Pastaruoju metu, pasak ūkininko, kmynų supirkimo kainos nuolat svyruoja. „Sunkiau buvo prieš dvejus metus – jei anksčiau kilogramas kmynų kainavo 2,5 euro, prieš 2 metus norėjo eurą mokėti, o dabar kaina vėl pakilo. Rinka diktuoja sąlygas, kainos nuolat banguoja“, – teigia pašnekovas. Vyras pridūrė, kad savo sprendimu auginti šį prieskoninį augalą nesigaili – supirkėjų atsiranda visada.

Derlių lemia šernai

Paklaustas, koks per metus būna jo užauginamų kmynų derlius, vyras atsidūsta, kad derlius svyruoja ir yra lemiamas tiek gamtos stichijų, tiek į ūkį mėgstančių užklysti šernų.

„Per šiuos penkerius metus pasitaikė ir didesnių sausrų, kurios sumenkino derlių. Tačiau ne jos pavojingiausios. Jei nebūtų šernų, derlius būtų didesnis, o dabar siekia apie 400–500 kg. Kaip katės mėgsta valerijoną, taip šernai – kmynų šaknis, jos jiems labai patinka. Manau, kad visi kmynų augintojai yra susidūrę su šia problema“, – sako A. Šadeikis.

Modernizavo ūkį

Pasak Šakalių kaimo gyventojo, apylinkių žemės augti kmynams yra tinkamos, vidutinio sunkumo. A. Šadeikis savo ūkyje be kmynų taip pat augina javus, pašarinę žolę ir mėsinius galvijus. „Stengiamės viską spėti“, – šypsosi ūkininkas.

Kmynus ūkininkas pjauna mechanizuotai, naudodamas kombainą. Našiau ūkininkauti A. Šadeikiui padeda iš Europos Sąjungos fondų gauta parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ ir ekologinio ūkininkavimo išmokos pagal programą „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“. „Įsigijau įvairios žemės ūkio technikos: javų kombainą, du traktorius, sėjamąją, purkštuvą, plūgus“, – vardija ūkininkas.

Kmynų universalumas

A. Šadeikio šeimos namų virtuvėje kmynai yra dažnas svečias. Jais Šadeikiai gardina mėsos patiekalus, sausainius, bandeles, verda kmynų arbatą.

Kmynai yra nepamainomas dalykas kepant mėsą. Šis augalas yra labai universalus ir tinka daugelyje sričių: naudojamas arbatoms, aliejams, vaistų ir parfumerijos pramonei, prieskoniams, konditerijai. Taip pat nuo seno tikima, kad kmynai turi daug ypatingų vaistinių savybių. Liaudies medicinoje juos vartoja širdies veiklai, virškinimui ir kitoms organizmo funkcijoms gerinti“, – gerų žodžių prieskoniui negailėjo ūkininkas.

Daugiau informacijos apie priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ įsipareigojimus galima rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

Užsk. Nr. 2015/03-003