Svarbu, kad avys šiltai peržiemotų ir turėtų sočiai visaverčio pašaro. Prie tvartinio laikymo ir šėrimo avis reikia pratinti pamažu. Iš karto uždarytos avys sublogsta, nes nenori ėsti joms neįprasto sauso pašaro. Todėl iš ryto jas reikėtų išleisti į ganyklą ir anksčiau parvaryti į tvartą, o nakčiai paduoti sauso pašaro.
© Reuters/Scanpix

Paskanauti – eglių ir pušų spyglių

Tvarte laikomoms avims pats tinkamiausias pašaras – smulkus kokybiškas šienas. Jo pakanka 1–1,5 kg per parą. Avys noriai ėda ir šienainį bei silosą, kurio per parą vertėtų duoti 2–3 kg. Taip pat neblogai avys ėda miežinius ir avižinius šiaudus, lęšių, seradėlių bei žirnių virkščias. Tačiau vasarinių javų šiaudais ar virkščiomis derėtų šerti tik nesukergtas avis, o sukergtas – tik pirmoje ėringumo pusėje. Taip pat 1 mėnesį prieš ėriavimąsi ir 20 dienų po jo nereikėtų duoti siloso.
Avys mėgsta pašarinius, puscukrinius ir cukrinius runkelius, morkas, bulves, griežčius, kaliaropes, turnepsus. Per parą jų galima duoti 1–2 kg. Taip pat galima duoti ir morkų, kopūstų, griežčių, burokėlių, runkelių ir kitokių lapų.

Pagrindinis energijos šaltinis yra grūdiniai pašarai. Avims tinka miežiai, avižos, kukurūzai, kviečiai ir visi kiti, kuriuose yra daugiau ląstelienos. Be to, nebūtina grūdų malti. Geriausia naudoti įvairaus santykio kelių rūšių grūdų mišinius, juos rupiai sumalus. Tačiau šeriant savos gamybos miltais, į juos reikėtų įdėti premiksų (5–10 g/kg). Pats vertingiausias yra specialus kombinuotasis pašaras atskiroms avių grupėms (0,2–0,5 kg per parą). Labai vertingas pašaras avims yra saulėgrąžų ir sėmenų išspaudos.

Tiesa, vienodas pašaras avims irgi nusibosta. Todėl reikėtų jas palepinti duonos plutele, bulvių lupenomis ar kitokiomis virtuvės, sodo, daržo atliekomis. Pavyzdžiui, rudenį darže visuomet būna atlikusių kreivų, mažų ar suskilusių morkų, kurios labai tinka veisliniams avinams (kergimo metu) ir augantiems ėriukams. Nuo lapkričio iki kovo mėnesio avys galėtų paskanauti eglių ir pušų spyglių, kurie pagerina apetitą ir aprūpina organizmą karotinu. Todėl kas savaitę į gardą reikėtų įmesti po kelias spygliuočių šakas.

Kiek pašarų sukaupti

Prastai šeriamos avys gali atsivesti neišsivysčiusius, silpnus ėriukus. Be to, mažėja jų pieningumas, prastėja ir plonėja vilna, padidėja sergamumas, sulėtėja prieauglio augimas. Kad taip neatsitiktų, būtina paruošti reikiamą pašarų kiekį pagal avių mitybos normas. Be to, jų reikia paruošti daugiau, nes dalis sandėliuose sugenda, sušąla, išsibarsto, nudžiūsta ar sumažėja jų maistingumas. Todėl sultingųjų pašarų normas reikėtų padidinti 15–20 proc., stambiųjų – 8–10 proc. Koncentruotųjų pašarų normų didinti nereikia.

Pašarų struktūroje šienas gali sudaryti 15–40 proc., šiaudai – 1–3 proc., silosas (šienainis) – 20–50 proc., šakniavaisiai – 3–5 proc., žolė (vasarą) – 60–90 proc., koncentratai – 15–40 proc. ir kiti pašarai – 1–2 proc.

