Tuo tarpu Baltarusijos energetikos ministerija pareiškė, jog oficialaus pranešimo iš Rusijos koncerno „Gazprom“ dėl tokių jo ketinimų nėra gavusi.

„Energetikos ministerija nėra gavusi oficialaus laiško iš „Gazprom“ dėl dujų tiekimo Baltarusijos vartotojams nutraukimo nuo liepos 1 dienos“, – sakė Baltarusijos energetikos ministerijos spaudos tarnybos atstovas, Rusijos agentūros „Interfax“ paprašytas pakomentuoti šiuos žiniasklaidos pranešimus.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris šio mėnesio pradžioje pareiškė, jog Baltarusija už importuotas gamtines dujas yra skolinga beveik 166 mln. JAV dolerių.

„Baltarusijos skola už gautas dujas iš Rusijos dabar yra 165,57 mln. dolerių. Kai tik skola bus visiškai sumokėta, Rusija bus pasirengusi planuoti derybas dėl dujų tiekimo Baltarusijai sąlygų nuo 2021 metų sausio 1 dienos. Apie tai oficialiu laišku informuotas Baltarusijos energetikos ministras“, – tada kalbėjo A. Mileris.

Tuo tarpu Baltarusijos energetikos ministerija neigė, kad šalis yra įsiskolinusi „Gazprom“, tačiau pripažino, jog „egzistuoja nesutarimai dėl tiekiamų gamtinių dujų kainos nustatymo, atsižvelgiant į jų koloringumą“.

Po praėjusią savaitę surengtų Rusijos energetikos ministerijos, „Gazprom“ ir Baltarusijos energetikos ministerijos atstovų derybų Minskas patvirtino tokią savo poziciją ir pranešė paprašęs Rusijos pateikti metrologiškai patvirtintą metodiką, pagal kurią būtų galima kas mėnesį nustatyti gautų gamtinių dujų vidutinę faktinę šiluminę vertę.

Be to, Europos rinkoje kritus gamtinių dujų kainoms, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka dar balandžio mėnesį pareiškė, jog tokiomis sąlygomis rusiškos dujos jo valstybei turėtų būti daugiau nei perpus pigesnės – kainuoti 40-45 dolerius už tūkstantį kubų. Neilgai trukus Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas atsakė, kad dujų kainos Baltarusijai 2020 metams keisti neplanuojama.

Pagal vasarį pasirašytą ir iki šių metų pabaigos galiosiančią dvišalę sutartį, Baltarusija už rusiškas dujas šiemet privalo mokėti 127 JAV dolerius už tūkstantį kubinių metrų.

„Gazprom“ yra vienintelis dujų tiekėjas Baltarusijai, kuri jų per metus jų importuoja maždaug po 20 mlrd. kubinių metrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)