Gali atsitikti taip, kad iš braškių ūkio pragyvenanti ūkininkų šeima turės tenkintis tuo, ką uždirbo pardavinėdama ankstyvąsias braškes.

Ūkio šeimininkas Robertas Šerpytis „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad pirmadienio vakarą nė viena televizija net puse žodžio neužsiminė apie galimą šalną.

„Net užuominos nebuvo, kad naktį bus šalna, visos televizijos pranešinėjo, kad mūsų zonoje gali atvėsti iki 5-7 laipsnių šilumos. Kritiniams atvejams esame paruošę agroplėvelę, ji stovi laukuose suvyniota. Jeigu būtų buvusi grėsmė, ja nedelsdami būtume uždengę braškynus. Tačiau buvome ramūs, o antradienio rytą nuvykę pamatėme pabalusius braškių lapus, net užsilikusios balandos buvo nulinkusios prie žemės. 

Pamatavę temperatūrą dirvos paviršiuje sužinojome, kad ji nukritusi iki 4 laipsnių žemiau nulio. Dabar masinis vėlyvųjų braškių žydėjimas, jau antrąją dienos pusę tie žiedai ėmė ruduoti, o vidutinio ankstyvumo uogos, užaugusios iki 1–1,5 cm skersmens, perspaudus atrodo kaip košė. Jei bus šilta, jos sudžius, o jei drėgna – supus ir dar kitas užkrės. Sinoptikų prognozės – tarsi būrimas iš kavos tirščių, jie neatsako už nieką, jokios atsakomybės", – pasakojo praradimų kartėlį išgyvenantis R. Šerpytis.

Ūkininkas augina 4 ha braškynų, iš jų 3 ha – derančios. Jis sako kol kas negalintis apskaičiuoti patirtų nuostolių, nes dalis uogynų, kurie augo ant kalvos, galbūt išgyvens ir tam tikrą derlių duos. Šiek tiek pajamų gauta iš ankstyvųjų braškių, tačiau nenuskintąsias šalnos taip pat palietė.

„Gyvename iš braškių, kiek užsidirbame, tiek turi užtekti iki kitų metų derliaus. Investuota į trąšas, agroplėvelę, darbininkams reikia mokėti atlyginimus. Nuostoliai dideli. Ūkininkaujame apie 15 metų, per visą tą laiką nėra buvę, kad nukentėtume nuo klaidingų prognozių. Būdavo šalnų, bet kai apie jas iš anksto praneša, imiesi priemonių – uždengi agroplėvele, galima laistyti. Pakaktų bent užuominos, žodelio, kad tikėtinos šalnos. Šįkart buvome užklupti iš pasalų, – apmaudavo rietaviškis.

Nedidelės šalnos būta ir naktį iš antradienio į trečiadienį, R. Šerpytis išmatavo – nulis laipsnių. O Lietuvos televizija išvakarėse sakė, kad temperatūra Telšių apskrityje žemiausiai kris iki 4–6 laipsnių šilumos. Taigi dvi prognozės iš eilės – Dievui į langus.

R. Šerpytis sakė iš pažįstamų ūkininkų girdėjęs, kad ir kituose rajonuose nukentėjo braškių augintojai, kai kur apšalo bulvės.