Tarp Lietuvoje grūdų džiovyklas ir saugojimo bokštus siūlančių kompanijų - įmonė „Litmepu", prekiaujanti suomiška įranga. Praėjusią savaitę grupė žemdirbių lankėsi Suomijoje veikiančioje „Mepu" gamykloje, šiemet mininčioje 60 metų jubiliejų. Dveji metai „Mepu" priklauso tarptautinei korporacijai „AG Growth International" (AGI), turinčiai gamybinių pajėgumų Kanadoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Suomijoje.

„Mepu" gamykloje nuolat dirba 60 žmonių, vasarą, kuomet yra pagrindinis darbų sezonas, priimama dar 40 papildomų darbuotojų. AGI korporacijoje iš viso veikia 12 stiprių padalinių, dirba 1 500 darbuotojų, o metinė apyvarta siekia 350 mln. JAV dolerių.

„Tai, kad priklausome tarptautinei korporacijai, vertiname teigiamai. Visų pirma, labai išsiplėtė mūsų produkcijos asortimentas. Be to, turime didesnes finansavimo galimybes ir galime ryžtis stambesniemsprojektams. Dabartiniai mūsų savininkai yra vieni iš didžiausių grūdų apdrojimo ir saugojimo įrangos gamintojų pasaulyje, todėl neabejoju, kad mūsų darbo kokybė tik gerės", - užtikrino „Mepu" generalinis direktorius Arto Sainio.

Daugiau dėmesio galingumui ir automatizavimui

A. Sainio patikino, kad Baltijos šalys jau daug metų yra labai svarbios „Mepu" eksporto rinkos. „Ir Latvijoje, ir Lietuvoje turime labai gerus kontaktus, dirbame ten jau ne vieneri metai. Nors jūsų ekonomika pajuto stiprų nuosmukį prieš trejus metus, tačiau labai greitai stabilizavosi ir tai yra puikus pavyzdys, kaip reikia tvarkytis. Neabejoju, kad ūkių modernizavimas vyks ir toliau, tad investicijos nenutrūks. Didžiausios mūsų rinkos pastaruoju metu yra Rusija, Ukraina, Kazachstanas. Pastebima tendencija, kad ūkiai pageidauja vis galingesnių džiovyklų. Štai Rusijoje rugsėjo mėnesį paleidome 100 t/val. galingumo džiovyklą, o kitiems metams suplanuota dar galingesnė - 150 t/val. džiovykla", - naujas tencijas pastebi įmonės vadovas.

Suomijoje „Mepu" turi dvi gamyklas, kuriose gaminamos trijų tipų grūdų džiovyklos: mobilios, stacionarios porcijinės ir stacionarios srautinės. „Vietinė rinka - tarsi bandymų laboratorija, kur patikrinama mūsų gaminių kokybė. Suomijoje nuolat yra šalta ir drėgna, todėl mums reikia tikrai efektyvių džiovyklų. Esu užtikrintas, kad mūsų pagamintos džiovyklos puikiai dirba Lietuvos sąlygomis", - sako A. Sainio. Suomiškos džiovyklos Mepu Agro 115-250 yra skirtos smulkiems ir vidutinio dydžio ūkiams, o DCR 300-600 džiovyklos orientuotos stambiems ūkiams. Taip pat populiarios RCW ir CF serijų džiovyklos.

AGI atstovas Baltijos regionui Kaspars Pavars patikino, kad kompanija siūlo gausybę skirtingų džiovyklų ir grūdų saugojimo bokštų variantų, o sprendimai gali sutilpti į labai įvairaus dydžio biudžetus. Projektai rengiami ir nedideliems ūkiams, ir didžiulėms grūdų paruošimo įmonėms bei uostams. Tarkime, grūdų bokštai gaminami nuo 4,2 iki 23 m skersmens, o naujausias projektas Stavropolyje (Rusijoje) numato net 32 m skersmens bokštus.

Populiarėja ir laikinosios grūdų saugyklos, kai betono aikštelėje surenkamos sienos ir užtempiamas tentas. Tokiose laikinose saugyklose gali būti saugoma nuo 1 000 iki 100 000 tonų grūdų. K. Pavars siūlo atkreipti dėmesį į modulines grūdų saugyklas, kurias, plečiantis ūkiui, būtų įmanoma pailginti ir paplatinti. „Bet kuris projektas parengiamas su perspektyva plėtrai. Galima pradėti nuo minielevatoriaus ir vėliau jį plėsti", - sako gamintojų atstovas.

Nauja tendencija - biokuru kūrenamos džiovyklos. Žinoma, jų degimo kameros turi būti gerokai didesnės, o norint išlaikyti reikiamą džiovinimo temperatūrą (kad temperatūros amplitudė nebūtų labai didelė ir grūdai neperkaistų), geriausia yra prie vieno kūrenimo katilo statyti dvi džiovyklas, ir klapanu šilumą nukreipti tai į vieną, tai į kitą džiovyklą. Tokios džiovyklos kūrenamos grūdų nuovalomis, granulėmis, medienos drožlėmis, avižomis ir t.t.

Grūdus svarbu ne tik kokybiškai išdžiovinti, bet ir vėliau gerai juos saugoti. Bokštuose būtina gera ventiliacija. Ant „Twister" ir „Grain Guard" bokštų stogų dedamos ventiliacinės kepurės, taip pat yra galimybė prireikus prijungti ventiliatorius ir per 48 valandas radikaliai pakeisti situaciją.

Raseiniškis nestabdė džiovyklos du mėnesius

Lietuvoje jau dirba maždaug 300 „Mepu" džiovyklų. Suomišką gaminį šiais metais pasirinko ir ūkininkas Antanas Račas iš Raseinių rajono. „Kai paleidau džiovyklą, tai užgesinau ją po dviejų mėnesių. Iš pradžių kūliau žieminius rapsus, paskui kviečius Širvinta, Julius, Skagen, Olivin. Kai „Litmepu" direktorius Algis Juktonis užvažiavo į ūkį pasižiūrėti, kaip sekasi,net nustėro - dar derlius buvo galutinai nenuimtas, o džiovykla jau atidirbusi 742 valandas!", - linksmai pasakoja A. Račas.

600 ha žemės dirbantis ūkininkas patikino, kad nauja investicija yra labai patenkintas. „Pasirinkau „Mepu" todėl, kad kaimynystėje ūkininkaujantis kolega pasigyrė, kad jau penkeri metai ūkyje turi tokią džiovyklą ir ji nė karto nesugedo", - paaiškina A. Račas. Beje, jis planuoja po kelerių metų statyti dar vieną džiovyklą, „Daug grūdų parduodu „Malsenai", man labai svarbu nesumaišyti veislių. Todėl dvi džiovyklos labai praverstų", -paaiškina raseiniškis.

Ūkininkas priklauso kooperatyvui „Viduklė", jungiančiam 13 žemdirbių. Pasak kooperatyvo administracijos vadovo Eriko Butnorio, kitais metais kooperatyvo nariai planuoja pasistatyti keturias „Mepu" džiovyklas. Žemdirbių skaičiavimu, džiovykla yra viena greičiausiai atsiperkančių investicijų. Laikoma, kad apie 400 ha turinčiame ūkyje džiovykla visiškai atsiperka per 3 metus.