Kaip nurodo leidinys, pokyčiai šalies naftos ministerijoje – ministro Ali al Naimio (Ali al-Naimi) atsistatydinimas, sutampa su laikotarpiu, kai „stiprėja tokių šalių kaip Rusija bei Iranas konkurencija – ji kelia vis didesnę grėsmę Saudo Arabijos lyderės pozicijoms Azijos rinkose: tarp jų Kinijoje, Japonijoje ir Indijoje“.

Pasak laikraščio, Kinijos iš Saudo Arabijos perkamos naftos apimtys augo gerokai menkesniais tempais nei anksčiau, o Rijadas laikomas vienu pagrindinių Pekino „juodojo aukso“ tiekėjų. Vis dėlto vien per pirmąjį šių metų ketvirtį rusiškos naftos eksportas į Kiniją padidėjo 42 procentais, nurodo „The Wall Street Journal“.

Leidinio teigimu, reporteriams analitikų bendrovės „BMI Research“ specialistas Piteris Li (Peter Lee) nurodė, kad „geografinis išsidėstymas suteikia Rusijai konkurencinę persvarą kitų žaidėjų Azijos rinkoje atžvilgiu“.

Be to, pasak eksperto, Rusija pasirengusi savo prekybos partneriams siūlyti ypatingas sandorių sąlygas. Tokio susitarimo pavyzdžiu P. Li pateikia sąlygą, pagal kurią su „Gazprom“ sutartį pasirašiusi Kinija už rusiškas dujas gali atsiskaityti juaniais.

Laikraštis taip pat nurodo, kad Rijadas savo dalį praranda ir Japonijoje, į kurią Saudo Arabijoje išgaunamos naftos tiekimas per metus smuko 4 procentais.

Tiesa, Rusijos tiekiamos naftos apimtys lyginamuoju laikotarpiu padidėjo 1 proc. Panaši situacija stebima ir Indijoje, kur „Rosneft“ įsigijo bendrovės „Essar Oil“ akcijų dalį, o ši valdo antrą pagal dydį Indijos privačią naftos perdirbimo gamyklą.

Beje, „The Wall Street Journal“ primena, kad per kelis pastaruosius mėnesius į konkurencinę kovą su Saudo Arabija naftos rinkoje įsitraukė ir Iranas.

„Šaliai šiemet buvo panaikintos ekonominės sankcijos, todėl ji ėmė vėl didinti naftos gavybos apimtis, – rašo laikraštis. – Analitikai prognozuoja, kad Azija taps pagrindine rinka, kurioje Iranas galės atimti dalį iš Saudo Arabijos ir kitų stambiųjų naftos tiekėjų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)