Latvijoje pardavėjai taip pat skaičiuoja mažesnes daržovių kainas: per metus šalyje daržovės atpigo 30-50 proc., skelbia Latvijos žiniasklaida.

Pagrindinė daržovių kainų mažėjimo priežastis – rinkoje susidaręs perteklius.

Pasak daržovių realizacijos įmonės „Domeina“ generalinio direktoriaus Donato Montvilos, rinkoje jau susiformavo olandų, ispanų, belgų ir kitų daržovių augintojų sukauptas gėrybių perteklius, nes Rusija nebeįsileidžia daržovių iš Europos Sąjungos.

„Daržovės yra atpigusios, ypač agurkai ir pomidorai. Vertinant didmenines kainas, pomidorų kainos smuko 40-50 proc., agurkų kainos – apie 40 proc. Pirmiausiai pajutome šių daržovių kainų mažėjimą, bet didesnis nuosmukis bus pastebimas dar po kelių savaičių ar mėnesio, kai bus nuimtas derlius“, - kalbėjo D. Montvila, vertindamas kainų pokyčius per savaitę.

Salotų lapai
Salotų rinkoje kainų pokyčiai nėra tokie dramatiški, nes palyginti su pomidorais ir agurkais, nedidelė dalis salotų buvo skirta eksportui.

„Salotų kainos gali smukti nebent tuo atveju, kai Lietuvą užplūs salotos iš Lenkijos. Juk į Maskvą vežti salotų lapus iš Lietuvos nelabai apsimoka, nebent tai - gūžinės salotos“, - teigė D. Montvila.

Vertindamas kainų pokyčius per metus, specialistas dėsto, jog daržovės šiemet yra pigesnės dėl susidariusios situacijos rinkoje.

Vardija ir daugiau atpigusių daržovių

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė sako, jog daržovių kainos mažėja sulaukus pirmųjų draudimų iš Rusijos. Kainos ėmė kristi tuomet, kai buvo uždraustas importas iš Lenkijos. Dabar daržovės pinga dar sparčiau.

„Jeigu palygintume rugpjūčio pirmąją ir antrąją savaites, bulvių ir burokėlių kainos per savaitę sumažėjo apie 12 proc., bet labiausiai smuko pomidorų kainos, jos sumažėjo maždaug perpus. Kalbant apie lauko daržoves, labiausiai atpigo morkos, per savaitę jų kaina sumažėjo maždaug penktadaliu“, - sakė pašnekovė.

Daržovių kainos mažėjo ir per metus.

„Ar kainų mažėjimas sustojo, ar jos dar kris, sunku pasakyti, bet mes manome, kad kainos dar mažės, nes yra didelis spaudimas iš Lenkijos. Be to, ir Lietuvoje yra produkcijos, kuri turėjo patekti į Rusiją“, - kalbėjo Z. Cironkienė.

DELFI anksčiau skelbė, kad ūkininkai ypač sumenkus daržovių kainoms, jas gali tiesiog palikti laukuose ir vėliau suarti, taip juos patręšdami. Tokių priemonių ūkininkai paprastai imasi, kai jiems daržovių derlių nuimti nebeapsimoka ir gėrybes pristatyti į prekybos vietas kainuoja brangiau, nei vėliau jie susigrąžina iš pardavimų. Salotų rinkoje dalis daržovių jau buvo užarta.

Prekybos tinklai dar nepajuto

Prekybos tinklai vardija, jog daržovių kainos per metus yra sumažėjusios, tačiau pastarųjų savaičių kainų smuktelėjimą pajuto nedaugelis. Visgi kai kuriose parduotuvėse jau galima pamatyti nė 2 Lt už kilogramą nekainuojančių pomidorų.

Norfa“ daržovių kainų sumažėjimo dėl praėjusią savaitę paskelbtų Rusijos sankcijų Europos Sąjungos produkcijai nėra pastebėjusi. Tačiau prekybos centras užfiksavo, kad daržovių kainos mažėjo šių metų pavasarį, tai siejama su kasmetiniais daržovių kainų svyravimais.