Kiekvienas avių augintojas užsiaugina ir pasigamina nevienodą kiekį skirtingų pašarų, todėl jų struktūra (t. y. pašarų rūšys bei jų kiekis) kiekviename ūkyje gali skirtis. Tačiau pašarų paros daviniai turi būti sudaromi, atsižvelgiant į avių mitybos normas pagal tuo metu turimus ir naudojamus pašarus.

Sudarant racionus, reikia atsižvelgti ir į tai, kokį pašarų davinį avys galėtų suėsti, nes suėdamų pašarų kiekį riboja virškinimo trakto tūris. Todėl labai produktyvioms avims reikia duoti pašarų, kurių svorio vienete (sausojoje medžiagoje) yra daugiau energijos ir maisto medžiagų (koncentratų, lengvai virškinamų sultingųjų pašarų). O štai nedidelio produktyvumo kailiniuotosioms galima duoti mažesnės energetinės vertės stambiųjų ir sultingųjų pašarų.

Stambiųjų ir sultingųjų pašarų davinys avims sušeriamas per 2 kartus. Tuo tarpu koncentratus geriau atiduoti ryte.

Gerai įmitusios – išrankios

Didžiausią perspektyvą turi mėsinių avių auginimas ir gerai įmitusių avių realizavimas, todėl tikslinga avis ir jų prieauglį tam tikrą laikotarpį šerti intensyviai. Be to, Lietuvos mėsinių avių augintojams ateityje bus mokama pagal skerdenų kokybę. Juk puikiai žinome, kad penėtų avių ir prieauglio mėsa yra maistingesnė bei skanesnė, o skerdenos išeiga – apie 10 proc. didesnė.

Mėsai skirtas avis ir ėriukus reikėtų penėti atskirai, nes skiriasi jų mitybos normos bei paros prieaugiai. Ėriukai, gaudami tuos pačius pašarus kaip ir avys, greičiau auga ir sunaudoja mažiau pašarų. Visą penėjimo laiką jauniklių prieaugis didėja beveik vienodai, o suaugusių avių – kinta. Avys tik penėjimo pradžioje sparčiai priauga svorio, vėliau – lėčiau.

Norint atpenėti sulysusius ėriukus, prie intensyvaus šėrimo reikėtų pereiti palaipsniui. Iš karto pradėjus penėti intensyviai, sparčiai kaupiasi riebalai, bet silpnai vystosi raumenys. Daug riebalų susikaupia po oda ir ant vidaus organų. Pastebėta, jog gerai įmitusios avys pasidaro išrankios, neėda neskanių pašarų.

Paprastai ėriukai penimi 100–150, o suaugusios išbrokuotos avys – apie 60 dienų. Penėjimo trukmė priklauso nuo šėrimo normų ir pašarų maistingumo, veislės, lyties, amžiaus, laikymo sąlygų ir kitų veiksnių.

Penimų avių augimą skatina koncentratai. Avims jų reikėtų duoti po 0,2–0,5 kg per parą, priklausomai nuo penėjimo būdo ir pašarų kokybės. Anglų mokslininkai nustatė, kad ėriukai, ganomi geroje ankštinių-varpinių žolių ganykloje, ir be koncentratų priauga po 300 g per parą, o ganomi varpinių žolėje – po 240 g. Tuo tarpu Norvegijoje penimi ėriukai, ganyti rapsų žolėje, priaugo po 280–470 g per parą. Ėriukai ganykloje penimi ir Rumunijoje, Bulgarijoje, Čekijoje, Slovakijoje, NVS ir kitose šalyse.

Nupenėtas avis geriausia parduoti tada, kai ganykloje baigiasi žolė – rugsėjo ar spalio mėnesį. Antra vertus, rudenį, nukasus bulves, visada būna mažų bulvių, kurias galima šerti penimoms avims ar ėriukams po 2–4 kg per parą. Tik bulves būtina nuplauti, nes žemės gali užkišti avių knygenas (prieskrandį). Taip pat negalima duoti pašalusių ar sudygusių bulvių, kad neapsinuodytų alkaloidu saloninu.

