Tačiau ūkininkai tebedaro pažeidimų ir pavojingus chemikalus purškia neleistinu paros metu. Deja, ūkininkai protestuoja prieš drastiškus apribojimus, ir dažnai ryžtasi rizikuoti. Juolab, kad baudos už augalų nelegalų purškimą siekia vos nuo 57 iki 100 eurų.

Pesticidų draudimas Europos sąjungoje buvo skirtas apsaugoti bites nuo išnykimo. Europos komisijos ataskaitoje nurodyta , kad nurodyta, kad neonikotinoidais apdorotos sėklos pavojingos bitėms, iš pražydusių augalų renkančioms žiedadulkes ir nektarą. Šiuo metu Lietuvoje tokie pesticidai – vieninteliai, kurie naudojami rapsų beicavimui. Tačiau kol kas draudimas tik paskatino ūkininkus imtis nelegalių veiksmų, jie purškia rapsus įvairiais preparatais nuo augalų ligų sukėlėjų. Augalų tarnybos specialistai fiksuoja pažeidimus Šiaulių ir Radviliškio rajonuose dėl netinkamu paros metu, kai dar aktyvios bitės, žieminių rapsų laukuose purškiamų fungicidų. Nuo pernai gegužės pakeitus taisykles, ūkininkų jos netenkino.

„Yra įvesta tokia parašų rinkimo programa, kuri leidžia ūkininkui užsakyti purkšti augalus. Pasikeitus tvarkai, augalus leidžiama purkšti nuo 21 valandos iki 4 ryto“, – sako Valstybinės Augalininkystės tarnybos Šiaulių regioninio sk. specialistas Antanas Matuzevičius.

Tačiau kai kurie ūkininkai rizikuoja, galvodami tik apie žlugsiantį derlių. Tai, kad bitės reikalingos tam derliui didinti – nebesvarsto. Šį pavasarį aktyviau purškiami rapsų laukai, nes jie ankstyvesni. Padaugėjo ir anoniminių skambučių dėl per anksti vakare purškiamų rapsų. Tačiau ūkininkai verčiau moka baudas nei paiso taisyklių.

„Ir patys ūkininkai bites laiko, bet sako galėjo ministerija vėliau leisti užbaigti ir nuo anksčiau leisti pradėti purškimą, kokią 20 valandą ir baigti kokią šeštą valandą“, – teigia A. Matuzevičius.

Kiekvienas bitininkas privalo registruoti savo bičių ūkį, nepriklausomai kiek bičių šeimų laiko. Tik registruotų bičių ūkių savininkus ūkininkai turi perspėti apie purškimus. Augalininkystės specialistai Šiaulių regione pastebi, kad jau atsiranda susikalbėjimo tarp bitininkų ir ūkininkų, kai pastarieji perspėja net neregistruotų bičių ūkių šeimininkus.