Jonavoje gyvenantis Eduardas (vardas pakeistas) sako, kad kreipėsi dėl kompensacijų balandį ir dabar įžvelgia situacijoje diskriminavimą bei nepagrįstą sąlygų keitimą.

„Nuėjęs rašyti prašymą dėl kompensacijų už kurą šildymui sužinojau naujieną, kad kompensacija bus skirta ne už 6 mėn., bet už 2 mėn., nors anksčiau buvo sakoma, kad prašymus galima teikti iki balandžio pabaigos.

O dabar pakeitimą aiškina tuo, kad jau pasibaigęs šildymo sezonas, dėl to kompensuos tik už 2 mėn. Tokiu būdu daug žmonių liko apgautų ir yra pasipiktinę, kurie neskubėjo teikti prašymų ir patikėjo, kad gali teikti visą balandį“, – sako Eduardas.

Jonavos rajono savivaldybės atstovai „Delfi“ komentavo, kad pagal Socialinės socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) išaiškinimą, kompensacijos už visą šildymo sezoną skiriamos asmenims, kurie kreipėsi iki šildymo sezono mėnesio pabaigos, tai yra, iki balandžio 30 dienos.

„Jeigu jūsų minimam asmeniui kompensacija skirta ne visam šildymo sezonui, prašome pakartotinai kreiptis į Jonavos socialinės paramos skyrių ar skyriaus specialistą dirbantį seniūnijoje ir skyrimas bus peržiūrėtas“, – rašoma komentare.

Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu paskelbta šildymo sezono pabaiga – balandžio 14 diena.

Skaitytojas Eduardas detaliau nekomentavo situacijos, apsiribodamas tik į redakciją atsiųstu laišku, tačiau jis rašė, kad kreipėsi dėl kompensacijos po balandžio vidurio. Galima tik daryti prielaidą, kad įvyko nesusipratimas.

Savivaldybė kartu pažymėjo, kad 2021-2022 metų šildymo sezono metu šildymo kompensacijai priėmė 6147 prašymus, 2022-2023 metų sezono metu – 10875 prašymus.

Asociatyvi nuotrauka

SADM atskirai pakomentavo „Delfi“, kad būsto šildymo išlaidų kompensacija (nepriklausomai nuo to, kokiu kuru būstas šildomas) skiriama už visą mėnesį, todėl ši parama nepasiturintiems gyventojams turi būti teikiama nuo paskelbto šildymo sezono pradžios mėnesio (kurį šeima arba vienas gyvenantis asmuo įgijo teisę į kompensaciją), pirmos dienos iki šildymo sezono pabaigos mėnesio įskaitytinai. Ši nuostata taikoma prašymams, pateiktiems šildymo sezono mėnesiais.

„Pavyzdžiui, jei savivaldybė nustatė, kad šildymo sezono pabaiga nuo 2023 metų balandžio 17 dienos, asmuo, kuris kreipiasi dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijos balandžio mėnesį (šiuo atveju balandžio mėnuo laikytinas dar šildymo sezono mėnesiu), turi teisę prašyti skirti šią paramą nuo šildymo sezono pradžios, tai yra, nuo 2022 metų spalio mėnesio“, – teigiama ministerijos komentare.

Pasak ministerijos, kompensaciją gali gauti tie žmonės, kuriems priimtas sprendimas skirti minėtą paramą, o kompensacijos dydžio apskaičiavimui turi reikšmę ne tik asmens pajamos, bet ir išlaidos, patiriamos už būsto šildymą, priklausančios nuo kuro kainos, taip pat ir nuo lauko oro temperatūros pokyčių.

Todėl atskirais atvejais, priėmus sprendimą skirti būsto išlaidų kompensaciją, asmuo gali kažkurį mėnesį nebūti jos gavėju (kompensacija nebus teikiama), nes tą mėnesį, priklausomai nuo minėtų aplinkybių, jo išlaidos neviršys nustatytos 10 proc. ribos.

Nepasiturintiems gyventojams už būsto šildymą kompensuojama išlaidų dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio (šeimai iš pajamų atimama po 2 VRP (iki 2023 metų sausio 1 dienos – 294 eurai, o nuo šios datos – 314 eurų) dydžius kiekvienam šeimos nariui, vienam gyvenančiam asmeniui – po 3 VRP (iki 2023 metų sausio 1 dienos – 441 euro, nuo šios datos – 471 euro) dydžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją