Praėjusią savaitę VMVT informavo, kad tikrinant Kėdainių rajono ūkininko ridikėlius juose nustatė pesticidų likučius. Ūkininko daržovėse pastebėtas padidintas dimetoatato ir ometoatato kiekis. Didžiausias leistinas – 0,02 mg/kg. Ūkininko ridikėliuose rasta – 1,56 mg/kg. Skelbiama, kad ūkininkas ridikėliais prekiavo „Ukmergės paslauga“ turgavietėje. Ūkininkas teigė, jog turgavietėje pardavė apie 30 kg ridikėlių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja Aurelija Drumstienė teigė, kad Lietuvoje veikiančios turgavietės yra tikrinamos reguliariai ir atsižvelgiant į specifines aplinkybes.

„Pavyzdžiui, dabar, prasidėjus šiltajam sezonui šalies turgavietėse vykdomi teminiai patikrinimai dėl prekybos sezoninėmis daržovėmis, uogomis ir vaisiais, o taip pat ir dėl gyvūninių produktų (pieno, žuvies, mėsos) saugojimo ir pardavimo sąlygų užtikrinimo. Neplanuoti patikrinimai vykdomi gavus pranešimą arba vartotojo skundą. Apibendrinant galima teigti, kad visos šalies turgavietės yra reguliariai tikrinamos“, - kalbėjo specialistė.

Vaisiai ir daržovės Kalvarijų turguje
A. Drumstienė aiškino, kad turgavietėse prekiaujantys ūkininkai turi turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Ūkininkai turi turėti ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą. Sodininkai turi turėti nustatytos formos sodininkų bendrijos nario pažymėjimą. Bitininkai – bityno pasą. Šiems trijų tipų prekeiviams maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo turėti nereikia.
Šiuo metu Lietuvoje vaisų ir daržovių prekyba yra vykdoma 439 turguose. Pernai registruota – 14 naujų.

2013 m. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko 871 patikrinimą. Nustatyta – 128 pažeidimai.

„Dažniausiai vaisių ir daržovių kokybės pažeidimai, susiję su neteisingu ženklinimu, mechaniniais pažeidimais, spalvos ir formos defektais bei ligomis ir puviniais“, - vardijo specialistė.
Šiais metais jau atlikta 400 patikrinimų, nustatyta 12 pažeidimų.

„Kiekvienas pažeidimas vertinamas individualiai, atsižvelgiant į pažeidimo sunkumą, pasikartojamumą ar kitus parametrus. Remiantis šiais veiksniais gali būti skiriami įspėjimai arba baudos remiantis Administraciniu pažeidimų kodeksu“, - teigė A. Drumstienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)