Turgus „Tau, žemdirby" atgijo jau nuo 6 valandos ryto, atvykus paukščių augintojams iš Alytaus ir Vievio, o dar po valandos turgavietę užplūdo ir gausus lankytojų būrys. Daugiausiai lankytojai pirko jauniklius ir net po kelias poras - po dvi ar net tris poras.

Idėja rengti parodas priklauso dideliam dekoratyvinių paukščių mylėtojui ir augintojui panevėžiečiui Egidijui Grubiui. Pernai atėjęs pas turgaus ir pasiūlęs rengti turguje dekoratyvinių paukščių parodas augintojas neliko neišklausytas. Turgaus direktorė Aldona Janavičienė ir pati augina dekoratyvinius paukščius: jos sodyboje vaikštinėja net 8 veislių paukščiai.

Šį savaitgalį į turgavietę atskubėję panevėžiečiai neskubėjo skirstytis į namus. Įsigiję reikiamų prekių ar produktų ne vienas jų su vaikučiais nepraleido progos pasigrožėti retų veislių paukščiais. Didelius ir mažus domino ilgakaklės antys - Indijos bėgikės, margi gaidžiai plimutrokai, kuoduotieji paduanai. O kur dar araukanai, Malajų peštukinės vištos, mėsinės putpelės ir pačiu mažiausiu paukščiu laikoma kinų nykštukinių putpelių porelė.

Turguje galėjai ne tik pasigrožėti, bet ir nusipirkti iš dekoratyvinių paukščių plunksnų pagamintų papuošalų ir paveikslų. Juos atvežusi parduoti kretingiškė Genovaitė Šumokienė sakė bendradarbiaujanti su viena skuodiškių šeimyna, kuri iš jos pristatytų plunksnų gamina papuošalus.

Bene didžiausio susidomėjimo sulaukė paukščių augintojo iš Vievio Ginto Vilkelio gražuolis pilkų plunksnų bramų veislės gaidys. Jo netgi kojos apaugusios plunksnomis. Išdidus tarsi erelis jis vaikštinėjo virš narvelio ir leidosi glostomas vaikų. Tik šeimininko paimtas į rankas išskleidė sparnus ir pasirodė, kaip moka pozuoti fotografams.

Jau apie 15 metų dekoratyvinius paukščius auginantis G. Vikelis jų turi per 20 įvairių veislių vištų, gaidžių, ančių, fazanų - iš viso apie 200 paukščių. Kasmet vyksta į muges Vengrijoje, Čekijoje, Lenkijoje. Ten parduoda ir nusiperka retesnių veislių paukščių porelę kitą. „Šis gražuolis bramas buvo pirktas už 100 eurų", - sakė augintojas.

Sugrįžę iš parodų užsienyje, paukščių augintojai savo įspūdžiais ir patirtimi dalijasi su kitais. Visi dekoratyvinių paukščių augintojai Lietuvoje, o jų priskaičiuojama apie 700, turi savo internetinę pokalbių svetainę.

Kalbinti paukščių augintojai tvirtino, jog paukščių auginimas nėra verslas, o tik pomėgis. Mylintys grožį žmonės visą savo laisvalaikį skiria paukščiams. Pasak panevėžiečio E. Grubio, anksčiau žmona Laima augino mažus vaikus, o dabar ir ji padeda auginti paukščius. Sodų bendrijoje juos auginantis ir visus metus veikiantį inkubatorių turintis panevėžietis skundėsi, jog narvai jau sukelti vienas ant kito ir paukščiai nebetelpa. „Matyt teks dairytis kokios sodybos", - sakė vyriškis.

Dekoratyvinių paukščių auginimas reikalauja nemažų išlaidų. Jei paukščiams lesinti tenka pirkti grūdus iš turgaus, tai per savaitę lesalams reikia skirti apie 200 litų. Tačiau nė vienas augintojas dabar jau nebeatsisakytų savo mėgstamo užsiėmimo. Pasak alytiškės Genovaitės Mickevičienės, paukščių augintojai organizuoja bendras keliones į parodas ir netgi poilsines: plaukia baidarėmis. „Čia jau toks mūsų gyvenimo būdas. Ir į parodas atvykstame ne vien su ta mintimi parduoti, o tam, kad pabūtume kartu, pabendrautume", - sakė moteris.

Retų veislių įsigijimas užsienyje, pasak Panevėžyje dekoratyvinių paukščių auginimo pradininku vadinamo Rimanto Lapinsko, turi ir savų minusų. Vyriškio pastebėjimu, dabar vis dažniau tarp paukščių pradėjo plisti įvairios iš užsienio įvežamos ligos.

Atidarydama parodą, turgaus direktorė A. Janavičienė pasidžiaugė atvežtų paukščių gausa. Ji pažadėjo, jog tokios parodos Panevėžyje taps tradicinėmis ir paukščių augintojai pavasarį bei rudenį galės ne tik parduoti savo užaugintus, pademonstruoti naujai įsigytų veislių paukščius, bet ir pabendrauti tarpusavyje.

Lygiai 11 valandą Panevėžio, Kupiškio ir Biržų balandžių augintojai atidarė narvus ir išleido į laisvę apie 200 balandžių - tai buvo simbolinis Panevėžio apskrities balandžių augintojų sveikinimas busimiems pirmokams.

Daugiausiai balandžių paleidę skristi panevėžiečiai kaimynai Alvydas Morkūnas ir Vytautas Raščius sakė paukščius auginantis jau taip seniai, kad net sunku prisiminti. „Balandžiai - gražiausi paukščiai, - sakė panevėžietis. - Jie visada suranda kelią į namus, jei tik beskrendant jų neužpuola vanagas ar varnos". Pasak balandžių augintojo, net Kaune paleisti paukščiai po 5 valandų skrydžio tupi namuose.

Dvi dienas Panevėžyje veikusi dekoratyvinių paukščių paroda nauju užsiėmimu matyt bus sudominusi ne vieną panevėžietį, todėl dabar jie su nekantrumu lauks kito pavasario - naujos parodos, kad galėtų papildyti savo sparnuočių būrį.