„Žemdirbių darbą mes visi labai gerbiame. Mes žinome, kiek daug triūso ir pastangų jūs įdedate ir prisidedate prie valstybės BVP kūrimo. Jūs keliate Lietuvos ekonomiką. Jūs esate labai reikšmingi visam Lietuvos ūkiui ir jūsų pastangos bei veikla yra labai matoma. Tai, kad jūs tarpusavyje sugebate tarpusavyje bendradarbiauti, bendrauti, palaikyti gerus ryšius, padėti vieni kitiems duoda labai gerą rezultatą“, - sveikinimo kalboje teigė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Visuotinio žemdirbių suvažiavimo dalyvius. „Atsakingas ūkininkavimas - tai ne tik modernus ūkis ar rekordinis derlius. Tai kasdienis rūpinimasis savo kraštu, savo bendruomene, kaimo mokykla, biblioteka ir tradicijų puoselėjimu. Ten, kur stiprios ir vieningos bendruomenės, pokyčiai ateina greičiau", - pabrėžė šalies vadovė žemdirbiams perduotame sveikinime.

Vienas iš pagrindinių klausimų, kuriuos penktadienį aptarė ūkininkai – tiesioginės ES išmokos.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemdirbiai reikalauja vienodų sąlygų su kitomis ES narėmis išmokant dotacijas. Akcijos organizatoriai prašo bent 80 proc. to, ką gauna ES senbuvių šalių ūkininkai.

Planuojama, kad Lietuvos ir kitų Baltijos šalių ūkininkai už hektarą gaus 144 eurus, tuo tarpu ES vidurkis yra 296 eurai. Kai kuriose šalyse išmokos siekia net 700 eurų už hektarą. Lietuvoje buvo surengta ne viena protesto akcija siekiant vienodų sąlygų su kitomis ES valstybėmis, tačiau situacija kol kas nesikeičia.

„Kol kas dar niekas neišsisprendė. Kaip žinote, dabar Europos parlamentas vadovų susitarimui nepritarė. Dabar atsiranda tam tikros galimybės vesti derybas Europos lygmenyje ir siekti geresnių rezultatų. Žinoma, tai nėra lengva, nes Europos sąjungos biudžetas naujajame laikotarpyje yra gerokai sumažintas“, - DELFI teigė Žemės ūkio ministras Virgilijus Jukna.

Ministro teigimu, realiausias variantas yra sutrumpinti pereinamąjį laikotarpį, didesnių išmokų būtų galima tikėtis 2015 metais.

„Galbūt galime sutrumpinti pereinamąjį laikotarpį. Aš sakyčiau, kad tai realesnis siekinys, kad būtent pereinamasis laikotarpis būtų trumpesnis arba nuo 2015 metų jos (padidintos išmokos – DELFI) būtų taikomos“, - DELFI sakė V. Jukna.

Prezidentės D. Grybauskaitės teigimu, bendros pastangos padėjo iškovoti teisingesnį finansavimą Lietuvos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai naujame ES biudžete, nors sąlygos buvo labai sudėtingos. Tačiau tam, kad situacija pasikeistų iš esmės, reikia ne tik politinių pastangų. Reikalingas ir svarus ūkininkų indėlis. Lietuvos pozicijas gali sustiprinti tik skaidrumas, pagrįsta ir objektyvi informacija apie patiriamas sąnaudas, tvirti ir neginčijami argumentai.

Pasak šalies vadovės, Lietuvos žemdirbių darbštumas ir meilė žemei, žinių siekis ir imlumas naujovėms jau pakeitė Lietuvos kaimą - jis tampa modernus ir konkurencingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)