DELFI skelbė, kad pirmadienį į Briuselį skubiai išvyko Lietuvos žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Jos neplanuoto vizito į Briuselį priežastis - už sveikatą ir maisto saugą atsakingo eurokomisaro Vytenio Povilo Andriukaičio direktorato laiškas, kuris įvertintas kaip pasiūlymas Rusijai derėtis dėl konkrečių maisto produktų importo panaikinimo.

Lietuvoje tai sulaukė audringos reakcijos, nes jei draudimas būtų panaikintas daliai ES produkcijos, tai suskaldytų Europos vienybę, nes būtų naudinga tik daliai šalių – narių.

DELFI skelbė, kad Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos „Rosselchoznadzor“ vadovas Sergejus Dankvertas Berlyno „Žaliosios savaitės“ parodoje žurnalistams teigė, kad Rusija gali panaikinti sankcijas kai kurioms ES valstybėms – Vokietijai, Italijai, Vengrijai ir kitoms.

Briuselyje imta išaiškinti situaciją.

„Kalbant apie Berlyną, vyksta diskusijos tarp Rusijos ir Europos Sąjungos institucijų dėl sanitarijos ir fitosanitarijos klausimų dėl afrikinio kiaulių maro, - sakė už žemės ūkio ir kaimo plėtrą atsakingas eurokomisaras Philas Hoganas. - Eurokomisaras V. P. Andriukaitis ir jo (direktorato) biuras dirba su Rusijos institucijomis, kad 2014 m. įvesti šie apribojimai prekybai būtų panaikinti ir tai toliau darys.“

Pasak jo, Rusijos institucijos, panašu, kad norėtų įvertinti galimybę įsivežti kai kuriuos Europos Sąjungos produktus, tačiau kol kas šiuo klausimu nėra jokios pažangos.

„Procesas vyks Europos Sąjungos pagrindais, o ne ES narės ir Rusijos susitarimu. Tai V. P. Andriukaitis paaiškino ir patikino, kad bus elgiamasi solidariai, o ES valstybės dirbs drauge dėl produktų, kurie yra Rusijos institucijų uždrausti“, - teigė P. Hoganas.

Jis tikino, kad joks susitarimas nėra pasiektas.

„ES dirba kartu, eurokomisaras dirba kartu su komisija harmoningai, kaip ir sutarta šiandien per ministrų susitikimą. Mes dirbame solidariai, kad galėtume užtikrinti, kad tai yra ES – Rusijos derybos, padedančios įveikti sanitarijos ir fitosanitarijos iššūkius, prasidėjusios 2014 m. vasarį. Jeigu Rusijos institucijos nori bendrauti šiais klausimais su ES, jie yra labai kviečiami tai daryti, tačiau diskusijos vyks bendros Europos pagrindu“, - patikslino P. Hoganas.

Paklaustas, kaip galima teisiškai įvertinti tai, kad Berlyno „Žaliojoje savaitėje“ danai, olandai, prancūzai ir italai su Rusijos atstovais bendravo dvišalių susitikimų formatu, jis teigė, kad šalys narės bendrauti gali su kuo nori ir kada nori.

Europos Komisija dirba kartu su šalimis narėmis, kad galėtų atverti naujų rinkų galimybių kiekvieną dieną“, - kalbėjo P. Hoganas.

Tačiau, pasak jo, toliau bus dirbama, kad 2014 m. vasarį įvestas draudimas būtų pašalintas.

„Tačiau, žinoma, valstybės narės gali pradėti diskusijas bet kuriuo metu dėl bet kurio reikalo bet kurioje vietoje, tačiau dienos pabaigoje bus Europos Sąjungos politinis ir užsienio politikos sprendimas“, - kalbėjo P. Hoganas.

Jo žodžius patvirtino ir Europos Sąjungai pirmininkaujančios Latvijos žemės ūkio ministras.

„Visos valstybės narės patvirtino, kad mes turime elgtis vieningai ir demonstruoti solidarumą šiuo klausimu”, - teigė Latvijos žemės ūkio ministras Janis Duklavas.

V.Andriukaitis: derybos – techninio pobūdžio

Pirmadienį V. P. Andriukaitis komentavo, kad pokalbiai su Rusija - techninio pobūdžio, kurių tikslas ES galimybės eksportuoti kai kuriuos maisto produktus.

Pasak eurokomisaro, netoleruos neteisėtų dvišalių susitarimų tarp valstybės narės ir trečios šalies, o bet koks galimas prekybos palengvinimas būtų taikomas visoms valstybėms narėms, be jokio diskriminavimo.

Išplatintame pranešime spaudai dėstoma, kad techninio pobūdžio pokalbiuose prieš savaitę Berlyne tarp V. P. Andriukaičio vadovaujamo Sveikatos ir maisto saugos direktorato ir Rusijos veterinarijos tarnybos vadovų buvo kalbama apie galimybę nutraukti prekybos apribojimus tam tikriems maisto produktams: taukams bei kitiems mėsos produktams.

„Prekybos apribojimai galėtų būti nutraukti, nes Rusija neturi argumentų, kodėl šie produktai neatitinka fitosanitarinių taisyklių. Toks apribojimų nutraukimas turėtų būti taikomas visoms ES valstybėms kartu. Techninio pobūdžio pokalbiai nesibaigė, niekas iki šiol nesutarta“, - sakė V. P. Andriukaitis.

Ankščiau Rusija paskelbė, kad techniniuose pokalbiuose sutarė su kai kuriomis ES valstybėmis, t. y. Prancūzija, Vokietija, Italija, Danija, Nyderlandai bei Vengrija, atnaujinti prekybą.

„Ši Rusijos žinia yra pagrindas pirmenybę teikti dvišaliams susitarimams ir skaldyti Europos Sąjungos vienybę. Tai nepriimtina“, - sakė komisaras.

Jis dėstė, kad Europos Komisija neremia ir neskatina atskirų ES valstybių dvišalių susitarimų dėl prekybos atnaujinimo su Rusija ir ragina ES valstybes tęsti „vieningo balso“ politiką Rusijos atžvilgiu.

„Komisaras atsisakė komentuoti klaidinančias visuomenę žinias, neva pasiektas diskriminacinis susitarimas su Rusija, pagal kurį Europos Sąjunga leis Kremliui pačiam nuspręsti, su kuriomis valstybėmis atgaivinti prekybą maisto produktais, o kurias valstybes palikti už borto. Pasak komisaro, eksporto taisykles nustatantis ES sertifikatas galioja visoms ES šalims vienodai“, - rašoma išplatintame pranešime spaudai.

„Tai neturi nieko bendra su techninio lygio susitikimo turiniu. Techniniai pokalbiai buvo, yra ir bus vedami. Pavyzdžiui, dėl kiaulių maro problematikos“, - dėstė jis.

DELFI primena, kad komentarą dėl V. P. Andriukaičio veikmų sausio 23 d. paskelbė TS-LKD Šešėlinės Vyriausybės užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

„Pasiektas diskriminacinis susitarimas su Rusija, pagal kurį Europos Sąjunga (ES) leis Kremliui pačiam nuspręsti, su kuriomis valstybėmis atgaivinti prekybą maisto produktais, o kurias valstybes palikti už borto“, - komentavo A. Ažubalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (358)