„Šiemet daugelio daržovių ir vaisių kainos gerokai mažesnės nei pernai. Palyginus rugpjūčio mėnesio kainas pomidorai, morkos, kopūstai yra apie 30 proc. pigesni, arbūzai – 20 proc., kaulavaisiai - apie 40 proc. pigiau. Bet tai nesusiję su Rusijos sankcijomis“, - dėstė „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

„Daržovės šiais metais palyginti su pernai yra pigesnės dėl karštos vasaros ir derlingų metų – jos pigo nuo pat vasaros pradžios. Tačiau atskirų daržovių kainos taip pat skiriasi, pavyzdžiui, lietuviški pomidorai rugpjūčio pradžioje atpigo – dėl didelio ir vienu metu nuimto derliaus. Importuojami pomidorai brangsta. Paprikos praėjusias pora savaičių buvo atpigusios apie 30 proc. – jas mes perkame iš Lenkijos gamintojų. Šiuo metu darome užsakymus ateičiai, ir pastebime, kad importuojamų paprikų kainos vėl pradėjo kilti. Esame gavę pasiūlymų iš vietos tiekėjų pirkti pigesnes lenkiškas daržoves, tačiau reta lenkiška produkcija atitinka mūsų kokybės reikalavimus“, - komentavo „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Prekybos centro atstovai pastebėjo, kad vaisiai šiais metais taip pat yra šiek tiek pigesni nei pernai.

„Mažesnes tiekėjų siūlomas kainas fiksavome jau nuo vasaros pradžios. Tad negalėčiau pasakyti, kad pigesni vaisiai yra susiję su politine situacija“, - sakė ji.

Renata Saulytė
Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos vadovė Renata Saulytė taip pat komentuoja, jog didžioji dalis šiųmečių daržovių yra pigesnės nei praėjusiais metais tuo pačiu metu.

„Dėl gero derliaus lietuviški kopūstai šiemet perpus pigesni, morkos – daugiau nei trečdaliu, bulvės ir burokėliai – maždaug dešimtadaliu. Maždaug dešimtadaliu pigo ir paprikos. Šių daržovių kainas paveikė Rusijos embargas, - teigė ji. - Dėl šiuo metu taikomų akcijų ir nuolaidų gerokai pigiau galima įsigyti pomidorų ir agurkų.“

Pastebimos ir sumažėjusios vaisių kainos: „Maxima“ duomenimis, dėl Pietų regione šiemet itin gero derliaus, šiemet trečdaliu pigesni persikai ir nektarinai, dešimtadaliu pigesni apelsinai, obuoliai ir greipfrutai.

Visgi, kai kurie vaisiai brango, tai - abrikosai, kiviai, vynuogės. Dalis brangusių vaisių – iš Rusijos.

„Arbūzų kaina kiek daugiau nei dešimtadaliu paaugo. Arbūzus importuojame iš Rusijos, šioje šalyje arbūzų derlius nukentėjo nuo tvyrojusios kaitros, tad arbūzų pasiūla yra gerokai sumažėjusi“, - pastebi R. Saulytė.

"Lyginant vaisių ir daržovių kainas šiemet su pernai tuo pačiu laikotarpiu pastebėjome, kad kainos šioje prekių kategorijoje gerokai sumažėjo. Kopūstai ir morkos šiemet nuo sezono pradžios yra pigesni apie 50 proc., pomidorai ir agurkai pigo apie 30 proc., kai kurių salotų rūšių, paprikų bei žiedinių kopūstų kaina mažėjo apie 20 proc., o agurkų ir bulvių kainai išliko ta pati. Vaisių kategorijoje didžiausias kainų pokytis fiksuojamas kaulavaisių – nuo sezono pradžios jie pigesni apie 20 proc.", - sakė prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.

Pasak jo, prekybos tinklas kol kas nesame sulaukęs konkrečių pasiūlymų iš tiekėjų parduoti Rusijai skirtus vaisius ar daržoves.

"Manome, kad kainų pokyčiui daugiau įtakos turėjo derlius bei oro sąlygos, nes ir anksčiau panašiu metu baigiantis derliui šių daržovių kaina mažėdavo", - teigė A. Petraitis.

Prekybininkai skaičiuoja, kad paprastai kainų pokyčiai didmeninėje rinkoje mažmenininkus pasiekia per savaitę ar kelias, priklausomai nuo sukauptų atsargų.

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenys rodo, kad šalies turguose per mėnesį bulvių kainos sumažėjo 46 proc., morkų – 40 proc., kopūstų – 30 proc., agutrkų – 36 proc., pomidorų – 46 proc., svogūnų – 26 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (407)