Elektros energetikos įstatymo pakeitimai leis elektros reguliuotojui paskirstyti išaugusią elektros kainą vartotojams per 5 metus, ją pakeliant tik iki 20 proc.

Sulaukus Seimo pritarimo, pakeitimais taip pat pusei metų būtų pratęsiamas antrasis elektros rinkos liberalizavimo etapas iki kitų metų liepos 1 d.

„Planuojame pratęsti rinkos liberalizavimo etapo terminą. Tai reiškia, kad visuomeninis tiekimas elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo buitiniams vartotojams bus nutrauktas ne 2022 m. sausio 1 dieną, o liepos 1 dieną“, – pažymi ministras Dainius Kreivys.

Pasak ministro, antrajame etape iš 750 tūkst. tiekėją tepasirinkę trečdalis, o augant įtampai dėl kylančių energijos kainų ir dabartiniam pasirinkimo terminui einant į pabaigą, didžioji dalis dar nepasirinkusių gyventojų gali suskubti tą daryti paskutinėmis dienomis, dėl to esą visuomenėje kiltų nepasitenkinimas.

„Šiuo pakeitimu norime išvengti butelio kaklelio efekto, kai 2021 metų pabaigoje susikaups didžiulis kiekis vartotojų, kurie nepasirinko tiekėjo, nes šiandien iš 750 tūkst. apie 280 tūkst. Esant audrai elektros energetikos rinkoje, žmonės yra sutrikę ir gali būti, kad didžiulis jų skaičius nepasirinks laiku, o tai automatiškai reikš, kad kainos auga 25 proc. Nepaisant rinkos kainų augimo, prisidėtų ir tai. Daliai žmonių tai taptų nepakeliama našta“, – pabrėžia jis.

Energetikos ministerija į antrąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą patenkantiems ir nepriklausomą tiekėją jau pasirinkusiems vartotojams parengė keturias alternatyvas.

Energetikos ministerijos užregistruotame Elektros energetikos įstatymo projekte nurodoma, kad jei nepriklausomas tiekėjas jiems pasiūlytų atidėti jų sutarčių įsigaliojimą nuo 2022 metų sausio 1 iki 2022 metų liepos 1 dienos, jie galėtų rinktis – sutikti arba ne.

Sutikus, visuomeninis tiekėjas elektrą jiems teiktų pusmečiu ilgiau, o pasirašyta sutartis tokiomis pačiomis sąlygomis įsigaliotų pusmečiu vėliau. Nesutikus, tą pati sutartis įsigaliotų kaip ir planuota, t. y. sausio 1 dieną.

Tačiau nepriklausomas tiekėjas taip pat turi teisę sutarčių įsigaliojimo atidėjimo nesiūlyti. Tuomet vartotojas gali tiesiog nieko nedaryti ir gyventi su nuo sausio 1 dienos įsigaliosiančia sutartimi.

Dar vienas pasirinkimas – sutartį nutraukti ir pusmetį pasinaudojus visuomeniniu tiekimu, su nepriklausomu tiekėju pasirašyti naują, nuo liepos 1 dienos įsigaliosiančią sutartį.

Projekte nurodoma, kad visos sutartys turėtų įsigalioti nuo kitų metų liepos 1 dienos.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais ketinama sustabdyti gamtinių dujų kainų augimą šildymui ties 30 proc., o viryklėms – 20 proc. Tikslias „lubas“, pasak D. Kreivio, nurodys reguliatorius. Taip pat pataisos leis šilumos gamintojams daugiau nei 50 proc. dujų įsigyti dvišalėmis sutartimis, o ne biržoje.

Po Vyriausybės pritarimo, šis pasiūlymas skubos tvarka bus teikiamas svarstyti Seimui, kuris priims galutinį sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)