Kaip rašo dienraštis „Šiaulių kraštas", dėl Rusijos paskelbto embargo ūkininkams siūloma visą derlių, kurį jie išveždavo, naikinti, kad gautų Europos Sąjungos išmokas.

Prognozuojama, kad gali būti sunaikintos ne tik daržovės, bet ir kelios žemės ūkio šakos.
"Grūdų supirkimo kainos gerokai sumažintos, bet ar pigo duona? Ne. Tas pats bus ir su pieno produktais bei daržovėmis. Ūkininkams bręsta didžiulė problema", - teigė Šiaulių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius.

Jo teigimu, didieji krašto ūkininkai dėl Rusijos paskelbto embargo savo užaugintų daržovių nebegali išvežti į Rusijos rinką - kol kas laukia, dairosi, ieško kitų rinkų.

Pasak R. Juknevičiaus, Žemės ūkio ministerijos pateikti duomenys, kaip bus vykdoma ES parama vaisių ir daržovių sektoriui, ūkininkams kelia abejonių.

Iš viso ES šalims narėms šiai paramos programai skirti 125 mln. eurų, iš jų 82 mln. - obuoliams ir kriaušėms, 43 mln. - kitiems vaisiams ir daržovėms. Parama bus teikiama už produkto pašalinimą iš rinkos. Galima jį išdalyti nemokamai, skirti gyvulių pašarui, išmesti, bet neparduoti, rašo „Šiaulių kraštas".

Didžiausią šalyje bulvių ūkį turintis Šiaulių rajono ūkininkas Edas Sasnauskas mano, kad ES siūloma parama už sunaikinamą derlių yra absurdiška, nes daugiau naudos būtų supirkti daržoves ir išvežti į badaujančias šalis.

"Naikinti derlių už pinigus - nusikaltimas", - savo nuomonės neslėpė E. Sasnauskas. Jam pritaria ir A. Stančikas. Pasak jo, "jei ir toliau tęsis tokia situacija, greitai nebeturėsime šalyje nei pieno ūkių, nei galvijų, nei daržovių augintojų".