Anksčiau dauguma augalininkystės ir gyvulininkystės ūkių buvo mišrūs. Jų pranašumas akivaizdus: jei metai nepalankūs morkoms, tuomet galbūt puikiai uždera salotos ir gyventojai daugiau jų vartoja maistui. Jei salotos kenčia nuo sraigių invazijos, ūkis patiria nuostolį, visos ūkininko pastangos ir darbas nueina perniek, tačiau padėtį gali išgelbėti geras bulvių derlius.

Anot „Frankfurter Rundschau", šiandien Europoje nebeliko tikrų ūkininkų, kitaip - valstiečių, kurie teiktų produkciją masiniam vartojimui. Vadinamoji rinka yra tapusi visiškai neskaidriu prekybos tinklu, kuriame ūkininkai virto agurkų ar pomidorų gamintojais - jie nebeaugina, o vien tik gamina. Dabar jau lysvės gale nebestovi žmogus ir nelaisto agurkų ir pomidorų. Dabar įmonės vadovas kontroliuoja automatizuotą vandens ir trąšų tiekimą bei rūpinasi nenutrūkstamu vienos rūšies daržovių gamybos procesu, kad patenkintų konkretaus prekybos tinklo užsakymą. Daržovių dydis, svoris ir skonis privalo atitikti specialųjį užsakymą.

Šiuo metu teigiama, kad dėl žarnyno infekcijos plitimo ūkininkai patyrė didelių nuostolių. Mažmeninės prekybos tinklai skundžiasi pernelyg dideliu klientų jautrumu, kurie vengia pirkti pomidorus, agurkus ir kitų daržoves. „Taip ir knieti paklausti: na ir kas iš to? Laimei, ūkininkas augina trijų rūšių daržoves, o prekybininkai padengs savo nuostolius parduodami daugiau kitos rūšies maisto, pavyzdžiui, duonos. Iš to dar pasipelnys ūkininkas, auginantis grūdus", – rašo straipsnio autorius.

Deja, vietoj to „aukštos specializacijos agurkų gamintojai" skaičiuoja savo nuostolius, o juos kompensuoti turėtų Europos Sąjunga, t. y. piliečiai, tarsi vartotojai būtų ne rinkos dalyviai, o žemės ūkio pramonės draudikai, pastebi laikraštis „Frankfurter Rundschau".

Na, o jeigu paaiškėtų, kad gamintojai yra ne rinkos aukos, o žarnyno infekcijos išplitimo kaltininkai, nes jų taikomas gamybos būdas nuodija produktus? Ar tuomet daržovių gamintojai grąžintų vartotojams pinigus? Monokultūros reikalauja papildomų išlaidų ir kenkia aplinkai. Ar agurkų augintojai kompensuos šiuos nuostolius? O ką, jei paaiškėtų, kad žarnyno infekcija plinta ne per agurkus, o per lūpų dažus ir bučinius? Lūpdažių prekyba sustotų, žlugtų pasaulinė pramoninių riebalų rinka, tiekianti žaliavą kosmetikos gamintojams. Ar tuomet Europos Sąjunga atlygins nuostolius bendrovei „L'Oreal" ir Beiersdorf" ? Ar bus atlyginti nuostoliai pirkėjams, kurie vietoje apnuodytų daržovių priversti pirkti kur kas brangesnę žuvį?

Vokietijos televizijos kanalas NDR savo naujienose pranešė, kad šalies ligoninės nori gauti kompensacijas, nes dėl žarnyno infekcijų plitimo jos jau nebeturi išteklių privatiems pacientams aptarnauti. Sveikatos apsaugos ministras pažadėjo į tai atsižvelgti skirstant kompensacijas, rašo Vokietijos laikraštis „Frankfurter Rundschau".