Pradėjo nuo kelių avių

Pradėti ūkininkauti G. Prakapavičių paskatino gražūs vaikystės prisiminimai apie kaimą, kur jis pas senelius leisdavo vasaras. Senelis augino avis, o močiutė verpdavo vilną ir veždavo į Rygą parduoti. „Atmintyje, pasąmonėje išliko geri jausmai, vaizdai, kvapai, emocijos. Greičiausiai tai ir paskatino sugrįžti į kaimą“, – svarsto ūkininkas.

Savo verslą mieste pardavęs G. Prakapavičius 1998 metais Inturkėje įkūrė avininkystės ūkį. Po kelių metų į šį kaimą gyventi persikėlė ir jo šeima. „Nuosavos žemės tada visai neturėjome. Nusipirkome fermą, 5 avis ir aviną – taip ir pradėjome. Plėtėmės natūraliai, po truputį“, – prisimena jis.

Dabar G. Prakapavičiaus ūkyje, kuriame jam tvarkytis padeda žmona Birutė, laikoma apie 1,5 tūkstančio gyvulių: ožkų, melžiamų ir mėsinių avių.

Sveikesni maisto produktai

Ūkininkas parduoda ekologiškai išaugintas avis mėsai, iš ožkų ir avių pieno gamina įvairius sūrius: kietuosius, puskiečius, varškės, su pipirais, baltuoju pelėsu, pelenais, taip pat jogurtą. Ūkyje pagaminta produkcija prekiaujama turguose, ekologiškų prekių parduotuvėse, taip pat ją noriai perka restoranai.

Anot G. Prakapavičiaus, lietuviai mėgsta ir vertina avieną, ožkieną, pieno produktus. „Mūsų produkciją perka ieškantys sveikesnio, ekologiško maisto. Nors ji nėra pigi, ateina ir garbingo amžiaus žmonės, kurie perka bent po 100 gramų sūrio. Vertinama ir aviena. Kam per brangi ši mėsa, perka ožkieną, nes ji irgi labai sveika, joje dar mažiau cholesterolio“, – sako jis.

G. Prakapavičius planuoja išplėsti savo ūkį padidindamas melžiamų avių ir ožkų skaičių. Ilgainiui ketinama atsisakyti mėsinių avių, nes norima koncentruotis į vieną veiklos sritį. Tiesa, šiemet ūkininkas ėmėsi eksperimento – 2 ha žemės užsodino graikinių riešutų sodinukais. „Su graikiniais riešutais nėra kur skubėti – pirmieji riešutai prasidės tik po 10 metų, dar pamatysime, ką iš jų darysime“, – šypteli ekologinio ūkio savininkas.

Pasinaudojo ES parama

Plečiančiam ir modernizuojančiam ūkį G. Prakapavičiui net tris kartus skirta Europos Sąjungos (ES) ir valstybės parama. Jos ūkininkas kreipėsi pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“.

Inturkiškis du kartus teikė paraiškas supaprastinta tvarka. Už gautas lėšas įsigytas traktorius, presas, šienapjovė, plūgai. Įgyvendinant trečiajį projektą, pastatyta pieninė, įrengta melžykla.

„Paramą vertinu teigiamai. Jeigu kaimui nebūtų teikiama tokia parama, dirbtumėme su senais rusiškai traktoriais, maisto produktai vartotojams kainuotų brangiau“, – tvirtina G. Prakapavičius.

10 tūkst. modernizavimo projektų

Šalies ūkiams modernizuoti 2007–2013 m. finansiniu laikotarpiu skirta beveik 480 mln. eurų ES ir valstybės paramos lėšų. Iki š. m. liepos pabaigos išmokėta beveik 460 mln. eurų paramos, o tai sudaro apie 96 proc. skirtos sumos.

Daugiau informacijos – www.nma.lt
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk
www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

Užsk. Nr. 2015/07-20