aA
Inturkės kaime (Molėtų r.) įsikūręs vienas stambiausių šalyje Giedriaus Prakapavičiaus ekologinis avių ūkis garsėja savo sūriais, jogurtu. Nors ši produkcija nėra pigi, pirkėjų sveikiems ir išskirtinio skonio gaminiams netrūksta.
Giedrius Prakapavičius
Giedrius Prakapavičius
© Asmeninio archyvo nuotr.

Pradėjo nuo kelių avių

Pradėti ūkininkauti G. Prakapavičių paskatino gražūs vaikystės prisiminimai apie kaimą, kur jis pas senelius leisdavo vasaras. Senelis augino avis, o močiutė verpdavo vilną ir veždavo į Rygą parduoti. „Atmintyje, pasąmonėje išliko geri jausmai, vaizdai, kvapai, emocijos. Greičiausiai tai ir paskatino sugrįžti į kaimą“, – svarsto ūkininkas.

Savo verslą mieste pardavęs G. Prakapavičius 1998 metais Inturkėje įkūrė avininkystės ūkį. Po kelių metų į šį kaimą gyventi persikėlė ir jo šeima. „Nuosavos žemės tada visai neturėjome. Nusipirkome fermą, 5 avis ir aviną – taip ir pradėjome. Plėtėmės natūraliai, po truputį“, – prisimena jis.

Dabar G. Prakapavičiaus ūkyje, kuriame jam tvarkytis padeda žmona Birutė, laikoma apie 1,5 tūkstančio gyvulių: ožkų, melžiamų ir mėsinių avių.

Sveikesni maisto produktai

Ūkininkas parduoda ekologiškai išaugintas avis mėsai, iš ožkų ir avių pieno gamina įvairius sūrius: kietuosius, puskiečius, varškės, su pipirais, baltuoju pelėsu, pelenais, taip pat jogurtą. Ūkyje pagaminta produkcija prekiaujama turguose, ekologiškų prekių parduotuvėse, taip pat ją noriai perka restoranai.

Anot G. Prakapavičiaus, lietuviai mėgsta ir vertina avieną, ožkieną, pieno produktus. „Mūsų produkciją perka ieškantys sveikesnio, ekologiško maisto. Nors ji nėra pigi, ateina ir garbingo amžiaus žmonės, kurie perka bent po 100 gramų sūrio. Vertinama ir aviena. Kam per brangi ši mėsa, perka ožkieną, nes ji irgi labai sveika, joje dar mažiau cholesterolio“, – sako jis.

G. Prakapavičius planuoja išplėsti savo ūkį padidindamas melžiamų avių ir ožkų skaičių. Ilgainiui ketinama atsisakyti mėsinių avių, nes norima koncentruotis į vieną veiklos sritį. Tiesa, šiemet ūkininkas ėmėsi eksperimento – 2 ha žemės užsodino graikinių riešutų sodinukais. „Su graikiniais riešutais nėra kur skubėti – pirmieji riešutai prasidės tik po 10 metų, dar pamatysime, ką iš jų darysime“, – šypteli ekologinio ūkio savininkas.

Pasinaudojo ES parama

Plečiančiam ir modernizuojančiam ūkį G. Prakapavičiui net tris kartus skirta Europos Sąjungos (ES) ir valstybės parama. Jos ūkininkas kreipėsi pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“.

Inturkiškis du kartus teikė paraiškas supaprastinta tvarka. Už gautas lėšas įsigytas traktorius, presas, šienapjovė, plūgai. Įgyvendinant trečiajį projektą, pastatyta pieninė, įrengta melžykla.

„Paramą vertinu teigiamai. Jeigu kaimui nebūtų teikiama tokia parama, dirbtumėme su senais rusiškai traktoriais, maisto produktai vartotojams kainuotų brangiau“, – tvirtina G. Prakapavičius.

