Ūkininkas tvirtina, kad karvelių auginimas visų pirma yra malonumas, o finansinė nauda nedidelė.

Dalyvauja sportinėse varžybose

Kiek atokiau gyvenvietės esančioje erdvioje sodyboje karveliams skirtos atskiros patalpos – įrengtos dviejų aukštų paukštidės. Jančiauskai paukščius veisia ir juos parduoda kitiems augintojams, karveliai dalyvauja parodose ir sportinėse varžybose.

„Toliausiai mūsų karveliai yra parskridę iš Lenkijos Lomžos miesto. Jie kelių šimtų kilometrų atstumą įveikia maždaug per aštuonias valandas“, - pastebi A. Jančiauskas.

Kaip karvelis randa savo namus, tikino nežinantis ir jų augintojas. „Matyt, jų galvose įmontuoti labai geri kompiuteriai“, - juokauja pašnekovas.

Prieš sportines balandžių varžybas specialiu automobiliu, kuriame įrengti narvai, paukščiai gabenami į starto vietą. Tada jie išleidžiami ir turi kuo greičiau grįžti į namus.

„Prie jų narvo namuose būna sumontuojamas specialus kompiuteris. Parskridę į savo
namus karveliai koja jį užmina – tokiu būdu duodamas finišo signalas“, - pasakoja ūkininkas.

Sugrįžta ne visi

Vienas balandžių augintojas į sportines paukščių varžybas paprastai išleidžia nuo 20 iki 200 karvelių. Vaizdas, pasak A. Jančiausko, kuomet iš vienos vietos kartu startuoja tūkstančiai balandžių, yra nepakartojamas.

„Jie pakyla, ir tada skrenda kas sau – paukščiai atsirenka savų namų kryptį. Tiesa, būna visko – grįžta ne visi, kai kurie pasiklysta, kitus sučiumpa vanagai. Aš pats dažniausiai savo karvelių laukiu grįžtančių į namus, o į starto vietą nevažiuoju. Kai maždaug žinau laiką, kada jie turi parskristi, imu dairytis į dangų“, - apie varžybų subtilybes pasakoja pašnekovas.

A. Jančiausko dukra Agnė iki šiol nepaliauja stebėtis, kaip jos tėvas vos danguje įžiūrimą paukštį atpažįsta.

„Man atrodo, kad danguje matau tik tašką – karvelis dar būna aukštai, o tėvas jau žino, kuris balandis iš visų paleistų sugrįžo“, - sako Agnė.

Kainos – iki 700 litų

Balandžiai „Artojo” nuotr.
Jančiauskai paukščius parduoda ir kitiems augintojams. Geras karvelis gali kainuoti net iki 400-700 litų.

„Jei kalbame apie dekoratyvinį, geras karvelis – elegantiškas ir gražus. Tuo tarpu sportiniai karveliai vertinami pagal varžybų rezultatus. Jei vienas iš karvelių pasiekė gerų rezultatų, tada gali tikėtis, kad jo palikuonys taip pat bus tarp pirmaujančių“, - kalbėjo A. Jančiauskas.

Neseniai vienoje parodoje Lenkijoje A. Jančiauskas matė karvelį, kuris kainavo net 800 zlotų (apie 750 litų). „Bet tas karvelis išties buvo labai gražus. Tuo tarpu mūsų paukščių kainos vidutiniškai svyruoja apie 300-500 litų“, - sakė vyras.

Kartais karveliai pakyla ir iš jaunavedžių rankų. Tiesa, tokios paslaugos nepažįstamiems Jančiauskai neteikia. „Bet jei paprašo draugai ar giminės – visada sutinkame paskolinti šiai progai baltų balandžių porelę“, - tikina pašnekovas.

Priežiūros reikia kaip kūdikiams

Ūkininkas tikino, kad kai kuriems ką tik išsiritusiems karveliams priežiūros reikia tiek pat kaip ir kūdikiams. Jei paukštis išsirita silpnas, šeimininkai jį maitina ir, atsinešę į namus, šildo.

„Anksčiau sūnus mažus ir silpnus karvelius maitindavo sukramtydamas maistą ir duodamas jiems tiesiai iš savo burnos. Dabar tą darome su specialiu švirkštu. Perkame kūdikiams skirtus mišinius, ir jais penime silpnus paukščius“, - aiškino pašnekovas.

Nuo vaikystės kartu su tėvu paukščių auginimu užsiimantis sūnus Paulius tapo tikru karvelių gydytoju.

„Kai reikia, jis net operaciją balandžiui padaro. Nors sūnus ir nėra baigęs jokių veterinarijos mokslų, tačiau rūpintis karvelių sveikata jam pavyksta puikiai – jis turi jau nemažai patirties“, - sakė A. Jančiauskas.

Tradicijos – iš tėvų

Kaišiadoriškio namuose iki šiol yra išsaugota pirmoji jo vaikystės nuotrauka – joje vos kelių metų A. Jančiauskas rankose laiko karvelį. „Balandžius augino mano tėvai, todėl šias tradicijas perėmiau iš jų“, - pasakoja ūkininkas. Jis neabejoja, kad tradicijas pratęs ir jo sūnus.