Nemažai perdirbėjų dar prieš mėnesį buvo pranešę ūkininkams, kad balandį už kilogramą pieno mokės kiek mažiau nei kovą.

„Paskelbė tradiciškai kaip tarybiniais metais – atėjus pavasariui pieno kaina kris, ir tą padarė – sumažino. Mes, kooperatyvas, nemažinom kainų, kadangi parduodam pieną ir Lenkijoj, ir Estijoj, ir Latvijoje ir matėme, kad tas kainų kritimas rinkoj nėra toks, kad reikėtų kainą mažinti“, – sako ŽŪB „Ginkūnų agrofirma“ valdybos pirmininkas Arūnas Grubliauskis.

Didžiausių perdirbimo bendrovių vadovai, susitikę su žemės ūkio ministru, tvirtina balandį kainų nemažinę, o nuo gegužės jas didina maždaug dešimtadaliu.

„Šiemet kitaip, nes produktų kainos didėjo. Šiemet mūsų įmonė gegužę moka žemdirbiams 10 proc. daugiau nei buvo pernai, bet negaliu garantuoti, kad tai išliks visus metus“, – teigia AB „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

Perdirbėjų teigimu, brangiau mokėti už pieną jie gali gaudami daugiau už eksportuojamus produktus. Kol kas produktų kainų vietos rinkoje perdirbėjai nežada kelti, tad jie parduotuvėse neturėtų brangti.

„Tendencijos tokios, kad pasaulyje trūksta 20 procentų pieno. Manau, niekada nebus pasiektas tas reikiamas prieaugis, nebus visiškai patenkinamas poreikis“, – sako AB „Marijampolės pieno konservai“ direktorius Raimondas Karpavičius.

Anot žemdirbių, dėl per mažų supirkimo kainų ir paramos stokos per kelerius pastaruosius metus Lietuvoje karvių sumažėjo beveik penktadaliu. Dar didesnis rūpestis, kad nuo šių metų pradžios pieno primelžiama vis mažiau. Tad valdžia žada daugiau remti šią šaką.

„Peržiūrėjus 2007–2013 m. Kaimo plėtros programą rasta galimybė, ir kai ji bus patvirtinta Europos Komisijos, gyvulininkystės sektoriaus investiciniams projektams bus papildomai skirta 60 mln. litų“, – teigia žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

Pasak pieno perdirbėjų, jie taip pat galėtų padėti pieno ūkiams gauti kreditų ir kitaip remti jų plėtrą. Mažėjant pieno, neįvykdoma ES nustatyta primelžimo kvota – 1,7 mln. tonų. O mūsų pieno pramonė pajėgi perdirbti 2 mln. tonų kasmet.