Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtino AKM diagnozę kiaulės gaišenoje, pristatytoje iš šio ūkio. Iš viso čia laikytos trys kiaulės savo reikmėms.

Likusios 2 kiaulės buvo nužudytos ir pristatytos tyrimams. Šis rajonas priskiriamas AKM užkrėstai teritorijai, kurioje jau anksčiau rasta šernų, užsikrėtusių šia liga. Čia nuolat vykdoma AKM stebėsenos programa.

„Aplink ligos židinį, 3 km ir 10 km spinduliu, nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Jose pradėti kiaulių laikymo vietų patikrinimai, atliekami klinikiniai tyrimai, imami kraujo mėginiai. Čia laikomos kiaulės bus surašomos. Visos kiaulių laikymo vietos, kurios patenka į šias zonas, bus patikrintos veterinarijos gydytojų. Sprendimas dėl kiaulių skerdimo bus priimtas atsižvelgiant į epizootinės situacijos pasikeitimą“, - sako VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Specialistas pabrėžia, kad gyventojams draudžiama išvežti kiaules ir kiaulieną iš aplink ligos židinį 3 km ir 10 km spinduliu nustatytų apsaugos ir priežiūros zonų.

2015 m. Jonavos rajone buvo paimti 367 šernų mėginiai, iš kurių 10 – iš gaišusių šernų, tačiau AKM jiems nenustatytas. Liga diagnozuota vienam Dumsių seniūnijoje sumedžiotam šernui. Iš kiaulių laikymo vietų šiame rajone 2015 m. paimti 814 mėginiai.

Iš viso šiais metais Lietuvoje paimta 5 761 šernų ir 12 956 kiaulių mėginių.

„Labai svarbu kiaulių laikymo vietose laikytis biologinio saugumo reikalavimų, termiškai apdoroti pašarus, užtikrinti pašalinių asmenų kontrolę ūkiuose, nes AKM plinta tiek Lietuvoje, tiek kaimyninėse šalyse. Liepos 31 d. Estijoje AKM patvirtintas net 3 kiaulių laikymo vietose. Vienoje iš jų buvo laikoma 1 186, kitoje – 478 ir trečiame ūkyje – 3 kiaulės. Estijoje tai jau 7 nustatytas AKM atvejis“, - sako P. Bušauskas.

Kiaulių maro židinys Jonavos r.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)