Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ lapkritį pasirašė sutartį su konkursą laimėjusiu Lietuvos energetikos institutu, skelbiama centriniame viešųjų pirkimų portale. Konkurse dalyvavo ir Kauno technologijos universitetas, bendrovė „Smart Continent LT“.

„Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis vasarą teigė, kad ieškoma inovatyvių sprendimų, kaip kuo mažesniais kaštais prijungti naujus gamintojus neplečiant 110 kV linijų infrastruktūros. Kai kuriuose regionuose, pavyzdžiui, vakarų Lietuvoje prie 110 kV perdavimo tinklo jau yra prijungtas didžiausias įmanomas elektrinių kiekis.

„Reikia atlikti detalią analizę, įvertinant visą turimą informaciją apie Lietuvos vėjo ir saulės elektrinių plėtros potencialą ir charakteristikas (...) Numatyti išmanias ir inovatyvias priemones, kurios leistų prijungti maksimalų kiekį papildomų AEI generuojančių galių prie 6-35 kV ir prie 110 kV tinklų“, – rašoma pirkimo techninėje specifikacijoje.

„Jeigu bus prijungta pernelyg daug generuojančių galių, susisumavę srautai gali sukelti 110 kV linijų perkrovas“, – teigiama dokumente.

„Litgrid“ komentuoja BNS, kad studija, nagrinėjusi AEI integracijos rinkoje galimybes, buvo „Raida 2050“. Savo ruožtu dabar planuojama rengti analizė yra pirmoji, nagrinėjanti AEI integracijos į perdavimo tinklą technines galimybes.

Tolesnių tyrimų poreikį, pasak operatorės, parodys naujos studijos rezultatai bei ateityje identifikuojamos problemos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją