„Praktiškai jau likę paskutiniai darbai atlikti Alytuje. Du transformatoriai yra įjungti, trečias atsarginis. Pilnai užtenka bandymams ir vieno transformatoriaus, bet bus parengti du (...) Šiemet rudenį yra numatomas bandymas, turėtų būti link lapkričio mėnesio“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Rolandas Zukas.

Savo ruožtu, Lietuvos sistemos izoliuoto darbo bandymas numatytas kitąmet. Pasak R. Zuko, tam pasitarnaus ir šiuo metu vykdomas 200 megavatų (MW) galios energijos kaupiklių projektas, už kurį atsakinga grupės įmonė „Energy cells“.

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ praėjusią savaitę skelbė, kad 2022 metų rugsėjį ruošiantis atlikti Lietuvos elektros perdavimo sistemos izoliuoto darbo bandymą, bendrovė ieško, kas parengs tam skirtą studiją.

„Litgrid“ yra anksčiau atlikusi dalinius technologinius izoliuoto darbo bandymus. Jų rezultatai parodė, kad šalies elektros gamintojai yra tinkamai pasirengę avariniu režimu dirbti izoliuotai, valdyti dažnį bei reaguoti į jo pokyčius, jei to prireiktų.

„Dėl Baltijos šalių bendrų iniciatyvų (bendro bandymo – BNS) dialogas, mano žiniomis, vyksta. Mūsų sistemos operatorius „Litgrid“ veda tą dialogą ir siekia irgi turėti suderintą veiksmų planą dėl greitesnio Baltijos šalių izoliuoto darbo bandymo. Bet daugiau čia pasakyti negaliu“, – pristatydamas ilgalaikę grupės strategiją žurnalistams sakė „Epso-G“ vadovas R. Zukas.

„Epso-G“ akcininkė Energetikos ministerija savo lūkesčių rašte bendrovei gegužę skelbė, kad grupei keliamas tikslas jau šiais metais užbaigti „LitPol Link“ išplėtimo projektą bei atlikti Lietuvos elektros energetikos sistemos avarinio darbo su Lenkijos elektros energetikos sistema sinchroniniu režimu bandymą, ruošiantis Baltijos šalių izoliuoto darbo bandymui 2023 metais.

Trys Baltijos šalys tebeveikia posovietinėje IPS/UPS energetikos sistemoje ir planuoja iki 2025 metų nuo jos desinchronizuotis ir sinchronizuotis su žemyninės Europos tinklais.

Sausumos jungties su Lenkija „LitPol Link“ išplėtimas, kaip ir naujos jūrinės jungties su šia šalimi „Harmony Link“ nutiesimas bei sinchroninių kompensatorių įrengimas, yra tarp svarbiausių sinchronizavimo projektų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją