Nuo vieno tūkstančio – iki 27 tūkstančių

Imtis ūkinės veiklos Sonata Rimkienė nusprendė pernai. Su vyru svarstė, jog į tradicinį ūkininkavimą jau „nebeįkibtų“ – finansiškai būtų labai sunku įsigyti reikiamos technikos ar gyvulių. Ir į jaunųjų ūkininkų rėmimo traukinį jau nebespėjo.

Prieš metus, rugsėjį, Rimkai Radviliškio rajone įsigijo motininę tūkstančio afrikinių sraigių bandą iš trejus metus jas jau auginančio ūkininko.

„Žmogus mus konsultavo, negailėjo informacijos, kaip su jomis elgtis. Norėjome patys savo sraiges užsiauginti, todėl ir pradėjome nuo nulio“, – pasakojo netikėtai sraigių augintoja tapusi muzikos mokytoja.

Viena sraigė padeda apie 250 mažučių kiaušinėlių – tarytum ikriukų ar permatomų gintariukų. Išperėtosios iš motininių sraigių kiaušinukų, kad saugiau pralauktų pavasarines šalnas, buvo laikomos šiltnamyje. Galiausiai atšilus perneštos į erdvų lauko aptvarą.

Sraigės – nakties gyventojai. Dieną jos miega po mediniais padėklais, pradeda bruzdėti tik pritemus arba pajutusios ėdesį“, – pasakojo S. Rimkienė, palengva pakeldama padėklą ir rodydama pasislėpusių sraigių karolius.

Iš viso aptvare – jų apie 27 tūkstančiai. Iš gausaus būrio Rimkai vėl atsirenka motininę bandą – tik nedidelę dalį sraigių palieka kitiems metams. „Kad vėl dėtų kiaušinukus, iš kurių išsiristų maži sraigiukai“, – aiškina Sonata.

Skanėstas – tarkuoti moliūgai

Sraigių priežiūra ir auginimas reikalauja žinių, kruopštumo. Reikia žinoti, kad motininei bandai netinka paprastoms sraigėms tinkamas pašaras. Motininės šeriamos vienokios sudėties miltais, dar kitokie – mažoms sraigėms ar penimai bandai skirti miltai.

Pašerti tūkstantinę bandą S. Rimkienei padeda ir šešiolikmetė dukra Paulina, dešimtmetis sūnus Erikas, jei nedirba – ir vyras. Sraigės šeriamos tik vakarais, ant sudrėkinto padėklo beriami miltai.

Rimkai įsirengė ir lauko drėkinimo sistemą, kad nereikėtų vaikščioti ir kiekvieno padėklo vandeniu patiems laistyti. Šeštadieniai sraigėms – iškrovos diena. Todėl sraigių prižiūrėtojams šeštadieniai – irgi laisvadieniai.

Lauko aptvare Rimkai padeda ir tarkuotų moliūgų – sraigės šias daržoves labai mėgsta.

Po aptvarą sukiojosi ir dailus katinas. Sonata juokiasi, sakydama, jog katinas – tikras prižiūrėtojas, sraigių neliečia, kartais tik letena kepšteli, saugo jas nuo pelių.

Malonumas ir įdomumas

Sraigių auginimą Sonata vadina maloniu ir įdomiu užsiėmimu, nereikalaujančiu daug laiko.

„Kaimo žmogus žino, kaip veršelį girdyti, karvikę pamelžti ar šieną į ritiniuką susukti. Ir aš žinau: sraigės – nemaža naujiena, iššūkis. Todėl įdomu“, – gražiai žemaitiškai „rokavo“ junkiliškė.

Moters negąsdina ir sraigių auginimo verslo rizika. Pasak S. Rimkienės, jei nerizikuosi, niekada ir nežinosi, ar buvo verta.