Dėl karščių, kurie jau mėnesį laikosi Jungtinių Valstijų vidurio vakaruose, kukurūzų ir sojų pupelių kainos pasiekė rekordines aukštumas, o kviečių kainos pakilo iki to lygio, kuris buvo pasiektas per paskutinę maisto krizę 2008 metais.

Svarbiausiame Amerikos žemės ūkio regione didžiausia sausra nuo 1956 metų sužlugdė viltis, kurios buvo atsiradusios vos prieš pora mėnesių, nuėmus gerą derlių. Prekybininkai ir ekonomistai perspėjo, kad maisto krizė gali atsiristi iš Jungtinių Valstijų, nes jos yra didžiausia kukurūzų eksportuotoja ir svarbi sojų pupelių bei kviečių tiekėja.

„Dėl šių priežasčių kainos šiais metais pakils, - sakė finansinių paslaugų įmonės „Jefferies Bache“ analitikas Shawnas McCambridge`as. – Tikrai manau, kad jas gamintojai mėgins perkelti vartotojams“.

Svaiginantis kainų šuolis pribloškė daugelį šios pramonės atstovų. Kukurūzų kainos per pastarąjį mėnesį pakilo 51 proc., kviečių – 40 proc., o sojos pupelių – 20 proc. Dar vieno maisto infliacijos tarpsnio tikimybė sukels aliarmą besivystančioms šalims, kuriose per 2008 metų maisto krizę kilo badas ir maištai. Jis taip pat taps priešinio vėjo gūsiu Vakarų šalims, mėginančioms atgaivinti savo ekonomiką.

Bent jau šiuo metu daugiausia dėmesio skiriama orų prognozėms tose valstijose, kurios nukentėjo labiausiai, įskaitant Ajovą, Nebraską, Indianą, Ohają ir Ilinojų. Nors dieną kai kur šiek tiek palynoja, didesnio lietaus per artimiausias dvi savaites neprognozuojama.

Žemės ūkio informacijos, tyrimų bei konsultacijų bendrovės „AgResources“ prezidentas Čikagoje Danas Basse`as teigė, kad vyriausybės prognozės pasirodys besančios labai optimistiškos, jei sausra laikysis ir toliau. „Mes vaikštinėjame per Pietų Ilinojaus laukus ir matome, kad situacija yra blogesnė, negu tvirtina vyriausybė“, - sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)