Sausio 16 d. Airijos maisto saugos tarnyba (FSAI) pranešė, kad iš 27 tarnybos patikrintų mėsainių dešimtyje buvo rasta "arklių DNR". Ši produkcija buvo parduodama Didžiosios Britanijos ir Airijos "Tesco" ir "Iceland", taip pat Airijos "Lidl", "Aldi" ir "Dunnes" prekybos tinklų parduotuvėse.

Kaip vėliau paaiškėjo, sušaldyti mėsainiai buvo ruošiami dviejose Airijos ir vienoje britų gamykloje. Prekybos centrai atšaukė iš prekybos apie dešimt milijonų mėsainių.

"Silvercrest Foods" vadovybė pranešė, kad arkliena į produktus greičiausiai galėjo patekti dėl vienos tiekėjos iš žemyno kaltės.

Airijos žemės ūkio ministras Simonas Coveney pranešė, kad žaliavos, kurią tiekė nenurodoma Europos šalis, tyrimas patvirtino arklienos DNR pėdsakų. Pasak S. Coveney, arklienos DNR šaltinis - proteino milteliai, kurių kartais pridedama į mėsainius.

Po incidento "ABP Fodd Group", kuriai priklauso "Silvercrest Foods" gamykla, pareiškė planuojanti reguliariai rengti savo produktų DNR testus, informuoja "Associated Press".

Arkliena nėra pavojinga žmogaus sveikatai, tačiau valdžia ketina ištirti incidentą, nes buvo pažeistos vartotojų teisės. Pasak Dublino universitetinio koledžo Sveikos mitybos instituto vadovo Mike'o Gibneu, incidentą galėjo paskatinti noras sumažinti produkcijos savikainą. Arkliena 3-4 kartus pigesnė nei jautiena ir naudojama daugiausia naminiams gyvuliams ruošiamų pašarų gamyboje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)