aA
Inturkės kaime (Molėtų r.) įsikūręs vienas stambiausių šalyje Giedriaus Prakapavičiaus ekologinis avių ūkis garsėja savo sūriais, jogurtu. Nors ši produkcija nėra pigi, pirkėjų sveikiems ir išskirtinio skonio gaminiams netrūksta.
Giedrius Prakapavičius
© Asmeninio archyvo nuotr.

Pradėjo nuo kelių avių

Pradėti ūkininkauti G. Prakapavičių paskatino gražūs vaikystės prisiminimai apie kaimą, kur jis pas senelius leisdavo vasaras. Senelis augino avis, o močiutė verpdavo vilną ir veždavo į Rygą parduoti. „Atmintyje, pasąmonėje išliko geri jausmai, vaizdai, kvapai, emocijos. Greičiausiai tai ir paskatino sugrįžti į kaimą“, – svarsto ūkininkas.

Savo verslą mieste pardavęs G. Prakapavičius 1998 metais Inturkėje įkūrė avininkystės ūkį. Po kelių metų į šį kaimą gyventi persikėlė ir jo šeima. „Nuosavos žemės tada visai neturėjome. Nusipirkome fermą, 5 avis ir aviną – taip ir pradėjome. Plėtėmės natūraliai, po truputį“, – prisimena jis.

Dabar G. Prakapavičiaus ūkyje, kuriame jam tvarkytis padeda žmona Birutė, laikoma apie 1,5 tūkstančio gyvulių: ožkų, melžiamų ir mėsinių avių.

Sveikesni maisto produktai

Ūkininkas parduoda ekologiškai išaugintas avis mėsai, iš ožkų ir avių pieno gamina įvairius sūrius: kietuosius, puskiečius, varškės, su pipirais, baltuoju pelėsu, pelenais, taip pat jogurtą. Ūkyje pagaminta produkcija prekiaujama turguose, ekologiškų prekių parduotuvėse, taip pat ją noriai perka restoranai.

Anot G. Prakapavičiaus, lietuviai mėgsta ir vertina avieną, ožkieną, pieno produktus. „Mūsų produkciją perka ieškantys sveikesnio, ekologiško maisto. Nors ji nėra pigi, ateina ir garbingo amžiaus žmonės, kurie perka bent po 100 gramų sūrio. Vertinama ir aviena. Kam per brangi ši mėsa, perka ožkieną, nes ji irgi labai sveika, joje dar mažiau cholesterolio“, – sako jis.

G. Prakapavičius planuoja išplėsti savo ūkį padidindamas melžiamų avių ir ožkų skaičių. Ilgainiui ketinama atsisakyti mėsinių avių, nes norima koncentruotis į vieną veiklos sritį. Tiesa, šiemet ūkininkas ėmėsi eksperimento – 2 ha žemės užsodino graikinių riešutų sodinukais. „Su graikiniais riešutais nėra kur skubėti – pirmieji riešutai prasidės tik po 10 metų, dar pamatysime, ką iš jų darysime“, – šypteli ekologinio ūkio savininkas.

Pasinaudojo ES parama

Plečiančiam ir modernizuojančiam ūkį G. Prakapavičiui net tris kartus skirta Europos Sąjungos (ES) ir valstybės parama. Jos ūkininkas kreipėsi pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“.

Inturkiškis du kartus teikė paraiškas supaprastinta tvarka. Už gautas lėšas įsigytas traktorius, presas, šienapjovė, plūgai. Įgyvendinant trečiajį projektą, pastatyta pieninė, įrengta melžykla.

„Paramą vertinu teigiamai. Jeigu kaimui nebūtų teikiama tokia parama, dirbtumėme su senais rusiškai traktoriais, maisto produktai vartotojams kainuotų brangiau“, – tvirtina G. Prakapavičius.

10 tūkst. modernizavimo projektų

Šalies ūkiams modernizuoti 2007–2013 m. finansiniu laikotarpiu skirta beveik 480 mln. eurų ES ir valstybės paramos lėšų. Iki š. m. liepos pabaigos išmokėta beveik 460 mln. eurų paramos, o tai sudaro apie 96 proc. skirtos sumos.

Daugiau informacijos – www.nma.lt
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk
www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

Užsk. Nr. 2015/07-20

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Grįžę į Lietuvą kepa ypatingus šakočius ir siunčia žinutę emigrantams: ir Lietuvoje gyventi galima (173)

Jonaviečiai Sandra ir Karolis Matulevičiai – tie, kurie patys savo kailiu išbandė gyvenimą...

Beržų sulos renesansas: ūkininkai skaičiuoja augančią paklausą ir pardavimus (86)

Nuo seno lietuvių mėgstama beržų sula išgyvena renesansą – ūkininkai skaičiuoja gerokai...

Vyriausybė pritarė „Pieno tyrimų“ pertvarkai (3)

Vyriausybė trečiadienį pritarė pieno tyrimus atliekančios valstybės įmonės „ Pieno tyrimai...

Padidėjo rapsų supirkimo kainos

Antroje balandžio pusėje pašarinių miežių ir ankštinių augalų grūdų supirkimo kainos...

Vyriausybė spręs, ar atšaukti dėl liūčių paskelbtą ekstremalią situaciją (3)

Vyriausybė šią savaitę spręs, ar atšaukti ekstremalią situaciją, pernai spalį paskelbtą...

Top naujienos

Verslininkus džiugina vasaros rezultatai, o palangiškiams ji „šūdina“ (22)

Besibaigiančią vasarą vis daugiau Lietuvos gyventojų rinkosi poilsį pajūrio ir pamario...

Į Rytų Ukrainą plūdo išskirtinė Rusijos technika: po mokymų rusų kariams nustatė vienodą diagnozę (711)

Prieš penkerius metus, antrojoje 2014 m. rugpjūčio mėnesio pusėje, vadinamasis „Ilovaisko...

Lietuvis daro tai, apie ką daugelis svajoja, bet nedrįsta: mano tikslas – pasiekti visišką dugną (162)

Prieš trejus metus prisidengęs Modus Vivendi slapyvardžiu 24-erių Edgaras Bajerčius sėdęs ant...

Ar žinote savo kraujo grupę: dvi iš jų – ypač išskirtinės, tačiau kurią turėti yra geriau moterims? (1)

Pirma, antra, trečia ar ketvirta; pliusas ar minusas? Taip daugelis nuo seno esame įpratę skirti...

Amerikietiško futbolo bendruomenė šokiruota: 29-erių NFL žvaigždė netikėtai baigė karjerą (1)

Lyg perkūnas iš giedro dangaus. Amerikietiško futbolo bendruomenę praėjusią naktį šokiravo...

Pasaulis kraustosi iš proto dėl šių dviejų interjero stilių: kurį rinktumėtės jūs?

Nuo interjero žanrų gausos kartais sukasi galva, tačiau šį kartą pakalbėsime apie du...

Nepraleiskite šito pro ausis: 9 patarimai būsimų pirmokų tėvams (2)

Artėjant Rugsėjo 1-ąjai, dalis būsimų pirmokų tėvų galbūt su jauduliu laukia mokslo metų...

Didžiausia rajono braškininkė atsisako uogų ir griebiasi valgomų gėlių (17)

Daugiau nei dvidešimtmetį braškes auginanti Gudelių kaimo gyventoja Vilija Rastauskienė sako,...

Londone viešųjų ryšių agentūrą įkūrusi lietuvė: reikėjo įrodyti, kad gali geriau nei britai (6)

Vilnietė Julija Jegorova nuo pat mažens svajojo apie tarptautinę žurnalistės karjerą ir aktyviai...