10 tūkst. modernizavimo projektų

Šalies ūkiams modernizuoti 2007–2013 m. finansiniu laikotarpiu skirta beveik 480 mln. eurų ES ir valstybės paramos lėšų. Iki š. m. liepos pabaigos išmokėta beveik 460 mln. eurų paramos, o tai sudaro apie 96 proc. skirtos sumos.

Daugiau informacijos – www.nma.lt
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk
www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

Užsk. Nr. 2015/07-20

Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Šilalės rajone sustabdyta nelegali mėsos ir žuvies tvarkymo veikla (3)

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Tauragės departamento specialistai, kartu su...

Kokius orus prognozuoja augalai ir ką dabar būtina nuveikti sode

Laidoje Delfi 11 kalbamės su Gediminu Cijūnaičiu, gediminosodai.lt savininku, kuris pasakoja, ką...

Grįžę į Lietuvą kepa ypatingus šakočius ir siunčia žinutę emigrantams: ir Lietuvoje gyventi galima (173)

Jonaviečiai Sandra ir Karolis Matulevičiai – tie, kurie patys savo kailiu išbandė gyvenimą...

Beržų sulos renesansas: ūkininkai skaičiuoja augančią paklausą ir pardavimus (86)

Nuo seno lietuvių mėgstama beržų sula išgyvena renesansą – ūkininkai skaičiuoja gerokai...

Vyriausybė pritarė „Pieno tyrimų“ pertvarkai (3)

Vyriausybė trečiadienį pritarė pieno tyrimus atliekančios valstybės įmonės „ Pieno tyrimai...

Top naujienos

Po Ispanijos mokslininkų atradimo COVID-19 pandemijos istoriją teks perrašyti iš naujo? (81)

Jeigu pasitvirtins tai, ką dar nerecenzuotame straipsnyje neseniai aprašė ispanų gydytojai,...

Automobilių mokestis gali įnešti pokyčių: perspėja dėl apgavysčių, dalies žmonių laukia du keliai (104)

Lietuvoje nuo liepos 1 dienos pradėjo galioti automobilių registracijos mokestis – jį reikės...

Šventinę dieną verta pasiimti skėtį (8)

Sekmadienio dieną lietaus bus mažiau, lis tik trumpai, didžiausia tikimybė prognozuojama...

Pasiturinčios vilnietės pažintis su užsieniečiu baigėsi skaudžia tragedija: prieš mirtį patyrė ypatingas kančias (253)

Vilniuje įsikūrusiai apartamentų nuomos bendrovei ir paplūdimio sporto šakų centrui vadovavusios...

Sirijos diktatoriaus šeimoje prasidėjo karas (117)

XX a. trečiajame dešimtmetyje Ali Sulaymanas al Wahhishas gavo pravardę Al Assadas, arba Liūtas,...

Netoli Vilniaus – laimės terapija tarp gyvūnų: vykdami čia nedarykite vienos klaidos (22)

Dubingių žirgyno pristatinėti tikrai nereikia – visi jį žino, tik ne visi yra buvę. Klausiu...

Šašlykai – baisi nuodėmė sveikatai? Jei atsiminsite kelias taisykles, galėsite valgyti be sąžinės graužaties (106)

Šašlykai – daugumos lietuvių labai mėgstamas, vasariškas ir... kartais netgi pavojingas...

Svarbesnis nei bet kada: nukraujavusių „Pacers“ viltys – į galingą Sabonio žaidimą (21)

Dvidešimt dviem NBA klubam ruošiantis artėjančiam 2019-20 metų sezono pratęsimui viena iš...

Komišką įvartį įmušęs „Bayern“ iškovojo ir Vokietijos taurę (3)

Miuncheno „Bayern“ futbolininkai šeštadienio vakarą Berlyno Olimpiniam stadione iškovojo...

Grybavimo sezonas – kas jau dygsta ir kiek per valandą gali uždirbti patyręs grybautojas kokie miškai grybingesni – Lietuvos ar Lenkijos (55)

Apie grybavimo sezoną kalbamės su Valdu Kaubre, Valstybinės miškų urėdijos vadovu, gamtininku...

|Maža didelių žinių kaina