Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) duomenimis, iš Rusijos importuojamos gamtinės dujos nuo šių metų pradžios iki dabar pabrango maždaug 22 procentais. Lietuvos šilumos tiekimo įmonės vidutiniškai už importuojamas gamtines dujas šių metų sausį mokėjo 1411 litų už toną naftos ekvivalento (Lt/tne), liepos mėnesį - 1721 Lt/tne su transportavimo mokesčiu.

Artėjantis šildymo sezonas ne vieną gyventoją verčia sukti galvą, kaip būtų galima sutaupyti. Kaip parodė nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt rugpjūčio mėnesio pradžioje atlikta portalo lankytojų apklausa, gyventojai ieško mažesnio būsto. Net 69 proc. apklausos dalyvių teigė dėl šildymo kainų būsią priversti ieškoti mažesnio, pigesnio nuomojamo būsto.

"Swedbank" Asmeninių finansų instituto ekspertė Deimantė Urbonaitė teigia, kad daugeliui gyventojų šildymo sezonas yra finansinis iššūkis ir asmeninių finansų valdymo įgūdžių egzaminas. Liepos viduryje DELFI užsakymu „Spinter” apklausos metu 17,7 proc. respondentų nurodė, kad artėjančiam šildymo sezonui taupo, o dar 19,4 proc. ruošiasi pradėti tai daryti. Tuo metu 9 proc. gyventojų naują šildymo sezoną, tikėtina, ir pasitiks turėdami dar praeito šildymo sezono skolų.

Apklausos duomenimis, daugiau nei 40 proc. respondentų būsimam šildymo sezonui netaupo, o beveik 22 proc. sako, tiesiog neturintys tam lėšų.

"Būtinąsias išlaidas dar sumažinti gali nebent didžiausias pajamas gaunantys namų ūkiai, bet dėl didesnių pajamų jie nejaus poreikio to daryti, o kiti - nebeturi ar turi labai ribotas galimybes sumažinti išlaidas. Tad tikėtina, jog kai kurie namų ūkiai bus priversti atsisakyti sprendimo atnaujinti vidutinio laikotarpio vartojimo prekes, tokias kaip buities technika, avalynė ar drabužiai, ko jau negalėjo sau leisti per pastaruosius metus", - komentavo D.Urbonaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją