Susitikimu norėta suteikti galimybę „Chevron“ ir Žygaičių bendruomenei pradėti dialogą bei aptarti rūpimus klausimus, pranešė Vyriausybės kanceliarija. Anot jos, bendruomenė susitikime dalyvauti nepanoro, nes jo negalima filmuoti.

„Ši darbo sesija turėjo būti pirmoji, kurioje būtų aptarti nerimą keliantys klausimai, įmonės veikla ir jos poveikis, išsklaidyta įtampa, susikaupusi per šį laikotarpį dėl įvairių spekuliacijų skalūnų dujų tema. Vyriausybei atsisakius leisti filmuoti šį uždarą susitikimą, Žygaičių bendruomenės pirmininkas atsiuntė laišką, kuriame teigiama, jog bendruomenės atstovai atsisako dalyvauti šiame susitikime“, - teigiama pranešime.

Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas BNS sakė, kad filmuoti susitikimą norėta, siekiant išvengti spekuliacijų.

„Praeitą savaitę mūsų bendruomenės penki nariai gavo vardinius kvietimus. Derinant susitikimą, iškėlėme sąlygą, kad galėtų dalyvauti daugiau žmonių. Buvo pasiūlyta, kad aštuoniese galėtume dalyvauti. Su tuo mes sutikome, tačiau prašėme, kad leistų ir filmuoti, taip norime išvengti dviprasmybių - žinome „Chevron“ klastą. Kita priežastis - parodyti bendruomenei“, - BNS sakė J.Nairanauskas.

Pasak jo, pirmadienį premjero atstovei Evelinai Butkutei Lazdauskienei pareiškus, kad dalyvavimo sąlygos nebus keičiamos, buvo atsisakyta dalyvauti apskritai.

J.Nairanauskas teigė, kad susitikime bendruomenės atstovai būtų išsakę savo poziciją dėl vilkinamų sprendimų, susijusių su skalūnų dujų konkursu bei dėl to daromą žalą Lietuvai.

„Chevron“ pranešė, kad susitikime bendrovės atstovai ketino aptarti esamą situaciją dėl skalūnų dujų gavybos bei sustabdyti iškraipytos informacijos sklaidą.

„Apgailestaujame, kad Žygaičių bendruomenės lyderiai atšaukė savo planus susitikti su nepriklausomais mokslininkais, Vyriausybės bei kompanijos „Chevron“ atstovais. Ketinome konstruktyviai, atvirai, pasitelkdami faktus aptarti situaciją. Tai padėtų atskirti tikrą informaciją nuo suklastotos ir sustabdytų tolesnį iškraipytos informacijos apie angliavandenilių paiešką ir gavybą Lietuvoje plitimą“, - teigiama „Chevron“ pranešime.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad „Chevron“ skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso nugalėtoja gali būti paskelbta tik tada, kai sutars su vietos bendruomenėmi bei bus atliktas poveikio aplinkai vertinimas.

Žvalgyti dujas ir naftą Šilutės-Tauragės plote, kur, manoma, yra skalūnų dujų, pretenduoja tik "Chevron". Vietos bendruomenės priešinasi žvalgybai ir gavybai, teigdamos, kad dėl gavybos technologijų gali būti užteršta aplinka.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)