Prienų rajono ūkininkas Aloizas Ulinauskas išsiaiškino, kad jo auginami juodieji serbentai atsiduria ne tik ant lietuvių stalo. Itin vitaminingos juodųjų serbentų uogos yra mėgiamos Balkanų šalyse ir net Artimuosiuose Rytuose.
© Shutterstock nuotr.

Klebiškio kaime gyvenantis ūkininkas auginti juoduosius serbentus pradėjo prieš 15 metų. „Tuomet serbentų auginimas atrodė labai perspektyvus užsiėmimas“, – pasakoja vyras. Per ūkininkavimo laikotarpį A. Ulinauskas nuolat plėtė savo serbentyną – serbentus pradėjęs auginti 10-yje hektarų, galiausiai uogomis apsodino 104 ha plotą. Išplėsti ūkį jam padėjo ne tik sunkus darbas, bet ir Europos Sąjungos parama.

Nori daugiau parduoti Lietuvoje

Ūkininkas sako, kad kasmet serbentų derlius svyruoja nuo 80 iki 200 tonų. Štai pernai pavasarį dalis serbentų nušalo, todėl derlius buvo kiek mažesnis. „Dar ir supirkimo kainos krito – už trąšas sumokėjau daugiau, nei už parduotas uogas. Būtų labai gerai, kad Lietuvoje kam nors daugiau mūsų uogų reikėtų. Galbūt su laiku kas nors pasikeis, gal sąmoningumas atsiras, kad reikia pirkti lietuviškas prekes, savų gamintojų, nes pirmiausia žiūrima į mažesnę kainą, o ne į kilmę. Daugiau uogų, kurios yra natūralus dažiklis, galėtų supirkti didieji gėrimų gamintojai, šiuo metu gėrimus dažniausiai spalvinantys dirbtinėmis medžiagomis“, – apgailestavo ūkininkas.

Pašnekovas savo užaugintus juoduosius serbentus parduoda supirkėjams, kurie produkciją perparduoda sulčių, vyno gamintojams bei eksportuoja į užsienį. „Juodųjų serbentų uogos yra labai vitaminingos, dėl to tokios šalys kaip Izraelis, kur gyvena daugiau sveikos mitybos srityje gerai apsišvietusių žmonių, noriai perka serbentus. Uogos taip pat keliauja ir į Serbiją, Olandiją“, – pasakoja ūkininkas.

Juodieji serbentai – atsparesni

„Juoduosius serbentus labai nesudėtinga auginti. Skinant mechanizuotu būdu, kombainas juos nuima daug lengviau nei raudonuosius serbentus. Juodieji atsparesni sužalojimams, ilgiau išsilaiko“, – savo pasirinkimą auginti šias uogas pagrindžia vyras.

A. Ulinauskas teigia, kad išplėsti juodųjų serbentų ūkį jam padėjo ES parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“. „Gautos lėšos padėjo įsigyti serbentų nuėmimo kombainą ir traktorių. Nors rengiant modernizavimo projektą planavome vystyti ekologinį ūkį, su laiku teko pereiti prie aplinką tausojančios uogų auginimo sistemos, kuri leidžia naudoti nedidelį kiekį azoto trąšų. Realybė tokia, kad ekologiškai ūkininkauti Prienų rajone yra gan sudėtinga – žemės prastos“, – paaiškina ūkininkas.

Verta auginti bent keletą rūšių

Pasak A. Ulinausko, kiekvienas juodųjų serbentų augintojas praktiškumo sumetimais augina bent 4-5 veisles. „Serbentai prinoksta skirtingu metu, maždaug kas 2 savaites. Tada jų nuėmimas trunka apie mėnesį. Taip ir patogiau, ir saugiau, nes serbentus nurenkame per kelis kartus.

Serbentams itin didelį pavojų kelią ilgalaikės liūtys – prinokusias uogas reikia iš karto skinti, nes nuo vandens jos sutrūkinėja, tampa netinkamos realizavimui“, – aiškina pašnekovas, auginantis Ben Lemond, Zagadka, Ben Alder ir kt. veislių juoduosius serbentus.

