„Tam tikra pagalba, be jokios abejonės, bus skirta visoms šalims, priklausomai nuo to, kiek kuri nukenčia. Aišku, apie konkrečiais sumas kalbėti, o tokia, kokią jūs paminėjote (50 mln. eurų), aš manyčiau tikrai nėra tikėtina“, - pirmadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, paramos reikia visoms ES valstybės, nes pieno sektoriaus smukimas yra bendra problema.

„Pirmiausiai pieno problemos yra visoje Europos Sąjungoje, tai yra bendra geopolitinė problema, nes susiduriame su paklausos mažėjimu pasaulyje dėl sulėtėjusios kai kurių didžiųjų ekonomikų tokių kaip Kinija, Rusija ir kitos šalys, todėl tai yra bendra problema. Be jokios abejonės, Europos Sąjunga ir Europos Komisija spręs tai bendrai, ne tik išskiriant Lietuvą, bet ir atsižvelgdama į kitų Europos Sąjungos šalių problemas“, - tikino prezidentė.

Pirmadienį premjeras Algirdas Butkevičius ir žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė susitiko su žemės ūkio eurokomisaru Filu Hoganu. Pasak premjero, F.Hoganas geranoriškai reagavo į Lietuvos prašymą skirti 32 mln. eurų paramos Lietuvos pieno gamintojams, tačiau teigė, kad dėl to bus sprendžiama vėliau rudenį.

Lietuva už pirmus 8 metų mėnesius prašo 32 mln. eurų, o jeigu situacija pieno sektoriuje nesikeis, už likusius 4 mėnesius prašys dar 18 mln. eurų.

Pernai EK Lietuvai skyrė 14 mln. eurų nuo embargo nukentėjusiems pieno gamintojams - mažiau nei pusę prašytos sumos.

Lietuvos pieno gamintojams neigiamos įtakos daro Rusijos embargas ir pasaulinėje rinkoje smukusios kainos. A.Butkevičius yra sakęs, kad gindama savo gamintojus, Lietuva galėtų įteisinti pieno supirkimo kainų reguliavimą, jei ES nesiimtų ryžtingų sprendimų.

Vyriausybė pieno gamintojams praėjusią savaitę jau skyrė 18,2 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)