Daigai laistomi gausiai, bet retai

Sėjai netinka daržo žemė, ypač iš tos vietos, kur augo bulvės ar pomidorai. Mišiniai turi būti purūs, nepertręšti ir neapkrėsti ligomis bei kenkėjais. Tinkamiausi sėjai paruošti specialūs durpiniai mišiniai arba durpinės „Jiffi“ tabletės, nes persodinant nepažeidžiamas augalų šaknynas. Tabletės išbrinkinamos vandenyje, sudedamos į specialius laikiklius ar dėžutes ir į jas sėjama po 1 sėklą.

Sėjant į durpinį substratą, juo pripildomos daigyklos, kasetės arba nedidelės dėžutės. Substratas dėžutėse išlyginamas, palaistoma ir kas 3–4 cm įspaudžiami 1 cm gylio grioveliai. Sėklos sėjamos maždaug 1 cm atstumu (kasetėse po 1 sėklą) ir užsijojama 1 cm storio perlito, vermikulito ar rupaus smėlio sluoksniu. Dėžutės pridengiamos polietileno plėvele arba stiklu, kol išdygs daigai, kasdien pravėdinama.

Jei oro temperatūra ne žemesnė kaip 22 0C, sėklos sudygsta po 6–7 dienų. Išdygus daigams, temperatūra sumažinama 2–4 laipsniais.

Kai daigai turi 2–3 tikruosius lapelius, jie pikuojami į 10 cm ar 12 cm skersmens vazonėlius, pripildytus durpinio substrato. Ištįsę pomidorų daigai sodinami giliau (stiebą iki pusės galima įleisti į žemę).
Daigai laistomi retai, bet gausiai. Vanduo turi būti nusistovėjęs, 20 0C temperatūros. Pirmą kartą tręšiama praėjus 10–12 dienų po augalų persodinimo, vėliau kas 5–7 dienas. Daigai neturi būti labai vešlūs, bet su gausiu ir tvirtu šaknynu. Dėžėje auginami daigai netręšiami.

Į tą pačią vietą geriau nesodinti

Kokybiški pomidorų daigai turi būti 25–35 cm aukščio, turi turėti 8–11 gerai išsivysčiusius lapelius ir 1–2 susiformavusius žiedynus.

Į šiltnamį daigai sodinami gegužės mėnesio viduryje, kai pasibaigia šalnos ir dirvos temperatūra pasiekia 16–20 0C. Į vieną kvadratinį metrą sodinami 3–4 augalai, priklausomai nuo pasirinktos veislės, viena eile arba šachmatine tvarka, 60 cm atstumu vienas nuo kito. Šiltnamyje, kuriame auginami pomidorai, turi būti įrengtas geras patalpos vėdinimas iš abiejų šiltnamio pusių ir orlaidės viršuje. Pomidorai nebijo skersvėjo, jie gerai auga, kai yra mažesnis aplinkos oro drėgnis ir žemesnė oro temperatūra.

Auginti pomidorus tame pačiame šiltnamyje keletą metų paeiliui nepatartina. Geriausia, kai pomidorai auginami tik vieną sezoną, o kitą – agurkai. Vėliau reikėtų pakeisti visą dirvožemį arba nuimti viršutinį 10–12 cm sluoksnį.

Reikia negailėti trąšų

Pomidorams auginti svarbu subalansuotas tręšimas, kad netrūktų ne tik azoto, fosforo, kalio, kalcio bei magnio, bet ir mikroelementų. Todėl šiltnamyje ruošiant žemę iš rudens įterpiama perpuvusio mėšlo. Jo neturint, prieš daigų sodinimą išberiama 120–150 g/kv. m kompleksinių mineralinių trąšų.

Kasmet vis daugiau ūkininkų pomidorus augina 10 l talpos polietileno maišuose – tai perspektyvi technologija, nereikalaujanti pakeisti viso šiltnamio grunto. Maišuose auginami augalai būna sveikesni, jų auginimui mažiau sunaudojama substrato, o jiems susirgus nesunku pakeisti naujais.

Veislių įvairovė

Riboto augumo veislės – ‘Magnus F1‘, ‘Platus F1‘, ‘Vulkanus F1‘, ‘Celzus F1‘. Pomidorus geriausia auginti nešildomuose polietileno ir stikliniuose šiltnamiuose organiniame substrate. Juos galima auginti ir dviem stiebais (intensyviai tręšiant), taip pat galima auginti ir lauke. Į vieną kvadratinį metrą sodinami 3,5–4 augalai.

Rekomenduojama auginti pavasario ir rudens derliui. Derėjimo trukmė neilga – 1,5 mėn., todėl galima auginti stikliniuose šiltnamiuose po agurkų. Kad gerai augtų, reikia didesnio azoto kiekio sodinant ir nuo balandžio vidurio iki birželio pradžios (azoto substrate 230–260 mg/l, vėliau 200 mg/l). Derėjimo metu kalio kiekis žemėje turi būti 850–900 mg/l. Rekomenduojama laistyti ir tręšti lašelinio laistymo sistemomis.

Įdomi determinantinė slyvinių pomidorų veislė ‘Rio Fuego F1‘.

Labai derlinga ir pasaulyje populiariausia pomidorų veislė – ‘Admiro F1‘. Šios veislės vaisiai būna vidutinio dydžio, mėsingi. Augalai su trumpais tarpubambliais, stipraus augimo, atsparūs įvairioms besikeičiančioms sąlygoms, pakantūs karščiui. Puikiai mezga ir veda vaisius esant nelabai palankioms sąlygoms – nepakankamam apšvietimui, kaitrai.

Stambiavaisių mėsingų pomidorų veislė ‘Starbuck F1‘ – labai derlinga, išskirtinė. Vaisiai tamsiai raudoni, apie 230 g svorio, po surinkimo ilgiausiai išlieka švieži, palyginti su kitų veislių pomidorais, tinka ilgam saugojimui. Kekėje rekomenduojama palikti po 4 vaisius, kad jie būtų taisyklingų formų. ‘Starbuck F1‘ dabar tapo pagrindine stambiavaisių mėsingų pomidorų veisle ir dažniausiai auginama Lietuvoje.

‘Matias F1‘ vaisiai – iki 250–300 g. ‘Aurea F1‘ – taip pat stambiavaisių pomidorų veislė, brandina mėsingus „jaučio širdies“ tipo pomidorus. Vaisiai raudoni ar raudoni su rožiniu atspalviu, 200–240 g svorio, švelnaus, labai malonaus skonio. Šios stambiavaisių pomidorų veislės – ankstyvos.

Ankstyvos veislės – ‘Isabel F1‘ (vaisiai 160–180 g),‘Rondelo F1‘ (150–170 g),‘Erophily F1‘ (180–200 g), ‘Marissa F1‘ (150–170 g) – tinkančios nešildomiems polietileno ir šildomiems šiltnamiams, auginamos grunte, konteineriuose, mineralinėje vatoje ir kokose. Nepertraukiamas augalų ir vaisių augimas, lengva augalų priežiūra.