Visuotiniu balsavimu asociacijos nariai išrinko ir naują valdybą, kurios bene pusę sudaro Kėdainių rajono ūkininkai. Daugiausiai baldų surinko ir valdybos nariais tapo Algimantas Morkūnas (Pasvalio r.), Martynas Laukaitis (Šakių r.) ir kėdainiškiai Saulius Dambrauskas, Vidmantas Girdzijauskas, Virgilijus Kuprevičius, Rimantas Žebarauskas bei Vidmantas Kvedaras.

Pagrindinis LDAA tikslas - populiarinti lietuviškas daržoves, didinti vartotojų pasitikėjimą jų kokybe, skatinti augintojų kooperaciją, dirbti lobistinį darbą Lietuvoje ir Briuselyje, palaikyti ryšius su kitų šalių daržovių augintojų organizacijomis, sekti situaciją rinkoje. V. Kvedaras dėkojo kolegoms, kad šie altruistiškai žiūri į dalyvavimą įvairiose parodose Lietuvoje ir užsienyje.

„Reikia visomis įmanomomis priemonėmis informuoti apie save", - pabrėžė valdybos pirmininkas, kartu pasidžiaugdamas nepriekaištingu ilgametės LDAA direktorės Zofijos Cironkienės darbu: direktorė turi autoritetą ir mūsų šalies atsakingose institucijose, ir COPA/COGECA organizacijoje, tad didelė dalis nuopelnų, kad daržininkų balsas būna išgirstas, tenka būtent LDAA direktorei.

Valdybos iniciatyva 2011 m. buvo sukurtas reklaminio-informacinio pobūdžio filmas „Daržovės iš Lietuvos", kuris buvo demonstruotas ŽŪM, parodoje Maskvoje, taip pat susitikimuose su potencialiais lietuviškų daržovių importuotojais. Lietuviškos daržovės domina ir Rusijos, ir Kazachstano verslininkus, tačiau jiems reikia didžiulių kiekių geros kokybės produkcijos, o tokiais atvejais pasigendama augintojų kooperacijos. Augintojų produkcijai populiarinti sukurta nauja interaktyvi interneto svetainė ldaa.lt.

Didžioji dalis LDAA narių užauginamų daržovių parduodama vietinei rinkai, o pagrindinė eksporto kryptis - Rusija. Šiuo metu vėl suaktyvėjo lietuviškų daržovių eksportas Rytų kryptimi. Daržovių kainos po truputį kyla - tai natūralu, juk pavasaris čia pat, daržovių atsargos senka, o joms laikyti (sandėliavimo periodas nuo derliaus nuėmimo jau tęsiasi 5 mėnesius) sunaudota ir toliau reikia nemažai energijos sąnaudų.

Daržovių sektoriaus dalyviai jau daug metų skundžiasi skurdžiu registruotų augalų apsaugos produktų asortimentu, galbūt šiemet pavyks šį reikalą išjudinti, nes sukurta darbo grupė (jos vadovė LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkė Alma Valiuškaitė), kuri teiks siūlymus dėl mažais plotais auginamų kultūrų aprūpinimo būtinais pesticidais.

LDAA ataskaitiniame susirinkime dalyvavęs Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) direktorius Evaldas Čijauskas pabrėžė, kad ir augalų apsaugos produktų, ir trąšų įvežimas į Lietuvą bus griežtai kontroliuojamas, taip pat stiprinama kova su nelegalia augalų apsaugos produkcija.

Kartu E. Čijauskas garantavo, kad bus daroma viskas, kad palengvėtų darbas sąžiningai dirbantiems verslininkams ir nedaroma kliūčių eksportui. „Esame nusiteikę patenkinti visus teisėtus jūsų reikalavimus. Nesame ta institucija, kuri nori jus bausti, esame tam, kad būtų dirbama pagal reikalavimus", - sakė E. Čijauskas.

Pasvalio rajono stambus bulvių augintojas Remigijus Impolis iškėlė klausimą, kodėl eksportuojant bulves tenka mokėti už tyrimus ir dar už sertifikato išrašymą kiekvienai 25 tonų bulvių siuntai. „Aš manau, mes mokame du kartus už tą pačią paslaugą, o sertifikato išrašymas kainuoja keliskart brangiau už patį tyrimą", - stebėjosi augintojas. Z. Cironkienė pateikė COPA/COGECA surinktus duomenis, rodančius, kad Lietuvoje tyrimų įkainiai yra vieni brangiausių, o štai Lenkijoje tie patys tyrimai kainuoja net keliskart pigiau!

VAT direktorius pažadėjo atsižvelgti į šias pastabas ir paragino augintojus drąsiau siųsti savo pageidavimus ar nusiskundimus raštu - į kiekvieną bus atsakyta. Artimuose VAT planuose yra numatyta pereiti prie vieno langelio klientų aptarnavimo principo - tai reiškia, kad pakaks pateikti klausimą, o įstaiga jau pati nukreips jį kompetentingam specialistui.

Daržovių augintojai pasigenda gerų nepriklausomų agronomų-konsultantų. „Tenka pripažinti, kad Žemės ūkio rūmuose nėra kvalifikuotų specialistų, kurie atitiktų šakinių organizacijų poreikius", - sakė Z. Cironkienė.

LDAA valdyba numačiusi stiprinti bendradarbiavimą su prekybos tinklais, šiuo metu tariamasi dėl dalyvavimo verslo parko „Gariūnai"naujai steigiamame ūkininkų turguje. Šiemet bus išlaikyta ir nuo 1998 m. puoselėjama tradicija kasmet vasaros antroje pusėje organizuoti seminarą-lauko dieną pažangiausiai tvarkomuose daržininkystės ūkiuose.

Pernai tokiame seminare, vykusiame V. Kvedaro ir Sauliaus Račkausko ūkiuose, apsilankęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius pavadino renginį „mažąja daržininkų Agrovizija". Šią vasarą seminarą numatyta surengti ūkininkų Sauliaus Dambrausko ir Virgilijaus Kuprevičiaus ūkiuose.

LDAA šiuo metu jungia 72 narius, bendras jų išauginamų daržovių kiekis kasmet siekia 50 tūkst. t, bulvių - 70 tūkst. tonų.