Kad sprendimas įsiteisėtų, sostinės taryba turės balsuoti dar kartą - tai padaryti ketinama dar iki metų pabaigos.

Daugiau nei pusmetį dėl klausimo ginčijęsi politikai sprendimą priėmė išsigandę gresiančių baudų, kurios siekia daugiau nei 60 mln. litų per metus. Tokią sumą už aplinkos taršą Vilniui tektų mokėti jau nuo kitų metų.

Pagal Europos Komisijos direktyvą dėl išmetamų teršalų iki 2016-ųjų visos šalies šilumos gamybos įrenginiai turi žymiai sumažinti išmetamų į aplinką teršalų kiekį. Neįvykdžius šių sąlygų iki nustatyto termino tektų mokėti baudas arba visiškai sustabdyti kai kurių šilumą gaminančių įrenginių darbą.

Trečiadienį sostinės meras A. Zuokas informavo, kad nesiėmus skubių papildomų investicijų į Vilniaus šilumos ūkį, pagal Aplinkos ministerijos aplinkos apsaugos departamento raštą savivaldybė nuo 2014-ųjų mokės 6,4 mln. litų siekiančią baudą, o nuo 2016-ųjų sostinei teks nutraukti dalies šiluminių elektrinių eksploataciją.

Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę, taip pat tikrinome su Europos Komisijos sprendimais, (teiravomės. - ELTA), ar bus pakeisti terminai. Atsakymai vienareikšmiai: sprendimas patvirtintas 27 valstybių, nacionalinės Vyriausybės prisiėmė įgyvendinti šį įsipareigojimą. Lietuva gavo išimtį, kad šis sprendimas įsigaliotų 2016 sausio 1 dieną, ir jokių kitų pakeitimų nėra ir nebus“, - kalbėjo A. Zuokas.

A. Zuokas ramino kolegas sakydamas, kad savivaldybei neteks išpirkti 72,5 mln. litų siekiančių „Dalkia“ investicijų - anot mero, jos bus įskaičiuotos į šilumos tarifą, tačiau šilumos kainos dėl tos nekils.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba dar spalį buvo sudariusi darbo grupę, kuri turėjo derėtis, kad pasibaigus nuomos sutarčiai savivaldybė investicijas iš „Vilniaus energijos“ išpirktų už vieną litą. Tačiau darbo grupės vadovu paskirtas „darbietis“ Jonas Pinskus netrukus atsistatydino, o konkrečių rezultatų nepasiekta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)