Žemės ūkio ministerija prognozuoja, jog šalies ūkininkai šiemet turėtų džiaugtis rekordiniu – apie 4 milijonų tonų – grūdų derliumi. Dalį jo – apie 2,5 milijono – planuojama eksportuoti, tačiau likusi dalis turėtų likti Lietuvoje. Grūdų laukiama tiek, kad gali net pritrūkti sandėlių. Žemės ūkio ministras viliasi, kad gausesniu derliumi galės pasidžiaugti ir kiti gyventojai, mat, pasak K.Starkevičiaus, atsiranda visos prielaidos mažinti duonos kainas.

Didžiausias duonos kainos šuolis fiksuotas prieš dvejus metus – tuomet gamintojai aiškino, esą kainas priversti kelti iš dalies ir dėl prasto grūdų derliaus.

Konkurencijos taryba tuo metu pradėjo tyrimą dėl galimo kartelio duonos rinkoje. Šį kartą grūdų perdirbėjai ir duonos gamintojai teigia, kad miltų kainą daugiausia diktuoja pasaulinė, o ne Lietuvos rinka, tačiau verslininkai nebūtų verslininkai, jeigu nepasinaudotų galimybe iš gausesnio derliaus užsidirbti svetur.

Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos prezidentas Tautvydas Barštys sako, kad palyginti su praėjusiais metais, šiandien eksporto kainos yra apie 10 procentų aukštesnės.

„Kainos priklauso ne tik nuo vietinės rinkos. Mes gyvename globalioje Europos Sąjungos rinkoje ir ji lemia visą derliaus situaciją“, - sakė „Vilniaus duonos“ marketingo skyriaus vadovas Edvinas Ambrukaitis.

Per pastaruosius metus duonos kaina kito labai nežymiai. Prieš pusantrų metų Konkurencijos taryba atliko patikrinimus stambiausiose duonos kepyklose, tačiau jų rezultatai nepaviešinti iki šiol, nes kai kurie duonos gamintojai tarybos veiksmus apskundė teismui.