Kertančios sieną krovininės mašinos Medininkų pasienio poste purškiamos dezinfekuojančiais preparatais. Penktadienį jau ir lengvieji automobiliai privalės pervažiuoti, o pėstieji – pereiti per dezinfekavimo kilimus. Iš Vyriausybės gavus 750 tūkst. litų tokia įranga sumontuota visuose 16 pasienio su Baltarusija postų.

„Tų pinigai, kuriuos gavome, pakaks daugiausiai 2 mėnesiams. Ir toliau bus purškiama, Vyriausybės prašysime daugiau lėšų ir lauksime finansavimo iš EK“, – teigė Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Pasak tarnybos vadovo, saugotis pavojingo užkrato gali tekti kelerius metus. Kreiptasi į EK, kad ši skirtų 12 mln. litų statyti angaru,s kuriuose dezinfekcija būtų atliekama visus metus, ir dezinfekavimo priemonėms įsigyti.

Nuo afrikinio kiaulių maro, plintančio Baltarusijoje, jokios vakcinos nėra, užsikrėtę gyvuliai nudvesia per dieną. Jei užkratas patektų į mūsų šalį, nuostoliai būtų ne tik dėl kritusių kiaulių.

„Jei nors vienoje ES šalyje pasireikš afrikinis kiaulių maras, bus uždarytas visas ES mėsos eksportas“, – tęsė J. Milius.

„2012 m. ES eksportas buvo 6 milijardai eurų. ES turėtų būti suinteresuota skirti lėšų ir barjerui įrengti, ir smulkių ūkių išpirkimui“, – sakė Kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Kiaulių maro užkratą gali pernešti erkės, šernai, kiti gyvūnai, tad, pasak tarnybos vadovo, pasienyje reikėtų pastatyti tvorą. Tvora nuo gyvūnų Baltarusijos pasienyje kainuotų maždaug 10 milijonų litų. Šių lėšų taip pat bus prašoma EK.