Todėl tiems, kurie nori skanių daržovių ir gali patys jų užsiauginti, ji pataria pasisodinti spalvotų – juodų, baltų, žalių, dryžuotų – pomidorų.

– Įprastiems raudoniems pomidorams ryškią spalvą suteikia antioksidantas likopenas. Geriausia valgyti kuo mažesnius ir raudonesnius pomidorus, nes tokiuose daugiausia likopeno ir C vitamino. Konservuotuose pomidoruose išlieka net du trečdaliai vitamino C. Tačiau yra ir įvairių spalvų pomidorų: juodų, baltų, dryžuotų, žalių, geltonų. Kaip Jūs susidomėjote spalvotais pomidorais?

– Prie spalvotų pomidorų mane atvedė skanių pomidorų paieškos, nes dažniausiai ir sėklos siūlomos, ir auginamos hibridinės pomidorų veislės. Žinoma, jos yra geros, bet hibridai daugiau skirti pramoniniam auginimui. Selekcininkai daugiausia dėmesio skiria tam, kad būtų veislė labai derlinga, atspari ligoms, vaisiai – lengvai transportuojami, ilgai laikytųsi. O skonis lieka paskutinėje vietoje.

– Kokia Jūsų spalvotų pomidorų kolekcija buvo pernai?

– Pernai auginau 45 veisles, iš jų apie 30 buvo spalvotų: baltų, žalių, dryžuotų, tamsių, oranžinių, geltonų ir, žinoma, raudonų, avietinių.

– Pradėkime nuo juodų pomidorų. Kokie jie?

– Aš juos vadinu šokoladiniais pomidorais. Jie yra rudos spalvos, prie kotelio – tamsesni. Spalvą juodiems pomidorams suteikia antocinas.

Jis, kaip likopenas, irgi yra antioksidantas, pasižymintis priešvėžiniu poveikiu, naudingas akims, gerinantis širdies ir smegenų darbą. Daug antocino yra šilauogėse ir mėlynėse. Žinoma, pomidoruose jo mažiau, bet mes pomidorus galime valgyti ilgiau negu uogas.

– O balti pomidorai?

– Balti nunokę pomidorai yra grietinėlės spalvos, perpjovus – irgi šviesūs. Jie neturi likopeno, todėl tinkami žmonėms, kurie alergiški pomidorams.

– Tad kokia iš jų nauda?

– Jie turi daug vitaminų, chlorofilo, kurio irgi reikia žmogaus organizmui. Jie ne tokie rūgštūs, todėl tinkami žmonėms, kurių padidėjęs skrandžio rūgštingumas.

– Dar yra žalių pomidorų, bet juk iš pradžių visi jie būna žali.

– Iš pradžių visi žali, nes pomidorai turi daug chlorofilo, kurio paskui mažėja, o kitų medžiagų daugėja, todėl jie nusispalvina. O žalias pomidoras pasidaro įgauna šiokią tokią bronzinę spalvą. Bet viduje jis būna žalias – smaragdo spalvos. Žalių pomidorų labai gražios sultys, jie gražiai atrodo salotose. O dydis priklauso nuo veislės – pomidoras gali sverti ir 20 g, ir 30 g, ir 300 g.

– Taigi visų pomidorų dydis priklauso nuo veislės.

– Taip, viskas priklauso nuo veislės. Auginu serbentinius (geltonus), raudonus pomidorus, kurie sveria 4–5 gramus. O yra pomidorų, kurie sveria ir 600 g, ir 800 g.

– O kaip atrodo dryžuoti?

– Gali būti raudoni su žaliais dryžiais. Yra šokoladinis (tamsus) dryžuotas pomidoras. Žali pomidorai irgi gali būti dryžuoti – su dar tamsesniais žaliais dryžiais.

– O kaip tokius pomidorus auginti? Ar jiems reikia specifinių sąlygų?

– Nėra jokios specifikos. Jie auginami taip pat, kaip raudoni pomidorai. Vienos veislės auginamos šiltnamyje, kitos – ir lauke, ir šiltnamyje, o yra tik lauko veislių.