Lauko šeimininkas, „Lytagros“ žemės ūkio bendrovės direktorius Vilius Viskonta padėjo akmenį gale lauko, kad šis saugotų javus nuo gamtos negandų, o pjovėjams suteiktų stiprybės. Javapjūtės pradžią paskelbė vienas svarbiausių papročių - varpų pjovimas.

Pirmuosius javų pėdus ant medinio kuolo V. Viskonta perrišo kartu su Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotoju Jonu Gursku.

Vicemeras žemdirbiams linkėjo gero oro, kad kokybiškas derlius laiku aruodus pasiektų. „Lytagros“ valdybos pirmininkas Adomas Balsys ir generalinis direktorius Erinijus Aksomaitis patikino, kad darbai su šiuolaikine technika turėtų vykti sklandžiai, ir derlius bus nuimtas laiku.

Šventės svečiai susidomėję apžiūrinėjo šiuolaikinius kombainus, stebėjo javų kūlimą, derliaus transportavimą, dirvos ruošimą, sėją, trešimą ir pasėlių priežiūrą.

Pjovėjai buvo apdovanoti simboliniais duonos kepalais, turinčiais suteikti stiprybės šventam darbui. Linkint sėkmės, pagal senuosius papročius, šermukšnio šaka buvo apšlakstyti vandeniu visi javapjūtės pradžios iškilmių dalyviai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)