Liepos 2 d. sojų ateities sandorių kainos pakilo iki 15,42 dolerio už bušelį (apie 36 litrus) - aukščiausio lygio nuo 2008 m. liepos. Nuo šių metų birželio soja pabrango 30 proc., kukurūzų ateities sandorių kainos pakilo iki 7 dolerių už bušelį.

Kviečių ateities sandorių kainos išaugo iki 7,72 dolerio už bušelį. Nuo birželio 1 d. kviečiai pabrango 26 proc. Kaip pastebi "The Washington Post", tuo tarpu kitos žaliavos kainos krinta. Naujausi JAV statistiniai duomenys byloja apie sumažėjusį verslo aktyvumą šalyje.

Pastarąsias kelias savaites JAV kenčia nuo didelės sausros. Tokiose valstijose kaip Ilinojus ir Indiana, kur ypač kultivuojamas žemės ūkis, oro temperatūra siekia 38 laipsnius Celsijaus. Nuo sausros kenčia ir Lotynų Amerikos šalys: Brazilija, Argentina, Urugvajus ir Paragvajus, žinomos kaip didžiausios grūdinių kultūrų tiekėjos.

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, mažiau nei pusė pasėlių yra geros arba puikios būklės. Tuo tarpu apie 22 proc. grūdinių kultūrų derliaus - blogos būklės ir greičiausiai žus.

JAV yra vienos didžiausių grūdinių kultūrų tiekėjų pasaulyje, prilygstančios Rusijai, Australijai ir Europos šalims. 2010 metais grūdų derlius pasaulyje taip pat nukentėjo nuo sausros.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)