Mokestinių prievolių departamento darbuotojų atlikti stebėsenos veiksmai parodė, kad abejonės dėl kai kurių ūkininkų sąžiningos veiklos, kai praktiškai nesukuriama pridėtinė vertė, tačiau ūkininkai naudojasi Europos Sąjungos parama ir perka kilnojamąjį ilgalaikį turtą (traktorius ir kt.), be kurio neįmanoma ūkio plėtra, yra pagrįstos. Pavyzdžiui, ūkininkas nurodė įsigijęs du traktorius ir PVM deklaracijose atskaitė per 122 tūkst. pirkimo PVM. Kaip paaiškėjo, jis vieną traktorių naudoja asmeniniame ūkyje mažiems laukams apdirbti. Antrojo – melioracijos darbams skirto – traktoriaus pirkimas yra dalinai finansuojamas NMA paramos lėšomis pagal kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonę „Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos“, nors pats traktorius su kitais kartu prie traktoriaus prikabinamais žemės ūkio padargais (šiuo atveju – lėkštiniu skutiku) yra ūkininko sūnaus, taip pat ūkininko, laukuose. Juo dirba sūnaus samdomas darbuotojas. Taip pat paaiškėjo, kad banko paskolą traktoriui įsigyti laidavo sūnus bei jo vadovaujama įmonė, kuri skolino ir dalį lėšų. Požymių, kad ūkininkas, technikos savininkas, įsigytą traktorių naudos kurdamas specializuotą statybų veiklą (kaip nurodyta sutartyje dėl kredito paskirties), neužfiksuota. Įvertinęs situaciją ūkininkas patikslino PVM atskaitą, ją sumažindamas abiejų traktorių įsigijimo dokumentuose nurodytu pirkimo PVM.

Pastebėta tendencija, kad dalis ūkininkų daro klaidas pildydami PVM deklaracijas, neįrašydami 0 proc. tarifu apmokestinamųjų tiekimų ES valstybėms, „pamiršta“ deklaruoti ir PVM apmokestinamus pardavimus Lietuvos pirkėjams. Dėl šių priežasčių vienas ūkininkas patikslino PVM deklaracijas, papildomai deklaruodamas net per 2 mln. litų 0 proc. tarifu apmokestinamų tiekimų bei beveik 20 tūkst. litų papildomai mokėtino PVM dėl nedeklaruotų pardavimų Lietuvos teritorijoje. Kitas ūkininkas operatyvus patikrinimo metu papildomai deklaravo per 58 tūkst. litų mokėtino PVM.

„Duomenų neatitikimas su trečiųjų šalių pateikta informacija – viena iš deklaracijų tikslinimo priežasčių. Taip pat jas tenka tikslinti ir tiems ūkininkams, kurie nedeklaruoja pajamų, suvartojamų privatiems poreikiams, paaiškėjus, kad atskaitomas, t. y. susigrąžinamas iš biudžeto, PVM dėl įsigijimų, kurie nedalyvauja PVM kūrime, taip pat nustačius neatitikimus tarp PVM deklaracijose ir ūkininkų gyventojų pajamų deklaracijose nurodomų pajamų. Aišku, ir dėl elementarių PVM deklaracijų pildymo klaidų“, – tokias mokesčių mokėtojų, ūkininkų, stebėsenos metu nustatytus klaidas ir neatitikimus vardija Šiaulių AVMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja Loreta Milašauskaitė.

Po pokalbių su mokesčių administratoriumi per 40 ūkininkų, įvertinę daromas klaidas, patikslinto 167 PVM deklaracijas, 22 GPM deklaracijas ir papildomai deklaravo beveik 0,5 mln. litų mokėtino PVM bei GPM. Dalis ūkininkų, kurių paaiškinimai neįtikino mokesčių administratoriaus jų deklaruotų duomenų teisingumu, yra vertinami tolimesnių stebėsenos bei kontrolės procedūrų metu ir mokesčių administratoriui teks aiškintis dėl 500 tūkst. litų viršijančios galimai nedeklaruotos mokesčių sumos. Beje, mokesčių inspekcija šiemet vykdo priemonę, numatančią ūkininkų, prekiaujančių turgavietėse ar turinčių kitokių sandorių su gyventojais, griežtesnę kontrolę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)