Labai svarbu, atsižvelgiant į avių ūkio paskirtį ir auginamų pašarų įvairovę, tinkamai pasirinkti avių šėrimo būdą, kad mažiausiomis pašarų ir darbo sąnaudomis būtų pasiektas numatytas gyvūnų svoris ir įmitimas. Nuo to priklausys avių ūkio pelningumas.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Gailius: ŽŪM pavaldžios įstaigos keliami reikalavimai sukuria papildomą biurokratinę naštą (6)

Parlamentaras Vitalijus Gailius kreipėsi į žemės ūkio ministrą Bronių Markauską ,...

Apgirtusi kiaulė terorizavo kaimo šunis (121)

Neeilinis nutikimas antradienį įvyko Surviliškio seniūnijos Sirutiškio kaime. Čia iš tvarto...

Prezidentės patarėjas: Bėronto paskyrimas kompromituoja (7)

Sprendimas antrai kadencijai skirti teisėsaugos tyrime specialiojo liudytojo statusą turintį...

Prezidentūra pasigenda žemės įsigijimo saugiklių kontrolės (13)

Prezidentės patarėjas sako pasigendantis žemės įsigijimo saugiklių kontrolės. Pasak Mindaugo...

Pertvarkant urėdijas darbo neteks apie 300 žmonių (78)

Dėl Aplinkos ministerijos organizuojamos valstybinių miškų urėdijų pertvarkos miškotvarkos...

Top naujienos

Švedijos pakilimo istorija: kodėl jiems sekasi (35)

Švedijoje susiformavusiai ekonominei ir socialinei politikai didelės įtakos turėjo šalyje...

Rokiruotė Seime: Pūką keis tikrai spalvinga asmenybė į jo vietą sėstis nenorėtų (705)

Seimui panaikinus seksualiniu priekabiavimu apkaltinto Kęstučio Pūko mandatą į Parlamentą...

Valančiūnas ar Sabonis: kurio lietuvio savo komandoje labiau norėtų NBA žaidėjai? specialiai DELFI iš Londono (31)

Tik antrąjį sezoną Nacionalinėje krepšinio asociacijoje ( NBA ) rungtyniaujantis Domantas...

Krepšininkas Simas Jasaitis įtariamas smurtu šeimoje, vyras atsidūrė policijoje (560)

Krepšininkas Simas Jasaitis atsidūrė policijoje dėl smurto artimoje aplinkoje. Garsus...

Iš kelto Ryga-Stokholmas iškrito lietuvis, jo paieškos bevaisės (18)

Šeštadienį vakare iš „Tallink“ kelto „Isabelle“ iškrito lietuvis. Jo gelbėjimo...

Gyvenimas pasienyje – jautukai lenkams, mėsa į namus iš lenkiškų parduotuvių (52)

Lietuvos kaime, ypač nederlingose Dzūkijos žemėse, sparčiai populiarėja mėsinių galvijų...

Gyvai / Eurolygos jaunimo atrankos turnyro finalas: „Lietuvos rytas“ - „Stellazzurra“ (2)

Eurolygos jaunimo atrankos turnyro finalas: „Lietuvos rytas“ - „Stellazzurra“. Tiesiogiai iš...

Užkalnis: jei susapnavote, kad galite kurti restoraną, nieko nedarykite (57)

Būna tokių sapnų, kurie kankina savo beviltiškumu: pavyzdžiui, eini ilgu ilgu koridoriumi, ir...

Žmonės moka pinigus, kad pamatytu keisčiausius dalykus: nuo dešrelių iki mirties ekspozicijų (1)

Yra daugybė muziejų, kurie yra visiškai įprasti. Dažniausiai juose eksponuojami meno kūriniai,...

Vilnietės skambutis į polikliniką atskleidė gilią sistemos problemą (124)

Šaltuoju sezonu, kai kas antras kosėja ir čiaudo, apsilankyti poliklinikoje – menkas malonumas....