Kiek daugiau nei prieš du mėnesius pasodintos bulvės šiuo metu auga labai sparčiai. Pasak R. Žebarausko, hektaro plote per parą dabar priauga maždaug viena tona bulvių, todėl matematika paprasta. Kita vertus nereikia pamiršti, jog nors bulvės auga labai greitai, jų kaina krinta dar greičiau, todėl „pagauti“ ūkininkui naudingiausią bulviakasio laiką yra sudėtingas uždavinys.

Pavasariui „buksuojant“ ankstyvąsias bulves Bublių kaimo ūkininkas šiemet pasodino beveik dešimčia dienų vėliau negu įprastai.

„Dėl tos priežasties bulvių derlius šiemet yra kiek mažesnis ir savaitgalį siekė iki 18 t/ha“, – sakė 14 metų bulves auginantis ūkininkas. Praėjus kelioms dienoms derlingumas turėjo persiristi per 20 t/ha, o šiandien kasamų bulvių derlius, pasitikint R. Žebarausko teiginiu apie paros prieaugį, turėtų būti apie 24 t/ha.

Šiemet vienas stambiausių Lietuvos bulvių augintojų R. Žebarauskas pasodino 20 ha „Bela Rosa“, „Presto“ ir „Solist“ ankstyvųjų veislių bulvių. Pačių ankstyviausių iki maždaug liepos vidurio jis tikisi prikasti apie 300 tonų. Iš viso R. Žebarauskas bulves augina 77 hektarų plote.

Rimantas Žebarauskas
Pirmosios lietuviškos bulvės jau pasirodė prekybos centruose. Jos ne pačios geriausios prekinės išvaizdos, yra nedidelės, jautrios, nuo jų lupasi odelė. Pagal šiuos požymius lietuviškas bulves pirkėjai atskiria nuo užsienietiškų.

Lietuviškos bulvės parduotuvėse kainuoja apie 4 Lt/kg ir tai yra maždaug litu daugiau nei atvežtos iš Graikijos, Rumunijos ar kitos piečiau esančios šalies.

Norintieji pigesnių šviežių bulvių jų turėtų ieškoti turguose ar klausti pakelės prekeivių. Tiesa, didelio ekonominio efekto ir čia tikėtis neverta. Štai vakar šalia kito stambaus bulvių augintojo, taip pat kėdainiečio Sauliaus Dambrausko sodybos bulvėmis prekiavę vaikinukai už kilogramą šių daržovių prašė tris su puse lito, tiesa, perkant 5 kg kaina buvo sumažinta iki 3 Lt.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad ankstyvųjų bulvių auginimas yra nepigus verslas, todėl ūkininko gaunama kaina nėra laužta iš piršto ir milijonų daržininkui tikrai negarantuoja.

„Investicijos didelės, vien plėvelė, kuria nuo šalnų būna pridengtos daržovės, daug kainuoja, o kur dar laistymo kaštai. Gerai, kad dėl palankaus oro šiemet dar nė karto nereikėjo naudoti jokių cheminių apsaugos priemonių. Beje, panašu, kad chemikalų neprireiks iki pat Joninių“, – apie ankstyvųjų bulvių auginimo verslą kalbėjo R. Žebarauskas.

Daržovių augintojas iš supirkėjų už kilogramą pačių ankstyviausių bulvių gauna kiek daugiau nei du litus. Maždaug tokia supirkimo kaina buvo ir praėjusiais metais. Bulves R. Žebarauskas parduoda per kooperatyvą „Bulvių namai“, kurio nariu jis pats yra.

„Nors ankstyvųjų bulvių savikaina yra bemaž dvigubai didesnė, negu vėlyvųjų, jas auginti kol kas apsimoka, nors jų valgytojų Lietuvoje sparčiai mažėja. Šiemet nemaža dalis mano laukuose užaugintų bulvių bus išvežta į Rusiją, kur gerokai platesnė rinka ir kainą rusai sutinka mokėti geresnę“, – teigė šalia magistralės „Via Baltica“ ūkininkaujantis R. Žebarauskas.