Miško apsupty Kauno Marių regioniniame parke įsikūrusi vila-restoranas „Miško natos“. Šios vietos koncepcija išskirtinė – orientuojasi į gyvos muzikos vakarus ir restorano veiklą. Atrodytų, kad ši ramybės oazė – miško vaizdai ir garsai – tik ir laukia jaunavedžių ar gimtadienių, tačiau šeimininkai nenori organizuoti masinių renginių ir uždarų pobūvių.

„Nenorime, kad žmogui reikėtų skambinti ir klausti, ar šįvakar dirbate ir ar galiu užsukti pavakarieniauti. Norime, kad jis visada žinotų, kad mes visada dirbame“, – sako Rima Gelžinienė, vilos „Miško natos“ vadovė.

Drastiškai sumažėjo užimtumas

Antrame aukšte yra ir penki kambariai, bet kaip sako šeimininkė, šiuo metu jie stovi pustuščiai.

„Iki karantino viešbutyje gyvendavo vien užsieniečiai. Jiems tai būdavo gera vieta apsistoti, galėdavo važiuoti į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius ir čia grįžti, o lietuviams, matyt, neturime tiek veiklos pasiūlyti. Paprastai vasarą turėdavome užimtumą iki 80 proc., dabar – 2-3 proc.“, – pasakoja ji.

Pandemija palietė ir ketvirtą sezoną veikiantį restoraną ir jame vykusius renginius. Jei 2019 m. čia per metus vyko apie 40 gyvo garso muzikos vakarų, pernai dėl karantinų beveik viskas sustojo.

Šeimos verslą vysto ir Kaune

Kauniečiai šeimos verslą vysto jau 28-erius metus, kartu dirba ir sūnus, ir dukra. Visgi pagrindinis jų verslas įsikūręs Kaune, kur veikia veterinarijos klinika ir prekiaujama gyvūnų priežiūros prekėmis.

„Atsirado laisvo laiko ir lėšų, norėjosi išplėsti kažkokią kitą veiklą. Mūsų šeima labai mėgsta muziką, dukra baigė muzikos akademiją.

Visi pasigedome poilsio, kad galėtų ateiti ne 18-mečiai paklausyti muzikos ir galbūt pašokti, bet įvairaus amžiaus žmonių, gautų ne fonogramą, o gyvai atliekamą muziką“, – pasakoja verslininkė.

Sukūrė naują ledų receptą

Ant stalo – žalsvos spalvos ledai. Kažkas iš svečių pasiūlo atspėti, kokio skonio šis desertas. Nuskambėjo pistacijos arba agurkai, tačiau nė vienas neatspėjo. Tai – virtuvės šefo Gabrieliaus Kudrausko ką tik sukurti avokado ir meliono ledai.

„Negaliu pasakyti, kad Lietuvoje niekur daugiau jų nėra, galbūt. Turėtų tikrai būti kažkas panašaus iš daržovių. Man kilo idėja sukurti ką nors kitokio, įdomesnio. Avokadiniai ledai – kitaip skamba nei citrininiai ar šokoladiniai. Jūs pirmieji, kurie paragavote“, – savo naują receptą pristato 26-erių virtuvės šefas.

Jis ir kuria visą meniu restoranui. „Įkvėpimas ateina iš visur – pasižiūriu ir į garsius šefus, ką nors papildau. Didžioji dalis išeina netikėtai, gaminant maistą. Galvoje įsivaizduoju visą reginį, o lėkštėje jau viską išpildau, sudėlioju tarškus ant „i“, – pasakoja jis.

Rima Gelžinienė

Šiuo metu darbą rastų bet kur

Tiesa, „Miško natų“ virtuvėje jis sukasi su kitu kolega – dar tik pirmą dieną restorane darbą pradėjęs 25-erių Šarūnas Česonis, dirbęs ne viename Kauno ir pajūrio restorane. Jį čia dirbti atviliojo gamta ir ramybė.

„Palangoje atsibodo, šeima – Kaune, mano charakteris ramesnis, tad nesinori miesto šurmulyje gyventi ir dirbti, maloniau gamtoje ir kurti, ir dirbti“, – atvirauja jis.

Šarūnas tikina, kad Kaune virtuvės šefui rasti darbą – ne problema. Panaši situacija, kaip sako, ir Vilniuje. Šiuo metu galim ir derėtis dėl atlyginimo, ir rinktis vietą, mat vasaros sezonu dauguma restoranų darbuotojų traukia į pajūrį.

Kai kuriuos patiekalus užsisako itin retai

Kaip pasakoja Gabrielius, kartais pasitaiko patiekalų, kurių klientai užsisako itin retai – pernai tai buvo paštetas. Būna, kad į virtuvę grįžta lėkštė, kurioje patiekalas vos paliestas.

„Taip pasitaiko visur, nuo to virtuvė tikrai nepabėgs. Kolegės padavėjos perspėja mus, kas buvo ne taip, gal per daug buvo. Jeigu neskanu, dažniausiai jau virėjas kaltas, jei neatitaiko prieskonių, įsimylėjęs per daug pasūdo, visko būna. Visada atsiprašom klientų tokiu atveju“, – pripažįsta jaunasis virtuvės šefas.

Jo teigimu, sudėtingiausias desertas – suflė, mat tam reikia daug technologijos, o iš „Miško natos“ meniu – jautis, kuris reikalauja ir laiko, ir darbo, reikia atitaikyti tam tikrą temperatūrą.

Šiemet vienas populiariausių restorano patiekalų – lašišos tartaras. Kaip pastebi šefas, itin populiarios midijos, ne tik šiame, bet ir kituose restoranuose.

Sunku vaikščioti pas konkurentus

Gabrielius pasakoja per skrandį atradęs ir meilę, tad namuose jis peilio ir mentelės nepaleidžia – bando nustebinti savo sužadėtinę.

„Po darbo dienos namie nesinori gaminti, per laisvas dienas negaliu būti be peilio ir mentelės. Aišku, namuose taip nesistengiu kaip restorane, nes čia mažos porcijos, viskas paskaičiuota, simetriška. Namuose gaminame paprastą, bet skanų maistą“, – šypsosi jis.

Vyras pripažįsta vaikštantis ir į kitus restoranus ar net kebabines, tačiau iškart randa, prie ko prikibti.

„Sunku man vaikščioti į kitus restoranus. Mano draugei nesvarbu, ji laukia maisto ir džiaugiasi, o aš viską žiūriu pro padidinamąjį stiklą. Tokia mūsų profesinė pusė“, – pripažįsta jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)