Antradienį buvo paskelbtas skubiai parengtas Europos Komisijos įgyvendinimo reglamentas 2017/1536 dėl neatidėliotinos priemonės, kuri paramos forma taikoma ne daugiau kaip 50 kiaulių laikantiems tam tikrų Lenkijos sričių ūkiams, dėl naujų su afrikiniu kiaulių maru susijusių reikalavimų nutraukiantiems kiaulienos gamybą.

Reglamentas numato Lenkijoje esančiose Afrikinio kiaulių maro zonose išskersti kiaules laikymo vietose iki 50 kiaulių ir per metus kompensuoti 9,3 mln. eurų lenkų ūkininkams. Lenkija turi teisę papildomai skirti dar antra tiek tam pačiam tikslui.

Pagal patvirtintas biologinio saugumo taisykles bus tikrinami visi Afrikinio kiaulių maro zonose esantys Lenkijos kiaulių laikytojai ir tie, kurie neatitinka biologinio saugumo reikalavimų, iki nustatytos datos privalės paskersti savo laikomas kiaules.

Numatyta išskersti apie 171 tūkst. kiaulių ir 10 tūkst. paršelių.

Kompensacijos suma sieks apie 52 eurus už vieną paskerstą kiaulę ir 33 eurus už paskerstą iki 20 kg svorio paršelį. Laikytojams bus galima atnaujinti kiaulių laikymą ne anksčiau kaip po 2 metų pateikus įrodymus, kad užtikrins biologinę saugą.