Protestuotojai pasižymėjo žaliomis juostelėmis atlapuose. Pora jų į Seimą atvyko pasidabinę tautiniais rūbais.

Daugiausiai dėmesio sulaukė „darbietis“ Kęstutis Daukšys, Seimui siūlantis iš esmės pritarti skalūninių dujų žvalgybai. Aktyvistai jam mėgino išaiškinti esą gresiančią didžiulę žalą gamtai, jie taip pat tvirtino, esą Lietuva planuoja jungtis su Vakarais ir suskystintų gamtinių dujų terminalą – taigi skalūninių dujų, jų nuomone, apskritai nereikia.

Aktyvistai išsirikiavo ir prie įėjimo į Seimo plenarinių posėdžių salę, kur jie pasitiko Seimo narius ir dalijo jiems dujų žvalgybos žalą esą įrodančią medžiagą.

Tuo tarpu Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas, siūlantis stabdyti dujų žvalgybos projektą, sulaukė minios palaikymo. Būtent su juo susirinkusieji siejo didžiausias viltis.

Prasidėjus Seimo posėdžiui, Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė pasiūlė iš posėdžio darbotvarkės braukti abu nutarimus – ir A. Salamakino, ir K. Daukšio.

Už pasiūlymą braukti abu nutarimo projektus balsavo 91 Seimo narys, prieš – 6, susilaikė 3. Taigi kivirčai dėl skalūnų kuriam laikui atidėti.

P.Kleinaitis: ką darysite, kai prasidės išsigimimai?

Į Seimą protestuoti atvyko gausi Žygaičių bendruomenės delegacija. Sprendimu braukti skalūnų klausimus iš darbotvarkės žygaitiškiai patenkinti neliko.

„Kad nebūtų to brudo, atsiprašant. Skalūnų, - žurnalistams atvykimo į Seimą tikslus nusakė žygaitiškis Petras Kleinaitis. - Tik sugadins mūsų vandenį, sugadins giluminį sluoksnį. Jūs įsivaizduokit, 100 hektarų plote bus keturi, penki, šeši gręžiniai. Tarp jų turi būti padaryti keliai, kad važiuotų sunkios mašinos. Tarp gręžinių dar sujungs kažkokie tai vamzdynai. Kas po to liks? Mums tai nesuprantama. Kaip mes po to galėsime ūkininkauti? Kur ekologija? Kur viskas?“

Seimo sprendimą P. Kleinaitis priėmė kaip bailumo ženklą. „Sakau, kokie jie menki, tie Seimo nariai. Žmonių bijo, sukasi. Kažkaip tai mes drąsesni negu jie. Gaila į juos žiūrėti. Nežiūri žmogui į akis“, - piktinosi žygaitiškis.

Anot jo, Seimas ignoruoja ne tik žygaitiškius, bet ir popiežiaus Pranciškaus žodžius.

„Mes nenorime, kad būtų iš viso gręžiama žemelė. Kai jie čia aiškina, kad pragręžus vandeningus sluoksnius nebus užterštas vanduo, tai yra čia, aš manau, melas, - sakė P. Kleinaitis. - Čia yra amerikiečių ranka kišama į mūsų žemes. Ir mums paliks ligas, paliks viską. Ir kas tada bus, kai po 20-30 metų prasidės ligos, apsigimimai? (...) Pats popiežius kalboje pasakė: nebūkime abejingi. Eikime, žiūrėkime, saugokime gamtą, vandenį, aplinką. Popiežiaus žodžiai. Tai šventi popiežiaus žodžiai. Tuo turi visi vadovautis.“

Žygaitiškio nuomone, skalūninės dujos miestiečiams nereikalingos.

„Labai abejingi žmonės. Ypatingai miesto žmonės. Jie galvoja, kad bus pigios dujos. Iš kur jos bus, tos pigios dujos? Jie negalės gi į balioną įsileisti tų dujų ir valgyti virti. Jos tam reikalui netinkamos. Jos degdamos išskiria daugiau anglies dvideginio negu anglis kūrenama. Ten yra labai prastos dujos. Jų žymiai daugiau reikia negu paprastų dujų. Tai kokia čia nauda Lietuvai bus?“ - klausė P. Kleinaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (448)