Šiemetis gigantas svėrė 1,002 kg. Šeima skanavo ir 90 gramų sveriančią braškę. „Gal viskas taip dera todėl, kad auginam su meile?“ - svarsto alytiškiai.

„Nenaudojame jokių trąšų, tik pamulčiuojame. Galite skinti ir valgyti neplautus“, - vaišintis pomidorais šiltnamyje kvietė Loreta.

Šiltnamį Loretos vyras Vytautas statė pats. Daugiasienis šiltnamis su piramidės formos stogu visuomet patraukia užsukusių svečių dėmesį. Smalsesni domisi, kaip šeimininkui pavyko tokį įsirengti. Pats Vytautas tikina, kad daug pastangų nereikėjo, svarbiausia buvo susikurti vaizdą, kaip jis turi atrodyti, o po to beliko įgyvendint idėją.

„Iš pradžių norėjome pirkti jau pagamintą šiltnamį, bet kainos „badė akis“. Nusprendėme, kad pigiau kainuos pasistatyti patiems, o ir šiltnamis bus būtent toks, kokio norime“, - pasakojo Loreta.

Šiltnamio viduryje tarsi vijokliai į viršų kyla agurkai, aplink veši pomidorų krūmai. Čia jų yra pačių įvairiausių veislių: ir labai didelių, ir vyšninių. Loreta tikino, kad daugiau kaip kilogramą sveriantis pomidoras išaugo iš čekiškų sėklių. Lietuviškos pomidorų sėklos, kaip teigė alytiškė, sunkiai prigyja.

Šiltnamis pagamintas iš polikarbonatinės – gana brangios dangos. Jo viršuje esantys langai valdomi amortizatoriaus, kuris reaguoja į oro temperatūros pokyčius. Kai šilta, langai atsiveria, kai oras atvėsta – užsiveria.

„Gal nebūtų ne išiltnamio, nei šios gražios sodybos, jeigu ne nesutarimai su kaimynu. Anksčiau mes gyvenome bute, bet kaimynas dažnai švęsdavo, keldavo triukšmą, pridarydavo kitų nemalonumų, tad nusprendėme kuo greičiau statytis namą. Nors neturėjome tam lėšų, bet ėmėme paskolą ir namas kaipmat išdygo. Todėl dabar ir juokaujame, kad namą mums pastatė kaimynas“, - kalbėjo Vytautas.

Loreta ir Vytautas sodybą turi ir Lazdijų rajone, kur auga dar daugiau uogų ir daržovių. Būtent ten užaugo ir didžioji braškė.

„Braškių veislė vadinasi „Gigant“. Galbūt todėl tokios gigantiškos ir užauga. Be to, jos yra labai patvarios, tvirtos, saldžios“, - apie savo auginamas braškes pasakojo Loreta.

Braškės visą vasarą auga ir alytiškių sodyboje Alytuje. Tiesa, jos yra mažesnės ir ne tokios saldžios kaip „Gigant“. Uogų krūmai taip pat susodinti neįprastai: aplink medelių kamienus.

„Valgau labai daug vaisių ir daržovių. Jau keletą metų esu vegetarė. Sau ir šeimai ruošiu sveiką maistą. Ir jau ne pirmą kartą užauginu milžiniškas daržoves. Matyt todėl, kad tai darau su malonumu“, - gausaus derliaus paslaptį išdavė alytiškė.