Žemės ūkio ministerijos plane numatoma, kad laukus dirbs automatiškai valdomi traktoriai, o pesticidus pakeis šviesos diodai, kurie ryžius, kviečius, sojų pupeles, vaisius ir daržoves saugos tol, kol robotai sudės produkciją į dėžes.

Anglies dvideginis, kurį sukurs 250 hektarų teritoriją prižiūrinti technika, bus vėl nukreipiama į pasėlius – skatins jų augimą ir sumažins priklausomybę nuo cheminių trąšų, pranešė laikraštis „Nikkei“, kuriuo remiasi naujienų agentūra AFP.

Žemės ūkio ministerija tyrimus pasirinktoje vietovėje ketina pradėti jau šiais metais. Per artimiausius šešerius metus šiam projektui ketinama išleisti maždaug 4 mlrd. jenų (52 mln. JAV dolerių), teigė ministerijos pareigūnas.

Taip vadinamam „Svajonių projektui“ jau nusižiūrėta Mijagio prefektūroje, už maždaug 300 kilometrų nuo Tokijo, esanti žemė, kuri per kovo 11 dienos cunamį buvo užtvindyta jūros vandens.

Cunamis, kurį sukėlė 9 balų stiprumo žemės drebėjimas, nusiaubė šiaurės rytinę šalies dalį ir pražudė daugiau kaip 19 tūkst. žmonių.

Jis taip pat smarkiai užteršė žemę, nusėdamas ją druska ir laukuose palikdamas naftos sluoksnį, tad 24 tūkst. hektarų derlingos žemės tapo nebenaudojama.

Po nelaimės Fukušimos atominėje elektrinėje pasklidusi radiacija užteršė orą, jūros vandenį, dar sumažindama pasitikėjimą vietos gamintojų produkcija.

Dalyvauti projekte ketinama pakviesti aukštųjų technologijų kompanijas, tokias kaip „Panasonic“. Taip tikimasi šiam sektoriui suteikti taip reikiamą postūmį, teigė ministerijos atstovas.

„Tikimės, kad projektas padės ne tik paremti ūkininkus per katastrofą nukentėjusiuose regionuose, bet atgaivins ir visos šalies žemės ūkį“, – teigė jis.

Manoma, kad prie projekto prisidės ir tokios bendrovės, kaip „Fujitsu“, „Hitachi“, „Sharp“, NEC, „Yanmar“, „Ajinomoto“ ir „Ito-Yokado Co.“, pranešė verslo laikraštis „Nikkei“.

Anot laikraščio, bendros investicijos, įskaitant ateisiančias iš privataus sektoriaus, sieks maždaug 10 mlrd. jenų.

Žemės priežiūrą šiuo šešių metų laikotarpiu ketinama patikėti vietos ūkininkavimo korporacijoms, o pasėliai bus pradėti auginti tuomet, kai iš dirvožemio bus pašalinta druska.