Kas nei aria, nei sėja - lengviau gyvena

S.Supranavičius ir G.Kavaliauskas turi karčią asmeninę patirtį: vieno bulves liūtys į vagas suplakė, kito - šviežiai pasėto kalvotose dirvose 40 ha vasarinio rapso taip nuplovė, kad nežinia, ar bent pusė sudygs.

Pasak Žemės ūkio skyriaus vedėjo, žemdirbiai nuolat praneša apie užtvindytus pasėlius per savaitgalio liūtis. Po praėjusio antradienio, kai lietus plakė su ledais, žmonėms visai numušė ūpą.

Antai Panemuninkų kaimo ūkininkas Antanas Jaruševičius pranešė, kad nuo Nemuno pakrantės visiškai nuplovė bulvių lauką.

M.Baranauskas pasitiko Makniūnuose - kur bevažiuosi, ten šio ūkininko dirbama žemė. Modestas sako, kad žemdirbio duona rupi. Įvairūs įsipareigojimai stora grandine pririša žmogų prie žemės, daug lengviau gyvena tie, kurie nei aria, nei sėja.

Ūkininkui nuotaiką drumsčia žiemkenčiai, po žiemos šviesiais ratais nuėję. Tręšia pakankamai, bet geltonos plikės neatsigauna, ir niekas negali pasakyti, kas atsitiko.

Pasėliai suplakti, suplūkti, išvagoti

Privažiuojame rapsų pasėlius - laukai ežerėliais tviska, kalneliai - vagoja, tik kai kur matyti rapsų želmenėlis. Ūkininko žemėje 20 ha šių pasėlių, kuriuos liūtys užklupo dar nesudygusius, neįsišaknijusius.

Labiausiai Modestą jaudina nuomojama valstybinė žemė - jos apie 150 ha. Už vieną hą 90 litų mokestis, o štai į 25 ha durpyną po šiai dienai įvažiuoti negali - vanduo kliuksi. Dirbamos žemės ūkininkas nė penkiais arais negali sumažinti. Trejus metus šiame plote grikius augino. Ką dabar išgalvoti?

Punios seniūnijos Pabalių kaime registruotas, per Alytaus ir Prienų rajonus nusidriekęs 450 ha V.Valaičio augalininkystės ūkis. Jį į savo rankas vyras perėmė iš uošvio Petro Kaškono. Suvalkietis ir suvalkietiškai kalbantis žentas daug investavęs į šį ūkį, turintis daug įsipareigojimų.

„Vasariniai rapsai, 40 ha pasėjau ir dar tiek sėsiu, kaip reikiant gavo liūčių. Labai nedramatizuoju, tik bijau, kad neišdžiovintų“.

Bulvė plaukia tik tris dienas

Jaunasis ūkininkas augina 35 ha bulvių. Apsilankėme Vėžionių kaime, kur pasodinta 15 ha šios kultūros.

„Bulvių palaukėje gyvena 80 metų senelis - Adomukas. Vakar žvilgtelėjęs pro sodybos langą pamatė bulvių lauke jūrą - išsigando, per gyvenimą tokios liūties neregėjęs, - pasakoja Vytautas ir rodo mobiliuoju telefonu įamžintą vakarykštį vaizdą. - Bulvė moka plaukti tik tris dienas, jei nepradžius - supūsta, mielija“.

V.Valaitis, kai tik dirva pasausės, pats sės prie traktoriaus vairo - provėžos matyti, ir gelbės lauką.

Kiekvienais metais augalininkyste besiverčiantys žemdirbiai patiria nuostolių dėl šalnų, sausros, liūčių ar audrų. Tai natūralūs rizikos veiksniai. Svarbiausia, kol pasėlis nesudygęs, jo ir apdrausti negali.