Tikisi būti išgirsti

„Šie metai Lietuvos kaimui yra lemiami: kaip sutelktai dirbsime, taip gyvensime 2014–2020 metais. ES diskriminacinės sąlygos išlieka Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rumunijos ir Portugalijos žemdirbiams. Jie gaus pačias mažiausias išmokas“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Krikščionių partijos frakcijos narys Jonas Ramonas. Todėl nuspręsta kreiptis į Lietuvos žemdirbius ir vasario 1 d. pradėti parašų rinkimo akciją – važiuoti į rajonus, susitikti su žemdirbiais ir prašyti jų pasirašyti, kad nesutinka su tokiomis sąlygomis. Manoma, kad žemdirbiai aktyviai parems šią iniciatyvą.

J.Ramonas įsitikinęs, kad parašų surinks daug ir Lietuvos ūkininkų balsas Briuselyje bus išgirstas. „Kuo daugiau parašų turėsime, tuo mūsų žemdirbių žodis, kad nesutinkame su mažesnėmis išmokomis, bus tvirtesnis. Žemdirbių norai yra teisėti ir pagrįsti“, – sakė Seimo Krikščionių partijos frakcijos atstovas.

J.Ramonas pabrėžė, kad išmokos bei įvairi parama ES senbuvėms šalims ir naujokėms skiriasi daugiau nei keturis kartus. Kaip pavyzdį pateikė Belgiją ir Olandiją. Šių seniausių ES šalių ūkininkai per 2014–2020 m. pretenduoja gauti beveik 2 tūkst. Lt tiesioginių išmokų už 1 ha. O Lietuvai už 1 ha bus skirta tik 450 Lt. Tiesioginių išmokų vidurkis ES siekia 249 eurus už ha, o Lietuva gauna 143, Estija – 112, Latvija – apie 83 eurus už ha. 2014–2020 m. ES biudžeto projekte numatoma, kad išmokos Lietuvos ūkininkams iki 2020 m. dar nepasieks ES vidurkio, tačiau padidės vidutiniškai trečdaliu – jos pamažu augs nuo 459 iki 614,6 Lt už ha. J.Ramonas mano, kad lietuviai įrodys, jog nesutinka su menkomis išmokomis ir nori gauti didesnę paramą.

Prisidėti turėtų ir miestiečiai

Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius mano, kad jau atėjo metas permainoms. „Mūsų parduotuvėse pagrindinių maisto produktų kainos yra aukštesnės negu Vakarų Europos valstybėse, o žemės ūkio produkcijos supirkimo kainos šalyje gerokai žemesnės nei ES vidurkis. Dėl mažesnių išmokų Lietuvai sunku konkuruoti su kitomis ES valstybėmis“, – kalbėjo Krikščionių partijos pirmininkas.

Pastaruoju metu smarkiai išaugus žaliavų, energetikos, degalų kainoms, ūkininkams ypač sunku konkuruoti. Pasak G.Vagnoriaus, žemės ūkio augimas yra net sustojęs.

„Jei pavyktų išsikovoti didesnes išmokas ir pasiekti bent ES išmokų vidurkį, sudarytume palankesnes sąlygas žemės ūkio augimui, užimtumui kaime plėsti, o svarbiausia – sumažėtų maisto produktų kainos parduotuvėse. Tikiuosi, kad parašų rinkimo akciją parems ne tik kaimo, bet ir miesto žmonės. Juk ginsime ne tik ūkininkų, bet visos Lietuvos interesus“, – pridūrė G.Vagnorius.

Griežti reikalavimai

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Biržų rajono ūkininkas Vytautas Baltrušaitis pabrėžė, kad ūkininkai sunkiai verčiasi. ES jiems kelia labai didelius reikalavimus, o moka mažai. Pasak pašnekovo, dirbantiesiems ūkyje išmokama tik minimali alga, todėl sudėtinga rasti pagalbininkų. „Anksčiau kiekviename kieme buvo laikomi gyvuliai ir mėšlidžių nereikėjo. Dabar mėšlidžių reikalavimai – griežčiausi. Praėjusiais metais Biržų rajono ūkininkas dėl ES reikalavimo neįvykdymo aplinkosaugininkų buvo „įgrūstas“ dviem paroms į areštinę ir jam pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – sakė V. Baltrušaitis.

Seimo Krikščionių partijos frakcijos atstovas J.Ramonas pridūrė, kad kol nebus atsigręžta į kaimą, į ten dirbantį žmogų, tol valgysime kaimyninėje Lenkijoje užaugintus produktus, gersime importuotą pieną.

Gresia bankrotai

Anykščių rajono ūkininkas Darius Jankus pabrėžė, kad Lietuvoje didėjant emigracijai, nebelieka darbo jėgos, todėl ūkininkams teks bankrutuoti. „Technika, trąšos, kitos priemonės įsigyjamos europinėmis kainomis, o europinio darbo užmokesčio pasiūlyti negalime, todėl jaunimas ir išvažiuoja. Tuštėja kaimai“, – dėstė D.Jankus. Magistro laipsnį įgijęs ūkininkas sako, kad išsilavinę žmonės dirba užsienyje, bet ne Lietuvoje dėl didesnio atlyginimo.

„Ūkininkus slegia didžiulė popierizmo našta, laiko darbui nelieka. Todėl man tenka ieškoti ir samdyti darbininkus. Atvirai sakau, kad nėra ką priimti į darbą. Kaimuose lieka tik stikliuko mėgėjai“, – problemas išsakė D.Jankus.

Parašų rinkimo žygis dėl šviesesnės žemdirbių ateities prasidės Žemaitijoje. Susitikimai su ūkininkais bus organizuojami visoje Lietuvoje.