Tai jau antras maro židinys per pastarąsias 2 savaites - liepos pabaigoje šalies rytinėje dalyje, Ignalinos rajone netoli sienos su Baltarusija ir Latvija, židinys rastas didelėje ir gerai saugomoje fermoje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS sakė, kad abu židinius skiria apie 18 kilometrų.

„Pirminė versija yra tokia, kad užkratas pateko iš aplinkos. Abu židiniai yra maždaug per 18 kilometrų vienas nuo kito. Aplink yra miškai, ežerai, poilsiavietės. Gali būti, kad užkratą pernešė šernai, kita vertus, poilsiaujantys žmonės galėjo turėti maisto produktų, palikti atliekų“, - BNS sakė J. Milius.

Pasak pranešimo, kiaulės kurį laiką buvo gydomos antibiotikais, tačiau nugaišo. Ištyrus jų mėginius, diagnozuotas afrikinis kiaulių maras.

Šiuo metu specialistai skaičiuoja kiaules ir ims mėginius laboratoriniams tyrimams iki 10 kilometrų spinduliu.

„Ten yra nacionalinio parko teritorija, gyvena nedaug žmonių, stebėsenos zonoje nėra jokių didesnių kiaulininkystės kompleksų“, - BNS sakė J. Milius.

Utenos rajono Skroblų kaimo ūkyje įtarimų kilo, kai viena iš dviejų kiaulių nugaišo su aiškiais maro požymiais. Ištyrus jų mėginius, diagnozuotas afrikinis kiaulių maras.

Maro virusas nustatytas Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, o galutiniam jo patvirtinimui mėginiai išsiųsti į Europos Sąjungos referentinę laboratoriją Ispanijoje.

Sumažinta apsauga

Aplink Danijos bendrovės „Idavang“ fermą Ignalinos rajone išpjovus visas ūkininkų laikytas kiaules ir apsaugos zonose neradus mirtino užkrato, mažinama regiono apsauga.

„Sumažinome postų skaičių - jų iš vienuolikos liko du, nes kiaulės trijų kilometrų spinduliu išpjautos, atlikti tyrimai buvo neigiami“, - BNS sakė J.Milius.

Jo teigimu, „Idavang“ fermoje šiuo metu laidojami laikyti pašarai, naikinamos kitos veiklos atliekos. Po pirmojo dezinfekavimo nuo pirmadienio mechaniškai valoma visa jos teritorija. J.Milius neprognozavo, kiek gali užtrukti mechaninis fermos valymas.

Dėl liepos 24 dieną aptikto mirtino kiaulėms užkrato, „Idavang“ fermoje sunaikinta apie 19 tūkst. kiaulių.

Lietuvoje dirbę Europos Komisijos (EK) pareigūnai spėja, kad mirtinas užkratas į „Idavang“ fermą pateko apie liepos 5 dieną, o viena pagrindinių versijų - žmogiškasis faktorius.

Laboratorijoje praėjusį penktadienį baigti tirti iš „ Idavang“ Rupinskų komplekso paimti pašarų mėginiai, afrikinio kiaulių maro užkrato juose nerasta, kaip ir netoliese nugaišusiuose šernuose, kraujasiurbiuose vabzdžiuose.

100 proc. Lietuvos bendrovės „Idavang“, kuri šalyje turi 11 kiaulių kompleksų ir yra didžiausia kiaulių augintoja, akcijų valdo Danijos įmonė „ Idavang“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)