Lietuvos žemės ūkio rūmai ir Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija pirmadienį eurokomisarui, EK pirmininkui, Lietuvos premjerui bei žemės ūkio ministrei išsiuntė laišką, kurio kopiją gavo ir BNS.

„Norime išreikšti savo gilų susirūpinimą ir nusivylimą dėl jums pavaldžiame Europos Komisijos direktorate parengtos pažymos po susitikimo tarp Rusijos Federacijos ir Europos Komisijos. Susitikime sutartos nuostatos dėl tam tikrų specifinių mėsos ir pieno produktų prekybos normalizavimo, atveriant galimybę Rusijos Federacijai siekti dvišalio susitarimo su ES valstybėmis narėmis“, - rašoma laiške.

Pasak žemdirbių, toks EK sprendimas Rusijai suteiks galimybę naudoti embargą kaip politinio spaudimo priemonę.

„Tokia nuostata prieštarauja Europos Sąjungos šalių narių solidarumui Rusijos Federacijos vykdomų prekybos apribojimų akivaizdoje. Aukščiau minėta pažyma nedviprasmiškai atveria galimybę Rusijos pusei įvesti politinį kintamąjį į maisto saugos objektyvius kriterijus“, - įsitikinę žemdirbiai.

Lietuvos žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pirmadienį taip pat pareiškė, kad sudarius galimybę Rusijai rinktis, kam panaikinti embargą, ji tai naudos kaip spaudimo priemonę, o labiausiai nukentės Baltijos valstybės ir Lenkija.

Sausio viduryje Berlyne susitikę ES Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato vadovas Ladislavas Miko‘as ir Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovas Sergejus Dankvertas tarėsi dėl embargo atšaukimo.

Kaip rašoma L.Miko laiške S.Dankvertui, pagal Rusijos draudimo atšaukimo mechanizmą ES išduotų veterinarijos sertifikatus, o Rusija, atlikusi patikras, spręstų, kurios valstybės narės juos atitinka.

Rusijai pernai rugpjūtį paskelbus draudimą žemės ūkio ir maisto produktų importui iš Vakarų, ES ūkininkai ir eksportuotojai prarado šimtus milijonų eurų.

Dalis ES valstybių narių įspėja, jog Maskva šia nauja tvarka naudosis, kad atsilygintų ES šalims, kurios Maskvos atžvilgiu nusiteikusios draugiškai, ir nubaustų savo priešininkus.

Tačiau EK atstovas spaudai Enrico'as Brivio'as BNS teigė, kad su Rusija kalbama ne apie politinį embargą, o apie sanitarijos ir fitosanitarijos reikalavimus.

„Berlyno „Žaliojoje savaitėje“ Komisijos atstovai dalyvavo techninio pobūdžio derybose su Rusijos kolegomis dėl kiaulienos ir bulvių sanitarijos ir fitosanitarijos klausimų. Derybos vyko tik dėl šių klausimų. Jose nebuvo jokių oficialių susitarimų“, - BNS teigė E.Brivio.

Jis sakė, kad šiuo metu EK laukia Rusijos atsakymo, tačiau tikėtina, kad fitosanitarijos apribojimai kiaulienai ir bulvėms artimiausiu metu turėtų būti panaikinti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (470)