Ir marinatui, ir sausainiams

Ulinauskų šeimyna taip pat vertina ir mėgsta juoduosius serbentus – iš jų gamina namų vyną, žalius serbentus sumala su cukrumi ir užsišaldo žiemai. Ūkininko teigimu, juodųjų serbentų panaudojimo spektras labai platus – iš jų daromos sultys, morsas, kompotas, uogienė, džemas, tyrė, marinatai, marmeladai, įvairūs konditerijos ir naminiai gaminiai.

Aromatingi serbentų lapai yra vartojami kaip prieskoniai sūdant ir rauginant kopūstus, agurkus, pomidorus. Juodieji serbentai vartojami ir vynų bei likerių gamybai – suteikia ne tik skonį, bet ir ryškią spalvą.

Daugiau informacijos apie priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ įsipareigojimus galima rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

Užsk. Nr. 2015/03-002

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pieno ūkių pajamas augino brangusi žaliava (25)

Praėjusiais metais pieno ūkiai galėjo lengviau atsikvėpti - vidutinė metinė pieno supirkimo...

Jonavoje – visuotinis ūkininkų suvažiavimas (18)

Kelių žemdirbių asociacijų nariai Jonavoje penktadienį renkasi į suvažiavimą, kuriame aptars...

NŽT šiemet išdavė daugiau kaip 1300 sutikimų žemės ūkio paskirties žemei įsigyti (4)

Šių metų sausio mėnesį, pradėjus galioti naujajam Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo...

Iš „Pienas LT“ traukiasi žaliavos tiekėjai (12)

Žemės ūkio kooperatyvas „ Pienas LT “ neseniai neteko kelių stambių narių, kurie galėjo...

Prekybos tinklai nori atsisakyti pigiausios kiaušinių rūšies (238)

Daugiau kaip 90 proc. pirkėjų renkasi pigiausius – narvuose laikomų vištų kiaušinius, tačiau...

Top naujienos

Šiurpi vienos šeimos istorija: išžudė šeimą ir apsigyveno su seserimi (189)

Stropus ir gabus abiturientas iš darbščios ūkininkų šeimos, tačiau kartu – ir negailestingas,...

Apie Lietuvą kalbėjo su ašaromis akyse: kodėl kai kurie emigrantai negrįžta (139)

„Jūs neįsivaizduojate, kaip pasiilgstame Lietuvos. Visi, kad ir ką sakytų, visi visu 100...

Dar 12 nacionalinės „Eurovizijos“ dalyvių rungėsi dėl jūsų simpatijų: pusei jau užtrenktos durys (309)

Pirmasis eurovizinių atrankų etapas jau praeityje – iš pusšimčio dalyvių liko vos 24....

Klaipėdoje minios žmonių susirinko į miesto aikštes ir skverus (86)

Pagrindinis šalies uostamiestis šeštadienį ūžia. Čia tęsiasi ketvirtasis „ Šviesų...

Naktinis reidas Vilniuje: didžiausi pažeidėjai – BMW ir „Audi“ vairuotojai (6)

Sekmadienio naktį Vilniuje kelių policija vėl surengė reidą . Vidurnaktį jis prasidėjo žiede...

Orai: paspaus šaltukas, sulauksime ir snaigių

Ši savaitė baigsis palyginti ramiai, tačiau kitos savaitės antroje pusėje prognozuojami didesni...

16 metų tikro košmaro: ryte kūnai būdavo ištempiami lauk (96)

Po metų, kai jos tėvas su dviem jo broliais buvo rasti nušauti, sovietų valdžia atėjo Jevgenijos...

Amžinos vasaros kurortas vilioja atostogomis ant Raudonosios jūros kranto (24)

Eilate, Izraelio pietiniame kurorte prie Raudonosios jūros, jau turbūt yra pabuvoję nemaža dalis...

Atidžiai peržvelgusi vaikų vadovėlius tiesiog nustėro: tai – realus atvejis (713)

Viešai pristatyta nepanorusi būti filologė, humanitarinių mokslų daktarė, šiuo metu auginanti...

Deivydas Praspaliauskas atskleidė tobulos sriubos virimo būdą (84)

DELFI Maistas svečiavosi pas šefą Deivydą Praspaliauską restorane „Amandus“, kur virtuvės...