Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtino AKM diagnozę šernui, sumedžiotam Molėtų rajono Čiulėnų seniūnijos miškuose ir šerno patelei, sumedžiotai Kauno rajono Babtų seniūnijos miške, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Kauno rajone afrikinio kiaulių maro neseniai buvo diagnozuotas gretimoje Vandžiogalos seniūnijoje, todėl šis rajonas laikomas užkrėsta teritorija, jame nuolat vykdoma stebėsenos programa.

Molėtų rajonas taip pat įtrauktas į užkrėstų teritorijų sąrašą dėl gretimame rajone nustatytų afrikinio kiaulių maro atvejų, nors tai pirmasis užkrėstas šernas, sumedžiotas Molėtų apylinkėse.

Užkrėstuose miškuose laikinai apribota medžioklė, kas savaitę bus vykdoma šių vietovių apžiūra, ieškoma nugaišusių šernų. Dėl ligos bus tiriami visi šiuose rajonuose sumedžioti šernai, nes atskirais atvejais medžioklės bus leidžiamos, pavyzdžiui, saugant žemės ūkio pasėlius nuo laukinių gyvūnų.

Lietuvoje šiais metais užregistruotos 42 afrikiniu kiaulių maru užkrėstos vietovės, kuriose ši liga diagnozuota 55 šernams (21 – sumedžiotam, 34 – rastiems nugaišusiems).

„Afrikinio kiaulių maro problema egzistuoja jau ne vieną mėnesį, ji skverbiasi į vis naujas teritorijas. Neramina, kad vis dažniau ši liga diagnozuojama sumedžiotiems gyvūnams. Ilgiau neatrasti nuo šios ligos nugaišę šernai tampa tolesniu kitų šios rūšies gyvūnų užkrato šaltiniu, o vasarą dėl suvešėjusios augmenijos, darosi vis sunkiau aptikti šernų gaišenas. Tai – klastinga liga, skirtingai nuo klasikinio kiaulių maro, ji nesukelia masinio šernų gaišimo“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Afrikinio kiaulių maro virusas perduodamas išskirtinai tik tiesioginio kontakto metu per užkratą. Kiaulės ar šernai, turėję kontaktą su užkrėstu gyvūnu, ar suėdę užkrėsto pašaro visada nugaišta.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina medžiotojus ir visus Lietuvos gyventojus pranešti teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms apie kiekvieną pastebėtą nugaišusį ar autoįvykio metu sužalotą šerną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)