Įsisiūbavus grybavimo sezonui, vartotojai teiraujasi, ar saugu pirkti miško gėrybes, kaip kontroliuojama ši prekyba? Žmonės domisi, kaip įsitikinti parduodamų gėrybių šviežumu, kiek laiko nuo nuskynimo ar surinkimo gali būti jomis prekiaujama, į ką kreipti dėmesį, renkantis tokius produktus iš turgaviečių ar parduotuvių prieigų prekeivių?
© DELFI / Tomas Vinickas

Garantijas dėl grybų kokybės vartotojas gauna įsigydamas prekes iš ūkio subjektų, kuriuose vykdoma valstybinė maisto kontrolė. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja, kaip prekiaujama miško gėrybėmis prekybos centruose, turgavietėse, grybų ir uogų supirkimo punktuose. Be to, vykdoma griežta iš trečiųjų šalių importuojamų grybų ir uogų kontrolė. Pakelėse miško uogomis ir grybais prekiaujančių žmonių Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nekontroliuoja, todėl pirkdami miško gėrybes iš pakelės prekiautojų, pirkėjai savo kaip vartotojų garantijų netenka ir negalės apskųsti tokio pardavėjo, jei liks nepatenkinti įsigytomis uogomis ar grybais.

Vartotojai turėtų žinoti, kad mūsų šalyje parduodamos miško gėrybės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus. Šie reikalavimai taikomi visiems šviežiems ar konservuotiems valgomiesiems miško grybams. Pagrindinis reikalavimas, kad parduodami grybai būtų sveiki, švarūs, mechaniškai nepažeisti, su kuo mažiau kirmgraužų pėdsakų, kiekvienai grybų rūšiai būdingo skonio ir kvapo.

Prekiaujant šviežiomis miško uogomis ir grybais nereikalaujama nurodyti tinkamumo vartoti terminų. Šias gėrybes galima vartoti, kol produktai atitinka nustatytus kokybės ir saugos reikalavimus (yra nesugedę, nepažeisti puvinio ar kenkėjų, mechaniškai nepažeisti, būdingo skonio ir kvapo). Laikotarpis, kurį šviežios uogos ir grybai tinka vartoti, priklauso nuo laikymo sąlygų juos surinkus.

„Šviežias miško gėrybes suvartoti ar ruošti atsargas žiemai reikia stengtis kaip galima greičiau po surinkimo, kai geriausios jų maistinės savybės ir skonis. Labai svarbu grybus ir miško uogas kuo greičiau perrinkti, nuvalyti ir nuplauti, taip apsaugant sveikus nuo pakenktų. Ruošiant grybus, būtina kruopščiai patikrinti, ar tarp jų nėra nevalgomų grybų. Nežinomų ar abejonių keliančių grybų maistui vartoti nereikėtų, juos geriau išmesti. Jei nesiruošiama miško gėrybių suvartoti iš karto, tuomet jas reikėtų tinkamai paruošti neilgam saugojimui (pvz., uogas apiberti cukrumi, grybus – apvirti). Taip paruoštas miško gėrybes būtina saugoti šaldytuve“, – patarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Franc Komarovskij.

Naudinga žinoti, kad šviežiuose parduodamuose grybuose:
- mineralinės priemaišos gali sudaryti ne daugiu kaip 1 % masės;
- augalinės kilmės priemaišos – ne daugiu kaip 0,3 % masės;
- grybų kiekis su kirmgraužų pėdsakais – ne daugiau, kaip 10 % masės (įskaitant 5 % labai kirmgraužų pažeistų grybų).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Gailius: ŽŪM pavaldžios įstaigos keliami reikalavimai sukuria papildomą biurokratinę naštą (6)

Parlamentaras Vitalijus Gailius kreipėsi į žemės ūkio ministrą Bronių Markauską ,...

Apgirtusi kiaulė terorizavo kaimo šunis (121)

Neeilinis nutikimas antradienį įvyko Surviliškio seniūnijos Sirutiškio kaime. Čia iš tvarto...

Prezidentės patarėjas: Bėronto paskyrimas kompromituoja (7)

Sprendimas antrai kadencijai skirti teisėsaugos tyrime specialiojo liudytojo statusą turintį...

Prezidentūra pasigenda žemės įsigijimo saugiklių kontrolės (13)

Prezidentės patarėjas sako pasigendantis žemės įsigijimo saugiklių kontrolės. Pasak Mindaugo...

Pertvarkant urėdijas darbo neteks apie 300 žmonių (78)

Dėl Aplinkos ministerijos organizuojamos valstybinių miškų urėdijų pertvarkos miškotvarkos...

Top naujienos

Vienos kraupiausių žudynių istorijoje: odekolono vonios – vienintelis būdas atsikratyti kraujo dvoko (208)

„Degtinę, kaip patys suprantate, maukdavo iki sąmonės netekimo. Sakykite, ką norite, bet darbas...

Šalis su 4 500 eurų vidutine alga stebina kainomis (156)

Nors Šveicarijos vidutinis atlyginimas „į rankas“ yra didesnis nei Lietuvoje kone 7 kartus, kai...

Naktinis reidas Vilniuje: girtus vairuotojus gaudė ir policija, ir pareigingi piliečiai (22)

Naktį iš penktadienio į šeštadienį reidą surengę Vilniaus kelių policijos pareigūnai vėl...

Šaltis smogs kaip reikiant: –15 laipsnių bus ne riba (30)

Žiemos gerbėjai gali džiūgauti, nes sniegu ir žiemišku šaltuku dar kurį laiką tikrai...

Baikerio Kilkaus nužudymu įtariamas Baltrūnas griebėsi naujos taktikos (422)

Prieš daugiau kaip tris mėnesius mįslingai dingusio baikerio Aivaro Kilkaus tyčiniu nužudymu...

Tryliktasis Dakaro etapas: puikiai pasirodęs Žala finišą pasiekė 9-oje vietoje, Juknevičius ir Vanagas dvidešimtuke (528)

Priešpaskutinis 2018 metų Dakaro etapas Lietuvos komandoms klojosi lyg iš natų. Geriausiai sekėsi...

Solidžiai žaidęs Valančiūnas – vienas pagrindinių pergalės prieš „Spurs“ kalvių

Gerą sportinę formą sausį demonstruojantis Jonas Valančiūnas surengė dar vieną sėkmingą...

Papasakojo, kas Kaune dedasi vakarais: be dujų balionėlio į gatvę nekelia kojos (493)

„Apie 22 val. laukiau autobuso ir telefonu kalbėjau su drauge. Stotelėje sėdėjęs aiškiai...

„AX Armani“ su naudingais lietuviais paskutinę sekundę triumfavo Vitorijoje, CSKA paėmė „Pao“ tvirtovę „Real“ krito Malagoje (10)

Viena autsaiderių Milano „AX Armani“ (6/13) Eurolygoje iškovojo antrąją pergalę iš eilės....

Kaip buvo „taisoma“ nomenklatūrininkų sveikata (172)

Dažnas vyresnio amžiaus skaitytojas atsimena sovietmečiu sklidusius gandus apie tai, kad įtakingus...